Astra Asigurări ar putea aduce un investitor străin să-i majoreze capitalul, crede conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astra Asigurări se află într-un proces de redresare financiară
Astra Asigurări se află într-un proces de redresare financiară

Un număr de 3-4 investitori străini au accesat informaţiile din banca de date deschisă în procesul de atragere a unui investitor pentru capitalizarea Astra Asigurări. Procedurile s-ar putea încheia până la finele primului trimestru din 2015, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

"Cred că vom semna cu un investitor străin, în luna februarie sau martie din 2015, un angajament ferm privind capitalizarea Astra Asigurări, respectiv punerea în aplicare a celei de a doua etape de majorare cu 420 de milioane de lei a capitalului social al companiei.
Banii din prima etapă au intrat în capitalul asigurătorului şi au fost utilizaţi pentru plata despăgubirilor
", a afirmat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă procesul de atragere a unui investitor va eşua, Negriţoiu a spus că "vom vedea ce vom face".

Cum s-a majorat capitalul Astra

La începutul lunii octombrie, compania Astra Asigurări (pe piaţa Rasdaq, simbol ATRA), deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu şi aflată în administrare specială, şi-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, în urma derulării unei oferte de vânzarea de acţiuni noi către acţionarii existenţi.

Cu o valoare iniţială de 70 de milioane de lei, oferta de vânzare de acţiuni s-a derulat în perioada 1 septembrie - 1 octombrie şi a fost intermediată de SSIF Broker.

Anterior ofertei, Astra Asigurări avea un capital social de 192,7 milioane de lei şi era controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 26,04%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 1,3% din capitalul social.

După încheierea operaţiunii, asigurătorul va avea un capital social de 257,8 milioane de lei, deţinut de The Nova Group Investments România SA - 72,75% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Telenovela redresării financiare

Acţionarii Astra Asigurări au avizat în luna mai majorarea capitalului social cu 490 de milioane de lei în mai multe etape, prima tranşă fiind de 70 milioane de lei, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei, a anunţat atunci KPMG Advisory, administratorul special al Astra.

Planul a fost avizat de KPMG la sfârşitul lunii iunie.

În a doua parte a lunii februarie, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 de milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 70 de milioane de lei într-o primă fază.

Creşterea capitalului social a fost inclusă în planul de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.
La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piaţa asigurărilor din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei şi pierderi de 917,3 milioane de lei.


Pierderi mai mici pe standardele contabile româneşti

Astra Asigurări a înregistrat anul trecut pierderi de 888,45 milioane de lei (200 de milioane de euro) conform standardelor contabile internaţionale IFRS, cu 28,88 milioane de lei (6,5 milioane de euro) mai mici faţă de rezultatul negativ de 917,33 milioane de lei anunţat potrivit standardelor româneşti RAS.

În anul 2012, compania a obţinut un profit IFRS de 14,7 milioane de lei, de peste două ori mai ridicat decât cel înregistrat conform standardelor RAS, de 6,67 milioane de lei.

Modificările cu cel mai ridicat impact asupra diferenţei dintre rezultatul RAS şi cel IFRS pentru anul trecut sunt creşterea rezervei de daună avizată şi neavizată, precum şi eliminarea provizionului constituit IFRS în anii anteriori pentru creanţele provenite din activitatea de asigurări de viaţă.

Astfel, rezerva de daună a crescut cu 62,5 milioane de lei conform IFRS, în timp ce eliminarea provizionului pentru activitatea de asigurări de viaţă a adus un impact pozitiv de 92,75 milioane de lei, se arată într-un raport financiar al Astra.

Acesta este primul set complet de situaţii financiare individuale pregătite de companie în conformitate cu standardele de raportare IFRS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite