Analist: Românii investesc în imobiliare din spirit de turmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tranzacţiile imobiliare şi construcţiile concentrează aproape un sfert din totalul investiţiilor, românii plasându-şi banii în acest sector din cauza efectului de turmă, “pentru că majoritatea o face şi la altceva nu ne pricepem”, afirmă analistul Iancu Guda.

Analistul economic Iancu Guda, preşedintele AAFBR, susţine într-o amplă analiză de piaţă privind investiţiile companiilor că tranzacţiile imobiliare şi construcţiile concentrează aproape un sfert din totalul investiţiilor realizate în ultimul an. 

“Cred că orice investitor care dezvoltă acum un proiect imobiliar adresat maselor (segmentul mediu şi sub-mediu) este întârziat cu cel puţin 2–3 ani, şi, când va livra proiectul în piaţă, preţurile vor fi deja în scădere, deoarece cererea pentru imobiliare ar trebui să scadă în contextul reşterii dobânzilor din cauza presiunilor inflaţioniste, a temperării creşterilor salariale, care nu pot continua cu o medie de 14% în fiecare an, şi a decelerării programului „Prima casă” (din punct de vedere al bugetului şi al adresabilităţii mai restrânse, în contextul unor posibile plafoane maxime aplicate veniturilor debitorilor sau al gradului de îndatorare al acestora)”, susţine specialistul.

Preţul locuinţelor nu va mai creşte. Dezvoltatorii vor construi scump şi vor vinde ieftin

Potrivit acestuia, pentru că oferta înregistrată pe piaţa locuinţelor creşte (volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale crescând cu 70% în anul 2017 faţă de anul anterior), preţul locuinţelor rezidenţiale nu poate să mai  continue trendul ascendent. 

Costul de construcţie este deja ridicat din cauza majorării cheltuielilor salariale, disponibilităţii limitate a forţei de muncă şi creşterii preţurilor la materialele de construcţii. Astfel, cine începe acum un proiect imobiliar adresat maselor, va construi scump şi va vinde ieftin, ceea ce va pune o presiune asupra marjelor de profitabilitate.

Ca atare, notează Guda, structura de capital (respectiv modalitatea de finanţare a construcţiei) este decisivă în ceea ce priveşte vulnerabilitatea financiară a proiectului. Cred că toate proiectele imobiliare (construcţii rezidenţiale) finanţate cu o pondere a împrumuturilor mai mare de 65% în totalul capitalurilor necesare investiţiei sunt expuse riscului de insolvenţă!

“În concluzie, problema fundamentală pe care o văd cu referire la gradul ridicat de concentrare al investiţiilor în construcţii şi tranzacţii imobiliare, este faptul că acestea sunt defazate (nu sunt făcute în momentul oportun), suferă de efectul de turmă (investim în imobiliare pentru că majoritatea o face, şi la altceva nu ne pricepem) şi de miopie (în sensul că se concentrează doar asupra prezentului şi nu consideră evoluţia pe termen mediu a cererii şi a costurilor de finanţare)”, a precizat analistul economic.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite