Agricultura, magnet pentru investiţii după ieşirea din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile din agricultură beneficiază de cel mai consistent sprijin financiar, şi de la stat, şi de la UE
Afacerile din agricultură beneficiază de cel mai consistent sprijin financiar, şi de la stat, şi de la UE

Din 2010 până în prezent, cele mai multe firme noi au apărut în domeniul agricol, întreprinzătorii fiind atraşi de finanţările ce se pot obţine în acest sector.

Dacă înainte de recesiunea severă din anii 2009-2010 construcţiile şi sectorul imobiliar au atras cele mai mari investiţii, după acel prim val al crizei a venit rândul agriculturii şi industriei alimentare.

Numărul afacerilor lansate în agricultură a avut una dintre cele mai ridicate rate de creştere, cu peste 20.700 de noi entităţi înfiinţate în anul 2012, potrivit unui raport privind sectorul IMM din România, ediţia 2013, realizat de către Fundaţia Post-Privatizare. Cifra reprezintă 16,5% din numărul total de firme apărute, clasând sectorul pe locul al doilea după comerţ.

De asemenea, pe fondul creşterii numărului de întreprinderi, a crescut şi numărul de angajaţi în 2011, înregistrând un plus de 2,4% faţă de anul precedent.

Ce i-a atras pe investitori

Resursele naturale şi iniţiativele de finanţare de la bugetul de stat au contribuit cel mai mult la atractivitatea sectorului agricol. În acest domeniu, rata de absorbţie a fondurilor europene este de 50%, aproximativ de trei ori mai mare decât media naţională.

În pofida creşterii vizibile pe parcursul crizei, ponderea cifrei de afaceri pentru sectorul agricol reprezintă doar o fracţiune din volumul total, respectiv 3,7%.

De asemenea, în ceea ce priveşte aportul la crearea locurilor de muncă, IMM-urile din agricultură angajează cei mai puţini salariaţi dintre principalele sectoare de activitate, cu doar 3,3%.

„Contribuţia acestora, însă, înregistrează cifre promiţătoare, având în vedere că profitabilitatea unui angajat din acest domeniu este dublă faţă de media naţională, cu o valoare de peste 25.000 de lei“, notează autorii raportului.

Stabilitate sub potenţial

„Întreprinderile din agricultură se configurează ca un segment stabil la toţi indicatorii, chiar dacă înregistrează valori mici faţă de potenţial, acestea fiind singurele firme cu tendinţe de evoluţie constant pozitivă pe termen mediu“, se mai arată în raport.

Rezultatele sectorului exemplifică potenţialul neexploatat, care ar putea beneficia, în primă instanţă, de fonduri suplimentare pentru dezvoltare, fonduri ce vor fi disponibile în perioada de programare 2014-2020.

În fine, agricultura a cunoscut o dinamică pozitivă în ultimii ani, crescând ca importanţă pentru întreprinderile mici şi foarte mici. Microîntreprinderile şi întreprinderile mici au contribuit semnificativ la creşterea totală de 2,9% înregistrată pentru perioada 2010-2011.

Raportul Fundaţiei Post-Privatizare a precedat raportul Comisiei prezidenţiale pentru agricultură lansat la 1 iulie 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite