Aditivii din micii românilor, din nou pe masa Comisiei Europene. Mâine vom afla verdictul: vor fi sau nu interzişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bicarbonatul de sodiu, aditivul pe care românii îl folosesc pentru frăgezirea tocăturii din care prepară mititei, dar pe care Comisia Europeană vrea să-l interzică, va fi joi, 20 februarie, din nou în atenţia autorităţilor de la Bruxelles.

Mai exact, joi se va întruni Comitetul pentru Siguranţă Alimentară al Uniunii Europene şi va dezbate, între altele, propunerea de modificare a Regulamentului Uniunii Europene care cuprinde posibilitatea folosirii aditivului conţinut de micii româneşti.

România vrea soluţionarea „cât mai rapidă“ a situaţiei

În data de 17 februarie 2014, o delegaţie a Ministerului Agriculturii condusă de secretarul de stat George Octavian Turtoi a participat la Bruxelles la Consiliul Uniunii Europene – Agricultură şi Pescuit. În marja evenimentului au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) şi ai Direcţiei Generale pentru Sănătatea Consumatorilor (DG SANCO) pe anumite subiecte de interes pentru România.

În cadrul discuţiilor referitoare la includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală (anexa II a Regulamentului 1333/2008), partea română a reiterat importanţa pe care România o acordă acestui subiect,  precum şi necesitatea soluţionării cât mai rapide a situaţiei", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

În urma discuţiilor purtate, DG SANCO a susţinut includerea pe agenda Comitetului pentru Siguranţă Alimentară al Uniunii Europene (SCFCAH) de  joi, 20 februarie 2014, a propunerii de modificare a Regulamentului Uniunii Europene care cuprinde posibilitatea folosirii aditivului conţinut de micii româneşti.

De asemenea, "Comisia va face o declaraţie în reuniunea SCFCAH prin care se angajează să prezinte o nouă propunere de Regulament care va conţine aditivii de utilizare generală", a mai comunicat ministerul.

Daniel Constantin are... speranţe

În acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat: „Am speranţa ca în cadrul acestui comitet tehnic să existe o majoritate pentru aprobarea acestui deziderat al României. În acest sens, sperăm ca toate statele membre să înţeleagă specificitatea produselor tradiţionale româneşti şi că vor vota în spiritul Uniunii Europene de a conserva şi promova produsele tradiţionale”.

Aventurile bicarbonatului prin hăţişurile eurobirocraţiei

Iniţial, autorităţile de la Bruxelles au anunţat că vor interzice toate alimentele care contin bicarbonat de sodiu, pentru a proteja consumatorii. Însă reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii au reuşit să demonstreze că micii care conţin acest ingredient sunt mult mai gustoşi.

Ulterior, UE a incadrat micii româneşti în categoria produselor tradiţionale, deci încă mai pot fi comercializaţi în ţara noastră. Deocamdată...

Ce poate conţine carnea de mici

Vechea reţetă se va păstra, dar cu condiţia ca micii să nu fie preparaţi din carne de pui dezosată mecanic, care conţine resturi de piele sau oase. Sortimentele de carne permise pentru a intra în amestecul cărnii de mici sunt de porc, de vită sau de pasăre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite