13.000 de români riscă să-şi piardă locurile de muncă. În ce situaţie se află una dintre cele mai mari companii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Anton, ministrul Energiei Foto MEDIAFAX
Anton Anton, ministrul Energiei Foto MEDIAFAX

Una dintre cele mai mari companii energetice de stat, cu circa 13.000 de angajaţi, se află în mare dificultate financiară, înregistrând, la finele anului trecut piederi de 1,13 miliarde de lei, ceea ce „indică existenţa unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea societăţii de a-şi continua activitatea”.

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu peste 13.000 de angajaţi, se află într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere financiar. 

Un document oficial arată că există un risc ridicat privind onorarea obligaţiilor pe termen scurt şi că există o "incertitudine semnificativă" privind capacitatea companiei de a-şi continua activitatea.

"Atragem atenţia asupra Notei 34 "Continuarea activităţii" la situaţiile financiare, care menţionează faptul că, în principal din cauza creşterii imprevizibile a preţului certificatelor privind emisia de gaze cu efect de seră, Societatea înregistrează la 31 decembrie 2018 o pierdere de 1.133,5 milioane lei şi prezintă active curente nete negative în sumă de 1.498,1 milioane lei. De asemenea, indicatorii financiari asumaţi prin contracte de credit bancar nu sunt îndepliniţi. Aceste aspecte conduc la un risc ridicat privind posibilităţile Societăţii de a-şi onora obligaţiile pe termen scurt. Aceste condiţii, împreună cu datele prezentate în Notă, indică existenţa unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Societăţii de a-şi continua activitatea", se arată în raportul auditorului independent BDO audit.

audit CE oltenia

Situaţia precară a CE Oltenia este recunoscută şi în raportul administratorilor, care aminteşte de planul de restructurare prin care ar fi urmat să fie daţi afară câte 200 de angajaţi pe an, până în 2020. Doar că în final spun că vor rămâne mai puţin de 2.000.

raport administrator CE oltenia

„Şefii companiei dau vina pe costurile foarte mari cu certificatele de emisii de dioxid de carbon. Acestea trebuie achiziţionate obligatoriu, anual, pentru a obţine dreptul de funcţionare, în condiţiile în care compania este un mare poluator. În cazul CEO, au ajuns să depăşească 40% din cifra de afaceri.

Într-adevăr, certificatele sunt scumpe, însă au existat o serie de atenţionări, inclusiv la nivelul ministerului, legate de faptul că managementul companiei ar fi refuzat achiziţionarea lor când erau mai ieftine.”, scrie Hotnews.

Complexul Energetic Oltenia a avut probleme cu achiziţionarea certificatelor şi în 2018, fiind nevoită să se împrumute, în aprilie, cu 500 de milioane de lei, de la 6 bănci: Alpha Bank România (50 milioane lei), BCR (120 milioane lei), Eximbank (80 milioane lei), Banca Transilvania (50 milioane lei), CEC Bank (100 milioane lei) şi Raiffeisen Bank (100 milioane lei).

Reamintim că în iarnă, minerii au intrat în grevă spontană, oprind activitatea, din cauza salariilor mici. Criza de la CE Oltenia a durat câteva zile, până când conducerea companiei a aprobat majorarea salariilor. Practic, atunci s-a declanşat o criză în sectorul energetic, crescând foarte mult importurile. Cu foarte mare greutate a fost oprită acea grevă.

CE Oltenia este format din cinci sucursale, respectiv electrocentralele de la Turceni, Rovinari, Işalniţa, Craiova şi Chişcani.

Acţionarul majoritar este statul român, cu 77,15%, alte 21,56% aparţinând Fondului Proprietatea.

Citeşte şi:

CE Oltenia recunoaşte dificultatea financiară în care se află din cauza certificatelor de CO2: autorităţile vor să instituie o schemă de sprjin

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite