Video VIDEO FNT s-a deschis cu expoziţia dedicată lui Gigi Căciuleanu şi cu un spectacol de dans aplaudat minute în şir
0A 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru a debutat vineri seară, cu mai multe spectacole şi cu un vernisaj de fotografie dedicat celebrului coregraf român Gigi Căciuleanu. Maestrul a făcut ulterior o demonstraţie de dans, în două spectacole la Sala Atelier a TNB.
Lume multă la deschiderea FNT, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Artişi, critici, jurnalişti şi personalităţi ale vieţii culturale au venit pentru vernisajul al cărui punct central a fost Gigi Căciuleanu. Nu a lipsit nici Miriam Răducanu, cea care i-a fost mentor şi parteneră de scenă, dar nici Ruxandra Racovitza, alături de care putea fi văzut în momente de dans, pe un panou uriaş unde erau proiectate momente în care celebrul dansator şi coregraf plutea şi alături de Maia Pliseţkaia.
"Acest festival este un manifest împotriva agresiunilor asupra fiinţei umane, împotriva degradării morale, împotriva distrugerii aristocraţiei din fiinţa profundă. Mulţumesc întregii echipe, toată lumea este pe baricade, festivalul s-a deschis acum şi în alte săli", a declarat Marina Constantinescu, directorul artistic al festivalului.
Evenimentul se bucură de înaltul patronaj al Preşedinţiei României, echipa FNT primind însemnele acesteia chiar cu prilejul deschiderii, pentru al doilea an consecutiv.
Miriam Răducanu şi Gigi Căciuleanu, într-un moment tandru-coregrafic
La rândul său, Gigi Căciuleanu, vizibil emoţionat şi cu un trandafir în mână, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul carierei sale, unora dintre aceştia remarcându-le prezenţa în sală. Pentru celebrul coregraf seara nu s-a încheiat cu acest moment: au urmat două spectacole la Sala Studio a TNB, "Un minut de dans sau UF!!!" şi "Vivaldi şi anotimpurile".
Primul dintre acestea este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori „nebunului” proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans, în timp ce al doilea, după o idee de regie şi concept spaţial de Dan Mastacan, pe acordurile inconfundabile ale muzicii lui Antonio Vivaldi, într-un spectacol ce aduce publicului poezia mişcării şi lumea plină de mister şi fantezie a lui Căciuleanu.
Deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Teatru 2016
În paralel, la Sala Mare a TNB, francezii de la Compania de Balet Preljocaj puneau la cale un spectacol magic, "Fresca", de Angelin Preljocaj, după basmul chinezesc „The Painting on the Wall”. Spectatorii au fost fascinaţi de dansatorii francezi, pe care i-au aplaudat şi i-au ovaţionat minute în şir, la capătul unui show impresionant, cu un concept coregrafic fantezist, o sincronizare a ansamblului aproape de perfecţiune, o muzică perfect aleasă, în lumina care a învăluit ca într-un basm scena Sălii Mari a TNB. De mult timp spectatorii români nu au mai avut parte de un asemenea spectacol!