Sebastian Papaiani, de la nemuritorul Păcală la Ieremia din „Toate pânzele sus“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Sebastian Papaiani, care în luna mai fusese internat la Spitalul Universitar de Urgenţă, în urma unui accident vascular cerebral, a încetat din viaţă. Legendarul interpret al unor personaje precum Căpşună, Păcală, Ieremia, Sucă sau Peneş Curcanul împlinise în luna august 80 de ani.

Sebastian Papaiani a fost externat la începutul lunii august, după aproape trei luni de spitalizare, în urma unui accident vascular cerebral. Soţia actorului, Marcela, l-a vegheat non-stop la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost internat din 23 mai, iar prietenii apropiaţi îl vizitează săptămânal. 

Sebastian Papaiani a reuşit, în lunga sa carieră, să bifeze mai toate filmele sau seriile devenite iconice în conştiinţa publicului românesc, pe care le cunoaşte orice individ, de la ţară sau de la oraş, trecut de 40 de ani. Mai rar vreunul dintre „monştrii sacri“ care să fi încarnat atâtea personaje iconice şi să-i fi reuşit să bifeze atâtea filme şi serii de referinţă pentru publicul larg.

Căpşună, Păcală, Ieremia, Peneş şi Sucă

În filmul „Păcală“ (1974), adus de barză, Păcală vine pe pământ şi se loveşte de prostia şi abuzurile bogătanilor şi ale mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul, vânătorul. Cu mintea lui isteaţă, cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul, găseşte ac de cojocul fiecăruia. Neobosit, colindă lumea ca să stârpească urâtul, prostia şi nedreptatea.
image

Sebastian Papaiani în filmul „Păcală“ (1974), în regia lui Geo Saizescu

Papaiani, care a fost un actor de etnie grecească, are cinci personaje în primul rând, pe care le-a făcut celebre pentru toţi spectatorii de film românesc. Este vorba despre plutonierul Căpşună (foto dreapta), pe care l-a jucat în tripticul de filme „Brigada Diverse intră în acţiune“ (1970), „Brigada Diverse în alertă“ (1971) şi „Brigada Diverse la munte şi la mare“ (1971), toate în regia lui Mircea Drăgan, celebrul Păcală în filmul cu acelaşi nume din 1974 (regia Geo Saizescu), marinarul Ieremia din serialul TV „Toate pânzele sus“ (1977, regia Mircea Mureşan), soldatul Peneş Curcanul în alt serial TV de referinţă, „Războiul Independenţei“ (1977, regia Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis, Sergiu Nicolaescu) şi, în sfârşit, Sucă (Gogu), nepotul lui „Nea Mărin miliardar“ (1979, regia Sergiu Nicolaescu), cea mai de succes comedie românească din toate timpurile.

Actor-fetiş al lui Saizescu

Sebastian Papaiani

Sebastian Papaiani (foto dreapta) s-a născut pe 25 august 1936, în municipiul Piteşti, judeţul Argeş, şi a debutat pe marele ecran în anul 1963, în comedia „Un surâs în plină vară“, a regretatului maestru Geo Saizescu, unde juca personajul Făniţă. Pe lângă filmele şi rolurile pomenite mai sus, actorul – care se află pe genericul a peste 67 de producţii – a mai apărut şi în alte comedii de referinţă, toate ale maestrului Saizescu: „Dragoste la zero grade“ (1964), „Balul de sâmbătă seara“ (1968, e şoferul Papa), „Astă seară dansăm în familie“ (1972, Alecu A. Alecu), „Eu, tu şi Ovidiu“ (1977, personajul Toma Cernat), „Grăbeşte-te încet“ (1981), „Şantaj“ (1982, după Rodica Ojog-Braşoveanu), „Sosesc păsările călătoare“ (1984), „Secretul lui Bachus“ (1984), „Secretul lui Nemesis“ (1985) şi reia rolul lui Păcală tatăl în „Păcală se întoarce“ (2006).

Sebastian Papaiani

Totodată, piteşteanul a avut flerul să se ataşeze şi de alte producţii cu potenţial iconic, în care-a interpretat personaje de referinţă: filmele cu comisarul Miclovan ale lui Sergiu Nicolaescu, „Cu mâinile curate“ (1972)” şi „Ultimul cartuş” (1973), în care-l joacă pe informatorul Oarcă, este tânărul comis Ionuţ Jder (personajul iconic sadovenian) în dipticul lui Mircea Drăgan „Fraţii Jderi“ (1974) şi „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475“ (1975), precum şi Pompei în dipticul „Toamna bobocilor“ (1975) şi „Iarna bobocilor“ (1977), în regia lui Mircea Moldovan. Tot în acea vreme, Papaiani-l interpretează pe vagabondul Lampă în „Roşcovanul“ (1976) al lui Francisc Munteanu.

image

Foto dreapta sus: În rolul lui Căpşună, alături de regretatul Toma Caragiu

Îndrumat de Miss România

Copilăria piteşteană şi-a petrecut-o, după cum declara actorul, „într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten...“. Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine – Papayannis fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.



La 17 ani s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, şi în 1963 debutează în comedia regizorului Geo Saizescu „Un surâs în plină vară“, unde, alături de tânăra şi frumoasa actriţă Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât şi de public. Filmează an de an, atât în drame cât şi în comedii, şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor.

În război cu propriul fiu şi cu autorităţile

A fost căsătorit cu actriţa Eugenia Giurgiu Papaiani, cu care a avut un fiu, Sebastian (Basti), născut în 1963Când acesta avea 5 ani, actorul a lăsat familia şi scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureştene. Când fiul său împlinea 10 ani a câştigat custodia acestuia, dar anii petrecuţi departe unul de celălalt şi-au spus cuvântul. Cei doi nu s-au înţeles, iar băiatul a fugit în 1973-74 la mama sa la Oradea. S-au revăzut în 1987, când fiul era în armată, şi apoi în 2000, când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit, relaţiile rămânând în continuare reci. „Fiul secret“ are în prezent 53 de ani.

Sebastian Papaiani
Sebastian Papaiani
„Sebastian Papaiani nu şi-a mai văzut fiul secret de 29 de ani. Băiatul actorului trăieşte singur şi sărac la Sibiu, în timp ce tatăl său celebru este grav bolnav“, titra un tabloid pe 19 iulie în acest an.

Fostul piteştean a căpătat experienţa telenovelelor şi locuia împreună cu soţia sa Marcela (cu care mai are încă un fiu) la Gruiu, într-o casă cu grădină, plină de pomi, flori şi animale domestice, cumpărată în 2006, după ce fusese încântat de proprietatea prietenului său de pe o stradă vecină, regretatul actor Ştefan Iordache. Totodată, conform tabloidelor, Papaiani se afla în război cu autorităţile din Argeş, după ce şi-a pierdut casa de-acolo.

Mi-am petrecut copilăria într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten... Sebastian Papaiani actor

67 de producţii cinematografice au pe generic numele actorului Sebastian Papaiani

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite