Patru spectacole după piese semnate de Matei Vişniec, la Festival Off d'Avignon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru spectacole după piese semnate de Matei Vişniec, regizate de Gérard Gelas, Floriane Durin, Bruno Abadie şi Radu Dinulescu, vor fi prezentate la Festival Off d'Avignon, în perioada 7 - 30 iulie.

„Migraaaants, ou On est trop nombreux sur ce putain de bateau”, regizat de Gérard Gelas, este primul spectacol dintre cele patru care vor fi prezentate la Avignon. Piesa vorbeşte despre „invazia” Europei, aşa cum spune chiar autorul, potrivit icr.ro.

„Du pain, plein les poches”, regizat de Floriane Durin, este prezentat de compania de teatru Bernard Lloret, „Le silence du miroir (ou l'histoire de l'homme poubelle)”, pus în scenă de Bruno Abadie, şi „La mémoire des serpillères”, de Radu Dinulescu, jucat de actori ai Teatrului de Stat Constanţa, întregesc lista spectacolelor care vor fi prezentate în festival.

„Festivalul de la Avignon este cel mai important din Franţa şi unul dintre cele mai mari din lume. Din 1947 încoace, a devenit o veritabilă legendă culturală internaţională, inspirând numeroase alte oraşe. În fiecare lună iulie, în oraşul Papilor de pe malul Ronului se produce un fel de vast pelerinaj cultural, teatrul fiind prima dimensiune a sa, dar nu singura”, a spus Matei Vişniec. 

„Acest festival este şi un fenomen social-politic (întrucât se transformă într-un forum de dezbateri), şi unul turistic, şi unul economic, precum şi o veritabilă piaţă de spectacole. Din 1990 încoace, n-am lipsit în niciun an de la Avignon, unde am avut, de asemenea, piese jucate în mod sistematic în secţiunea sa neoficială, OFF. Am fost, oarecum fără să vreau, martorul unei evoluţii, a unei creşteri exponenţiale a festivalului, întrucât astăzi, pe afişele sale, figurează în jur de 40 de spectacole în IN şi peste 1.300 în OFF. Acest festival este o fascinantă aventură culturală şi umană, pusă deseori sub semnul avangardei şi al provocării, care merită povestită”, a adăugat dramaturgul.
image

Matei Vişniec este poet, dramaturg, romancier, jurnalist, membru al mai multor uniuni de creaţie în România şi în Franţa. Este născut pe 29 ianuarie 1956 în Bucovina, la Rădăuţi. Oraşul este descris pe larg în romanul publicat de Matei Vişniec la Cartea Românească şi intitulat ”Cafeneaua Pas-Parol”.
A studiat filosofia înainte de a deveni cunoscut în anii 1980 pentru poezia sa şi piesele de teatru, interzise în ţara natală. După 1989, Matei Vişniec a devenit unul dintre autorii cei mai jucaţi în România, cu spectacole create pe toate scenele naţionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Timişoara), precum şi în alte numeroase oraşe. Numeroase piese radiofonice realizate de Teatrul Naţional Radiofonic.

A ajuns în Franţa, unde a cerut azil politic, în 1987, şi a lucrat ca jurnalist atât pentru BBC cât şi pentru RFI. Câteva zeci de piese i-au fost editate în Franţa, Matei Vişniec fiind şi semnatarul câtorva romane, printre care "Negustorul de începuturi de roman". În această lucrare, el imaginează povestea unui scriitor în pană de inspiraţie care cere ajutor unui anume Guy Courtois pentru a găsi prima frază pentru noua sa carte. Schimbul dintre cele două personaje dezvăluie, puţin câte puţin, secretele celor mai cunoscute prime propoziţii din literatură.
În 2016, a fost recompensat cu premiul "Jean Monnet" pentru Literatură Europeană 2016, pentru "Negustorul de începuturi de roman/ Le marchand de premières phrases: roman kaléidoscope", apărut la editura Jacqueline Chambon.

Piesele lui Matei Vişniec au fost traduse în peste 30 de limbi. Unele dintre piesele sale au fost montate în teatre importante din Europa: Teatrul Rond Point des Champs Elysées la Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Teatrul Piccolo din Milano, Teatrul Regal din Stokholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul Naţional din Istanbul, Teatrul Maxim Gorki din Berlin, Teatro Stabile din Catania (Sicilia).
Din 2006, piesele sale sunt montate, una la fiecare doi ani, de Teatrul Kaze din Tokyo. Numeroase spectacole după piesele sale au fost realizate în Brazilia, după ce editura É Realizações din São Paulo a început, în 2010, să-i publice piesele (în jur de 20 la această oră).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite