La TNB, comunismul este condamnat cu „20 de ani în Siberia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti o prezintă pe actriţa Amalia Ciolan în monologul dramatic „20 de ani în Siberia”, o dramatizare de Sorin Misirianţu după cartea Aniţei Nandriş-Cudla, „20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă”.

Cunoscut reprezentant al tinerei generaţii de creatori de spectacol, cu numeroase montări pe scenele din ţară, mai ales la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, actor, dar şi scenarist şi regizor de film, Sorin Misirianţu semnează de asemenea regia şi scenografia pentru această producţie din cadrul Programului TNB „Procesul comunismului prin teatru”.

Aniţa Nandriş-Cudla (1904-1984) s-a născut într-o familie de ţărani din Bucovina. 13 000 de români din acest ţinut au trăit, în iunie 1941, groaza deportării. Între ei, şi Aniţa cu întreaga familie. Au fost duşi dincolo de Cercul Polar, într-un univers al ostilităţii, unde timp de 20 de ani nimic în afara iubirii şi a credinţei nu le-a fost sprijin. De abia ştiutoare de carte, întoarsă acasă, Aniţa a scris în cuvinte simple povestea acestei supravieţuiri.

Este o mărturie unică, păstrată printr-o minune timp de peste două decenii, până a putut fi publicată. Cartea Aniţei a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Lucian Blaga“ (1992). A fost tradusă în mai multe limbi de circulaţie internaţională. 

"20 de ani în Siberia" este un spectacol despre destinul unei ţărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic. 

„După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, aprecia Monica Lovinescu.
amalia ciolan2

În interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan, publicul va descoperi o ţărancă simplă, înzestrată cu un firesc al povestirii, în faţa căreia talentul multor scriitori consacraţi păleşte. Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunţa vreodată cuvântul „comunism”, Aniţa/Amalia îşi acordează gândurile şi trăirile într-o interpretare artistică excepţională, care ne relevează „statura net aristocratică a ţăranului român”, aşa cum spunea Ştefan J. Fay.

Amalia Ciolan, actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti din 1994, a jucat şi în alte creaţii încărcate de dramatism, printre care „A patra soră” de Janusz Glowacki,  „Trei surori” de A.P. Cehov,  „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec,  „Amanţii însângeraţi” de Chikamatsu Monzaemon, „Povestiri din zona interzisă”  după Svetlana Alexievici,  „Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, sau  „Macbeth" de William Shakespeare.

Primele întâlniri cu publicul vor avea loc în zilele de: 23, 24, 29 şi 30 ianuarie 2015, de la ora 20.00, în Sala MEDIA a Teatrului Naţional din Bucureşti, iar premiera oficială – sâmbătă 7 februarie 2015, ora 20.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite