INTERVIURILE FNT Selecţionerul Marina Constantinescu: „Prin acest festival, rămânem la un anumit nivel, aristocratic“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Constantinescu, selecţionerul FNT, în studioul Adevărul Live             FOTOGRAFII: Eduard Enea
Marina Constantinescu, selecţionerul FNT, în studioul Adevărul Live             FOTOGRAFII: Eduard Enea

Criticul de teatrul Marina Constantinescu s-a aflat în studioul Adevărul Live, astăzi, de la ora 14.30. Festivalul Naţional de Teatru (FNT) va debuta vineri, 21 octombrie, şi se va desfăşura până pe 30 octombrie pe scenele teatrelor din Bucureşti.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Vă prezentăm declaraţia Marinei Constantinescu, despre Festivalul Naţional de Teatru (FNT).

"Stagiunea teatrală 2015-2016 este o stagiune consistentă, aşadar – prin selecţie – vom avea în această toamnă o ediţie a FNT în aceeaşi masură de puternică.

Sunt 40 de spectacole din toată ţara, nume importante, dar şi nume noi, spectacole mici, bijuterii, dar şi spectacole grandioase, spectacole de teatru-dans sau de dans în care sunt angrenate trupe de actori poate la prima experienţă de acest gen, alături de nume consacrate, unele celebre ale scenei dansului contemporan. Şi încă multe altele, pe care le vom descoperi în cele zece zile de efervescenţă teatrală din octombrie. Pentru că acest Festival doreşte să arate valoarea din acest moment a teatrului romanesc. Şi să vândă biletele la spectacole de calitate. Iar spectatorii din Bucureşti au gusturi precise. Şi spirit critic. Se vede după cum se cumpără şi se epuizează biletele la câte un spectacol.

Spectatorii din Bucureşti acceptă şi provocările, şi experimentele. De calitate, însă! Programul unui festival şi selecţia spectacolelor ţin de o analiză complexă. Imaginea după care asamblezi acest puzzle este una complicată. Cauţi să găseşti o armonie, producţii care pot arăta şi o etapă estetică a unor creatori, în acea stagiune. Şi spectacole pe care le simţi că ar fi dorite la Bucureşti. Şi vândute.

Marina Constantinescu FOTO Eduard Enea

FOTOGRAFII: Eduard Enea

Festivalul Naţional de Teatru este cu mult mai mult decât lista spectacolelor selecţionate. Asta dă baza. Carnea. Miza. Pe lângă cele 40 de producţii teatrale naţionale, sunt trei creatori străini pe care i-am invitat special în ediţia a 26-a, nume cu totul excepţionale – cu unii dintre ei fiind în dialog şi negocieri de peste doi ani. Şi să nu uităm că aici, la Bucureşti, în acest festival, au venit, din 2005 încoace, nume mari, mari, şi spectacole de neuitat, aflate pe creasta valului atunci.

Iar în toamnă, vin din nou mari artişti – americani, francezi, ruşi. Încă sunt captiva spectacolului-eveniment „Livada de vişini“, în viziunea lui Lev Dodin, producţie cu totul şi cu totul tulburătoare, pe care am văzut-o la Maly Teatre, din Sankt Petersburg şi care va încheia FNT 2016. Pe 21 octombrie, Compania Ballet Preljocaj deschide festivalul cu un spectacol de dans minunat, după un basm chinezesc, „Fresca“ / „La Fresque“, a cărui premieră absolută va avea loc la Aix-en-Provence pe 20 septembrie. Şi tot acum ajunge pentru prima dată în România Carolyn Carlson, o artistă remarcabilă, o coregrafă şi o dansatoare de mare cotă şi vibraţie, cu numeroase premii în lume, ale cărei spectacole – „Now“ / „Acum“ (teatru-dans) şi „Short Stories“ / „Scurte povestiri“ – vor putea fi văzute pe 25 şi respectiv 27 octombrie. Remarcabil este şi faptul că renumita coregrafă a acceptat să ţină un workshop la Bucureşti, un atelier dedicat actorilor.

Cred în selecţia aceasta şi cred în valoarea Festivalului. Şi mai cred în valoarea unei echipe care va face ca acest eveniment major să ne aducă pe toţi împreună, pe o insula magică – a lui Prospero, dacă vreţi – timp de 10 zile, între 21 şi 30 octombrie 2016, într-un Bucureşti transformat în Capitală a Teatrului: un exerciţiu în care să ne străduim să fim altfel, influenţaţi de magia teatrului românesc şi nu numai.

Teatrul nu poate schimba viaţa, dar o poate face altfel. Am gândit această ediţie şi ca pe un manifest împotriva distrugerii aristocraţiei culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale şi aşezate. Un altfel de a fi împreună, o vreme, ca să ne păstrăm verticalitatea, moralitatea şi visele", spune Marina Constantinescu

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite