„Greuceanu“ – o poveste care leagă teatrul de societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul „Tony Bulandra“ din Târgovişte
Teatrul „Tony Bulandra“ din Târgovişte

Începând din 24 octombrie ne vom putea bucura de un spectacol inedit, parte a unui proiect cultural-educaţional special, ce îşi propune să aducă mai aproape arta de anumite aspecte adesea ignorate: integrarea persoanelor cu deficienţe de vedere în viaţa socială, culturală, artistică.

Spectacolul „Greuceanu”, în regia lui Radu Dinulescu, este un prim pas necesar într-un demers mai amplu de diversificare a peisajului teatral românesc, dar şi de creştere a vizibilităţii unei categorii de oameni al căror acces în lumea artelor este limitat.

Pe 24 octombrie 2016, la Teatrul de Artă Bucureşti a avut loc premiera spectacolului „Greuceanu”, rezultat al proiectului „Ne leagă o poveste”, care îşi propune să conştientizeze publicul prin artă asupra problemelor cu care o bună parte a societăţii se confruntă. În acest caz, se pune accent pe aspectele neplăcute prin care trec persoanele cu deficienţe de vedere în ceea ce priveşte integrarea în societate şi pe modul în care arta, în particular teatrul pot să contribuie la ameliorarea acestora.

Spectacolul „Greuceanu”, după scenariul şi în regia lui Radu Dinulescu, reuneşte în distribuţie actori de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte (Ştefan Ştefănescu, Cristina Dumitra), dar şi un reprezentant al comunităţii de nevăzători din România, dintre cei care au lucrat la proiect:  Ioan Grecu, elev al Liceului Special pentru Deficienţe de Vedere Buzău. Rolul lui Ioan este mai mult decât unul artistic, prezenţa lui conferind spectacolului dimensiunea de documentare, astfel că spectacolul poate fi încadrat în sfera docu-teatrului. Povestea este spusă prin intermediul păpuşilor şi al unor obiecte care formează un decor minimalist, iar spectacolul propune şi o dimensiune metatextuală, prin organizarea unor dialoguri cu publicul prezent la teatru, în care adolescentul va explica amănuntele acestei aventuri.

„Greuceanu” este un spectacol de obiecte şi păpuşi, astfel că publicul-ţintă este cel tânăr, din dorinţa de a sensibiliza acest segment cu privire la problemele pe care nevăzătorii le au în viaţa de zi cu zi, dar şi în momentul când încearcă să se adapteze pe piaţa muncii. Astfel, prin intermediul unui basm, este scoasă la lumină o situaţie extrem de serioasă, pe alocuri dramatică, în care se află mii de oameni, a căror existenţă trece de multe ori neobservată.  O existenţă care nu este nici pe departe un basm.

„Ne leagă o poveste” este continuarea unei iniţiative demarată în 2014 printr-un alt proiect ,,Culori radiofonice – o mie şi una de voci”, când Asociaţia Gradusart, în colaborare cu ArCuB Bucureşti şi Radio Trinitas, a realizat un număr de cinci înregistrări de 45-50 minute ale unor basme româneşti bine-cunoscute: „Harap Alb”, „Făt-Frumos din Lacrimă”, „Zâna Zorilor”, „Greuceanu”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”. Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului a fost Adriana Ene, jurnalistă cu experienţă de mai bine de 13 ani în presa audio-vizuală şi realizatoare a unei emisiuni pentru copii, de succes, „Bucuria Poveştilor”.

Douăzeci şi unu de elevi nevăzători sau cu deficienţe de vedere, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, au fost prezenţi câteva luni la înregistrările din Studioul Radio TRINITAS, dând viaţă unui număr de 124 de personaje şi însumând mai bine de 180 de ore de înregistrare. Coloana sonoră ce a însoţit toate aceste basme a fost compusă şi interpretată de Florin Iordan şi Dani Pop, membri ai formaţiei de muzică veche Trei Parale. La finalul acestui demers cultural, educaţional şi social, au rezultat cinci CD-uri, de o calitate ireproşabilă, asupra cărora se aplică drepturi de autor care-i vizează atât pe profesioniştii, participanţi la acţiune, cât şi pe tinerii nevăzători care şi-au folosit vocea în scopul realizării imprimărilor. Aceste drepturi de autor, care rezultă din vânzarea CD-urilor prin librării şi vânzare on-line (http://radiotrinitas.ro/1001/), au fost declarate libere de contract, iar veniturile obţinute din vânzarea CD-urilor sunt destinate comunităţilor de nevăzători.

Statistici:

O statistică oferită de Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Handicap (ANPH) şi Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale indică faptul că în România trăiesc 3.200 de copii şi 106.588 adulţi cu handicap vizual, iar dintre aceştia, 1.116 copii şi 54.559 adulţi sunt încadraţi la gradul „grav de handicap”. Pentru o îmbunătăţire a situaţiei persoanelor cu disabilităţi Uniunea Europeană şi fiecare stat membru în parte au elaborat o serie de Strategii care să vină în sprijinul acestora precum Agenda de la Lisabona, Europa 2020, Planul Naţional de Dezvoltare 2014-2020, strategii care sunt centrate pe reducerea abandonului şcolar, rezultate mai bune pe plan educaţional în învăţământul special, şi care garantează respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor care suferă de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale şi să le asigure acestora un trai demn şi un rol activ în societate.

„Ne leagă o poveste”  a încurajat o nouă direcţie de orientare profesională a tinerilor cu deficienţe de vedere sau nevăzători cu scopul integrării, măcar parţiale, într-un domeniu artistic, oferindu-le acestora posibilitatea de a se exprima artistic, de a munci şi de a-şi depăşi propriul handicap. Acest prim spectacol, urmat şi de transpunerea scenică a celorlalte poveşti va fi un exemplu de colaborare între o echipă de artişti şi o persoană cu handicap, deosebit de talentată.

Program şi distribuţie

Spectacolul va putea fi văzut de către public la Teatrul de Artă Bucureşti, în perioada 24-28 octombrie, astfel: 24 octombrie: ora 10, ora 17:30, 26 octombrie: ora 9:30, 10:30, 28 octombrie: ora 9:30, 10:30, după care va putea fi vizionat la Târgovişte la Teatrul „Tony Bulandra” în repertoriul căruia va fi inclus, teatrul fiind un partener în susţinerea acestui proiect.

Distribuţie: Ştefan Ştefănescu, Cristina Dumitra – actori de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte şi Ioan Grecu


Partenerii proiectului: Centrul Cultural ARCUB Bucureşti, Radio Trinitas, Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, Asociaţia Thespis Arad.
 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite