"Cei ce nu uită", spectacol difuzat de TVR la 50 de ani de la numirea lui Ceauşescu în fruntea PCR - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cei ce nu uită...", un spectacol mărturie al Teatrului "Regina Maria" din Oradea, în regia lui Gavriil Pinte, va fi difuzat luni, de la ora 20:10, la TVR 2 şi TVR HD, în contextul împlinirii a 50 de ani de la numirea lui Nicolae Ceauşescu, în 22 martie 1965, ca prim-secretar al PCR.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, în 19 martie 1965, dispare Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al Partidului Comunist Român (PCR), conducătorul comunist al României din 1945 până în acel moment. Trei zile mai târziu, pe 22 martie 1965, Nicolae Ceauşescu, un lider care răspundea de sectoarele cheie ale puterii, armata, securitatea, justiţia şi miliţia, a fost ales prim-secretar al partidului în cadrul Plenarei CC al PCR. După o perioadă de relativă acalmie, "regimul" Ceauşescu se va dovedi la fel de opresiv ca acela promovat de sovietici în timpul predecesorului său.

Astfel, continuând programul dedicat istoriei recente, "25 + 26", Casa de producţie TVR aduce pe micul ecran, luni, de la ora 20:10, această preluare a spectacolului "Cei ce nu uită..." al Teatrului "Regina Maria" din Oradea, o producţie câştigătoare a premiului special al juriului la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2013.

Regizorul Gavriil Pinte îşi începe cutremurătorul parcurs dramaturgic cu o informaţie şoptită de actorii în zeghe, legaţi la ochi: "După 50 de ani, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu a reuşit, în ianuarie 2006, să determine condamnarea oficială a crimelor comunismului. În sala pe jumătate goală a Palatului Europei, nu s-a putut vota recomandarea oficială, ca ideologia care a ucis milioane de oameni şi executanţii ei să fie trimişi în instanţe, aşa cum s-a întâmplat în cazul procesului de la Nuremberg. Neavând parte de judecată, de dreptate, de morminte, martirii regimurilor comuniste nu se pot odihni decât în memoria noastră - poate singura formă de justiţie".

Potrivit TVR, şoapta răsună şi bântuie restul spectacolului, un drum al memoriei celor care nu şi-au găsit nicicând liniştea şi pentru care doar noi, publicul, rămânem păstrători de justiţie.

Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Andreea Gabor, Alina Leonte, Mirela Lupu, Anca Sigmirean, Angela Tanko, Anda Tămăşanu, Dania Ţinca, Denisa Vlad, Ion Abrudan, Şerban Borda, Ciprian Ciuciu, Tiberiu Covaci, Andrei Fazecaş, Andrei Gliga, Sorin Ionescu, Igor Lungu, Sebastian Lupu, Eugen Neag, Ion Ruscuţ, Alexandru Rusu, Emil Sauciuc, Alin Stanciu, Radu Tudor, Răzvan Vicoveanu.

Regia artistică şi ilustraţia muzicală îi aparţin lui Gavriil Pinte, iar scenografia Roxanei Ionescu.

Difuzarea spectacolului marchează şi parteneriatul dintre TVR şi Casa de producţie TVR cu Uniunea Teatrală din România (UNITER) în vederea susţinerii campaniei "Artiştii pentru artişti", care are menirea de a sensibiliza opinia publică în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici, cu probleme de sănătate, din toată ţară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite