200 de copii au făcut ARTfel de Istorie
0Elevii de la 18 şcoli din Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău şi Covasna s-au întrecut pe o scenă inedită, cea a Muzeului Naţional de Istorie, pentru trofeele concursului „ARTfel de Istorie”, ajuns la a treia ediţie. Copiii au dat viaţă unor personaje care au schimbat omenirea din antichitate şi până în zilele noastre. Prinţese, regine, cavaleri,descoperitori şi figuri de legendă au adunat aplauzele spectatorilor
„Iudita şi Olofern”, „Dreptatea lui Ion Vodă”, „Marea Schismă”, „Expediţia lui Christofor Columb”, „Tristan şi Isolda”, „Marea Unire”, „Abdicarea Regelui Carol al II-lea” sunt doar câteva dintre temele alese.
A fost o adevărată provocare pentru că acest concurs de scenete istorice este unul inovativ, în care se pune mare accent pe talentul copiilor, pe înţelegerea cât mai bună a epocii respective, dar şi pe o prezentare multi-media care include chiar şi efecte speciale. Totodată, realizarea costumaţiilor şi decorurilor necesită în primul rând o bogată informare, elevii fiind interesaţi să afle cât mai multe informaţii despre arhitectura, moda, armamentul perioadei istorice respective şi modul cum îl pot realiza cât mai fidel.
Temele alese
Concursul „ARTfel de istorie” este o iniţiativă a Fundaţiei Genesis Collegiate, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov. „Acum trei ani, preşedintele Ioana Necula şi directorul Mihaela Drăguş au susţinut ideea de a face un concurs de istorie, mai ales că nu exista o ofertă competiţională pentru această materie la nivel gimnazial. Ne-am gândit la un format care să-i facă pe copii să înţeleagă şi să le placă istoria.
Pentru anul viitor vrem să înscriem competiţia pe lista activităţilor educative naţionale şi să reuşim să avem copii din cât mai multe judeţe ale ţării.”,explică profesorul Dragoş Pârcălabu de la Şcoala Genesis.
Premiile
Toţi copii particpanţi au primit diplome şi dulciuri, dar şi premii acordate de un juriu specializat.
Premiul pentru orgininalitate - Şcoala Gimnazială Genesis- „Marea Schismă ”
Premiul pentru cea mai creativă scenetă – Şcoala Gimnazială Genesis – „Abdicarea Regelui Carol al II-lea”
Secţiunea Preistorie şi Antichitate
Locul I - Şcoala Gimnazială Genesis – „Pagini din istoria poporului evreu. Iudita şi Olofern”
Locul II – Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului, Covasna – „Biruitorii, nici cuceritori, nici cuceriţi”
Locul III – Şcoala Gimnazială „Petre Ispirescu”- ”Dispută în jurul democraţiei”
Secţiunea Ev Mediu
Locul I - Şcoala Gimnazială Siriu, Buzău – „Ţara fără dreptate e ca gardul fără proptele” – adaptare după „Dreptatea lui Ion Vodă”, de Victor Eftimiu
Locul II – Şcoala Gimnazială Nr.97 – „Investirea cavalerului”
Locul IIII – Liceul Teoretic Little London – „Expediţia lui Christofor Columb”
Secţiunea Epoca Modernă şi Contemporană
Locul I – Liceul Pedagogic „Anastastia Popescu” – „Statele naţionale – de la vis la realitate”
Locul II – Colegiul Naţional „Ion Neculce” – „La Alba Iulia în cetate”
Locul IIII – Şcoala Gimnazială ”Nicolae Russu” , Sita Buzăului, Covasna - „Din vremea când se pregătea Marea Unire”