O treime din biletele pentru spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, vandute în primele 24 de ore 0

Peste o treime (34%) din numărul biletelor pentru spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) au fost deja epuizate, la doar 24 de ore de la momentul punerii lor în vânzare. Recordul a fost stabilit după primele patru ore, când se înregistra o cotă de 25% vânzări din totalul biletelor Festivalului.

O treime din biletele pentru spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, vandute în primele 24 de ore Vezi comentarii 0

O nouă premieră la Teatrul Mic. O piesă premiată cu Pulitzer, „Ţinutul din miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci

O nouă premieră la Teatrul Mic. O piesă premiată cu Pulitzer, „Ţinutul din miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci

Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, de la ora 18.30, la Teatrul Mic, va avea loc premiera unei piese câştigătoare, în 2008, a Premiului Pulitzer pentru dramaturgie: „Ţinutul din mizeul verii”, de Tracy Letts. Din distribuţie fac parte actori precum Rodica Negrea, Cuzin Toma, Dana Dembinski-Medeleanu, Claudiu Istodor, Silvana Mihai sau Ionuţ Vişan. Spectacolul este regizat de Vlad Massaci.

„O lecţie de bune maniere”, un one-woman show cu Maia Morgenstern, o nouă premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

„O lecţie de bune maniere”, un one-woman show cu Maia Morgenstern, o nouă premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

Miercuri, 20 septembrie şi joi, 21 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat, are loc premiera oficială a one-woman show-ului „O lecţie de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg, unul dintre cei mai premiaţi şi mai prolifici dramaturgi contemporani. Spectacolul, în regia lui Alexandru Berceanu, va fi jucat de actriţa Maia Morgenstern.

PORTRET De ce era trist comicul Marin Moraru. Alexa Visarion, regizor şi scenarist: „Era el însuşi o creaţie. Dacă ar fi avut părul ondulat, cum ar fi fost?“

PORTRET De ce era trist comicul Marin Moraru. Alexa Visarion, regizor şi scenarist: „Era el însuşi o creaţie. Dacă ar fi avut părul ondulat, cum ar fi fost?“

A trecut deja un an de când nu mai e printre noi cel care gătea cartofi prăjiţi cu Gheorghe Dinică înainte de cursurile de la facultate. Actorul Marin Moraru, mai mereu serios acasă, a trăit 79 de ani, dintre care peste 50 pentru personajele interpretate în spectacole de teatru şi în filme, multe de comedie. În ultima vreme nu şi-a mai găsit locul pe scenă sau în faţa camerelor de filmat, aşa că a refuzat să mai joace.

INTERVIU Actorul Alexandru Voicu: „Simt că trăiesc ca Cehov, dar îl iubesc pe Shakespeare”

INTERVIU Actorul Alexandru Voicu: „Simt că trăiesc ca Cehov, dar îl iubesc pe Shakespeare”

Săptămâna aceasta, la Costineşti, a avut loc Gala HOP- gala tânărului actor care, anual, îi face vizibili pe cei mai buni tineri actori.  Anul acesta, în componenţa juriului care a decis câştigătorii, a intrat şi Alexandru Voicu, triplu câştigător, anul trecut. „Adevărul” a vorbit cu actorul despre cum a fost experienţa de jurat, despre dedicarea trup şi suflet pentru teatru, precum şi despre ce înseamnă să te faci vizibil în această meserie.

Cine sunt câştigătorii Galei HOP 2017. O festivitate de premiere plină de surprize, comedie şi solidaritate

Cine sunt câştigătorii Galei HOP 2017. O festivitate de premiere plină de surprize, comedie şi solidaritate

Joi au fost decernate premiile de la Gala HOP. Marele premiu al galei- „Ştefan Iordache”a fost acordat Cosminei Olariu pentru „Mică criză de identitate”, după „Livada de vişini” de Cehov, premiul fiind înmânat de actorul Victor Rebengiuc. Festivitatea de premiere a fost plină de voie bună, cu un spectacol invitat care a cucerit publicul, cu un spectacol final care le-a jucat spectatorilor o farsă, dar şi de susţinere pentru actriţa Dorina Lazăr.

Centrul Replika dă replici realităţilor cotidiene

Centrul Replika dă replici realităţilor cotidiene

Din luna septembrie, Centrul de Teatru Educaţional Replika organizează o serie de evenimente, spectacole de teatru, lecturi în şcoli, instalaţii, ateliere, dezbateri, discuţii, care au în centru teme şi subiecte reprezentative pentru profilul artistic şi social al Centrului, spaţiu de reflecţie şi performare a unor problematici legate de educaţia contemporană, familie, migraţie, marginalizare şi excludere, gen şi sexualitate.

Ion Caramitru, la Gala HOP: „Nimeni nu ne roagă şi nu ne obligă să fim artişti. E un risc pe care ni-l asumăm“

Ion Caramitru, la Gala HOP: „Nimeni nu ne roagă şi nu ne obligă să fim artişti. E un risc pe care ni-l asumăm“

Luni a avut loc deschiderea celei de-a 20-a ediţii a Galei HOP pentru care cei 21 de tineri concurenţi au pregătit un moment comic şi plin de energie. De asemenea, la eveniment au luat cuvântul Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, Miklos Bacs, directorul artistic al galei şi Radu Iacoban, actor şi regizor, câştigătorul galei din 2007.

Începând de duminică se desfăşoară la Brăila, în organizarea Teatrului Maria Filotti, a XI-a ediţie a Festivalului Zile şi nopţi de teatru la Brăila. Ocazie pentru spectatori să vadă producţii mai noi şi mai vechi care ilustrează tema Comedia în fel şi chip. Comentez în rândurile de mai jos două dintre ele.

acum 3 zile · comentarii (0)

Relaţia mea personală cu teatrul nu este atât de permanentă şi îndelungată precum cea cu filmul, dar este compusă din momente de mare intensitate. Pentru că se apropie deschiderea noii stagiuni teatrale, rememorez aici principalele aspecte care m-au marcat şi, totodată, încerc o paralelă între cele două arte (prea des) socotite surori: teatrul şi filmul.

acum 4 zile · comentarii (0)

Nu voi recurge iarăşi la lungi citate - de data aceasta ele ar fi trebuit să fie împrumutate dintr-o celebră carte a lui Dumitru Drăghicescu - spre a mai aduce încă o dată aminte despre vocaţia nedesăvârşirii - „săvârşire fără desăvârşire“ - pe care o au românii. Nu voi readuce în discuţie nici „vocaţia reîntemeierii“, excelent diagnosticată în urmă cu câteva decenii de profesorul Nicolae Manolescu, într-o carte dedicată lui Titu Maiorescu.

acum 11 zile · comentarii (0)

Am participat, în calitate de membru al unor jurii ori comisii, la mai multe examene şi testări de admitere sau ocupare a unor posturi de actor/actriţă şi mi-am dat seama că postura de „candidat“ necesită, pe lângă talent, fireşte, un pic de noroc şi un factor ce stă în puterea candidaţilor - pregătirea prealabilă pentru un asemenea context.

acum 22 zile · comentarii (2)

În perioada 23-27 august 2017, adică într-o lună de vară pe care prejudecăţile provinciale şi nu numai, o declară îndeobşte nu prea prielnică spectacolelor de teatru - ni se spune ba că e prea cald, ba că lumea ar fi în concediu, ba că e mai degrabă preocupată cu pregătitul vinetelor coapte, că, mă-nţelegi, nu ar fi tocmai potrivită preocupărilor din cale afară de intelectuale - a avut loc la Oradea un festival de teatru.

acum 24 zile · comentarii (0)

La opt luni de la prima emisiune („Revelion 1956“),Televiziunea Română îşi încerca forţele într-o nouă aventură. Aceea de a monta şi de a transmite „în direct“ (pe vremea aceea nu intrase încă în modă şi în limbajul cotidian cuvântul „live“, nici nu prea erau create condiţiile de a se recurge la „conserve“) primul spectacol de teatru realizat cu mijloace proprii. În studio, carevasăzică.

luna trecuta · comentarii (1)

Horă n-are astâmpăr nici de ziua lui. A lăsat marea, plimbarea, vacanţa pentru o săptămână de teatru, pentru întâlnirea cu publicul lui de teatru şi film. A reluat succesele ultimilor ani şi pentru cei care nu l-au văzut încă în Revizorul, Dineu cu proşti, Cafeneaua, Podu, Măscăriciul, plus spectacolul în care îl „onorează” cu prezenţa pe fiul lui, actorul Bogdan Mălăele.

acum 2 luni · comentarii (0)

L-am invitat la o discuţie prin internet pe tânărul actor Alex Buescu. Pe Alex l-am văzut pentru întâia oară în primăvară la Gala „Bacău Fest Monodrame”, unde a prezentat unul dintre cele mai realizate recitaluri. Mai apoi, în luna mai ne-am întâlnit pentru o jumătate de oră în cafeneaua unei celebre librării bucureştene. Atunci am avut amândoi ideea să dăm o formă ceva mai coerentă unor idei răzleţe. Iată ce a ieşit.

acum 2 luni · comentarii (0)

La nici un an distanţă de la spectacolul cu piesa Iarna, pus în scenă la Teatrul „Nottara” din Bucureşti, regizorul Mihai Măniuţiu şi echipa de creatori statornic coagulată în jurul lui- Anca Măniuţiu - dramaturgie, Andrea Gavriliu - coregrafie, Adrian Damian - decoruri, Mihai Dobre- muzica - se reîntâlnesc cu literatura dramatică a norvegianului Jon Fosse.

acum 2 luni · comentarii (0)