„Portretele teatrelor”. Zece dintre cele mai frumoase teatre de operă din lume FOTO 1

Fotograful newyorkez David Leventi începea, în urmă cu aproximativ zece ani, un proiect căruia i-a dedicat cinci ani: a fotografiat sălile teatrelor de operă faimoase în întreaga lume. De la Ateneul Român la Opera Garnier,  la Opera Regală Suedeză şi până la Teatrul Bolsoi din Moscova, Leventi a realizat „portretele teatrelor”. „Adevărul” prezintă zece dintre cele mai frumoase teatre de operă din lume, fotografiate de acesta.

„Portretele teatrelor”. Zece dintre cele mai frumoase teatre de operă din lume FOTO Vezi comentarii 1

Isabelle Huppert, distinsă cu Premiul European de Teatru: Fac totul cu seriozitate

Isabelle Huppert, distinsă cu Premiul European de Teatru: Fac totul cu seriozitate

Isabelle Huppert, care a primit alături de Jeromy Irons, Premiul Europa pentru Teatru în cadrul festivităţilor desfăşurate, anul acesta, la Roma, în perioada 12-17 decembrie, a avut  duminică o dezbatere alături de George Banu, în care a vorbit despre rolurile şi cariera sa. După ce fost premiată, actriţa a trimis un gând bun regizorului rus Kirill Serebrenikov, reţinut la domiciliu în Moscova.

Jeremy Irons a strălucit la Premiile Europene de Teatru

Jeremy Irons a strălucit la Premiile Europene de Teatru

Seducător, cu o voce inconfundabilă, Jeremy Irons a fost îndelung aplaudat la Premiile Europene de Teatru, supranumite şi Oscarurile Teatrului, care s-au desfăşurat între 12 şi 17 decembrie la Roma. "Am vrut să mă las, la un moment dat, şi de teatru, şi de film, şi de televiziune. Am renovat un castel. Am avut nevoie de o perioadă de linişte, alături de familie. M-am întors însă pe platouri, pentru că mi-au lipsit", a spus actorul britanic.

Oscarurile teatrului se acordă la Roma. Isabelle Huppert şi Jeremy Irons vor fi prezenţi, în weekend, la Premiile Europene de Teatru

Oscarurile teatrului se acordă la Roma. Isabelle Huppert şi Jeremy Irons vor fi prezenţi, în weekend, la Premiile Europene de Teatru

Susanne Kennedy, Jernej Lorenci, Yael Ronen, Alessandro Sciarroni, Kirill Serebrenikov şi Theatre NO99 sunt laureaţii din 2017 ai Premiilor Europa pentru Teatru. Astfel, artişti şi teatre din toate zonele lumii sunt distinşi la aceste premii supranumite şi Oscarurile Teatrului, care se desfăşoară anul acesta la Roma. Isabelle Huppert şi Jeremy Irons vor fi prezenţi în weekend în programul Festivalului.

Ion Caramitru, premiat de Împăratul Japoniei cu „Ordinul Soarelui Răsare”

Ion Caramitru, premiat de Împăratul Japoniei cu „Ordinul Soarelui Răsare”

Cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon) i-a fost înmânat joi, de către Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Kisaburo Ishii, lui Ion Caramitru, Directorul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”, printr-o ceremonie desfăşurată în cadrul recepţiei organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Japoniei, în prezenţa a peste 500 de invitaţi.

Scriitorul-neurolog Bogdan Popescu, despre atacurile cerebrale ale Stelei Popescu: „Dacă nu eşti neurolog, nu îţi poţi da seama uşor de semne“

Scriitorul-neurolog Bogdan Popescu, despre atacurile cerebrale ale Stelei Popescu: „Dacă nu eşti neurolog, nu îţi poţi da seama uşor de semne“

Scriitorul Bogdan O. Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi neurologi, comentează simptomele Stelei Popescu de la ultima sa apariţie în public, într-un text intitulat " Doamna Stela Popescu, la apus", publicat pe pagina sa de Facebook. "Nu aş acuza uşor pe ceilalţi participanţi la eveniment, mai ales că erau orbiţi de celebritatea artistei", spune medicul.

Absolut lăudabilă ideea regizorului Vlad Massaci de a propune destoinicei conduceri a Teatrului Mic introducerea în repertoriu a piesei americanului Tracy Letts Ţinutul din miezul verii. Între paranteze fie spus, Gelu Colceag merită elogiile noastre pentru faptul că din ianuarie încoace, deşi instituţia pe care o conduce de puţină vreme se confruntă cu condiţii de joc nu tocmai favorabile, a izbutit cel puţin trei premiere remarcabile.

acum 22 zile · comentarii (1)

În acest decembrie, la Roma, Premiul Europa pentru Teatru, iniţiat ca program pilot al Comisiei Europene prezidată de Jacques Delors de Alessandro Martinez, ca secretar general, în 1986, la Taormina, cu sprijinul lui Jack Lang, pe atunci ministrul Culturii al Franţei, împreună cu Mellina Mercuri, ministrul Culturii al Greciei, a împlinit 16 ediţii.

acum 28 zile · comentarii (1)

De curând, la Teatrul Naţional din Iaşi a coborât pe scena Salii Mari, de pe c al, ca întotdeauna, Coana Chiriţa. Este cea de-a treia întâlnire dintre regizorul Ion Sapdaru şi legendarul personaj al lui Vasile Alecsandri. De data aceasta sarcina dificilă, dar onorantă, de a o interpreta pe vajnica amazoană de Moldova i-a revenit actorului Horia Veriveş.

luna trecuta · comentarii (0)

E greu să scrii despre Victor Rebengiuc. E şi mai greu să scrii despre Mariana Mihuţ, mai ales când face un rol asemănător ca forţă celui din „Îngropaţi-mă pe după plintă“, de la Bulandra, în regia lui Korsonkyi. E foarte greu să scrii despre cei doi împreună, când se întâlnesc şi îşi dau replica unuia altuia într-un text tulburător. Şi vorbesc aici despre spectacolul „Regele moare“, după Ionesco, în regia lui Andrei şi Andreea Grosu de la TNB.

acum 2 luni · comentarii (3)

Teatrul pentru copii şi tineret Colibri din Craiova şi regizorul Cristian Pepino au avut ideea inspirată de a-l invita pe Marcel Iureş în spectacolul Furtuna după Shakespeare realizat pentru cei mici pe această scenă. Mizând pe farmecul recunoscut al vedetei regizorul a concept montarea în maniera teatrului în teatru dând ocazia interpretului lui Prospero să acţioneze ca un magician seducător şi dincolo de miza textului.

acum 2 luni · comentarii (0)

Un spectacol mai vechi al Teatrului Naţional din Timişoara, „O scrisoare pierdută“, care se reia joi, 30 noiembrie, interoghează felul în care ne mai raportăm, în deceniul 2 al secolului 21, la actualitatea eternului clasic. Regizoarea Ada Lupu are inspiraţia să mute accentul pe figura, deseori ignorată, a Cetăţeanului Turmentat, care devine astfel, pe lângă motor al acţiunii, un fel de Fantomă a tatălui lui Hamlet, ceea ce nu s-a mai făcut.

acum 2 luni · comentarii (2)