VIDEO Înşelătorie sau minune divină? „Lumina Sfântă coboară din cer pe vata pusă pe Mormântul lui Hristos. Nu arde, e albăstruie şi sfărâmicioasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii spun că este un dar de la Dumnezeu, alţii că este doar o înşelătorie făcută pentru a atrage atenţia, dar şi mulţi bani. „Adevărul“ vă prezinta una dintre cele mai controversate poveşti, cea a Luminii care ar coborî din cer şi despre care feţele bisericeşti susţin că este o dovadă de necontestat a existenţei lui Dumnezeu.

An de an, în apropierea Paştelui, Ierusalimul se transformă în cel mai fierbinte punct al credinţei. Oameni din toate colţurile lumii vin să asiste la slujba oficiată la Mormântul Sfânt, acolo unde feţele bisericeşti, dar şi o parte dintre credincioşi susţin că Lumina Sfântă coboară direct din cer şi aprinde lumânările celor care cred cu adevărat.

„Se aprinde vata de pe Mormânt“

Preotul Eugen Tănăsescu povesteşte că minunea începe să fie pregătită cu câteva zile înainte chiar la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Acesta este sigilat pentru a fi a îndepărtată orice fel de suspiciune că, de fapt, cineva ar aduce focul în Mormântul Sfânt. Apoi, patriarhul intră în Sâmbăta Mare în Mormântul lui Iisus Hristos şi începe să se roage pentru a primi Lumina Sfântă, dar înainte de a intra acolo trece şi el printr-o verificare riguroasă, după cum povesteşte preotul Tănăsescu.

„Patriarhul intră singur în Mormânt. Este percheziţionat, verificat, dezbrăcat de veşminte, iar pe Sfântul Mormânt se află întinsă o vată, care practic captează Lumina. Se verifică toate sursele de foc, totul e păzit, militarizat acolo“, susţine Eugen Tănăsescu.

După ce patriarhul spune rugăciunea, peste vata întinsă pe Mormântul Sfânt coboară din cer o rouă albăstruie, sfărâmicioasă, care în primele clipe nu arde, dar care uşor-uşor se transformă în flacără, după cum povesteşte preotul.

„Patriarhul ia Sfânta Lumină albăstruie în mână, o pune într-un bol pregătit şi aprinde cele două mănuchiuri a câte 33 de lumânări pe care le are când intră în Mormânt. Apoi iese în anticameră şi le dă şi celorlaţi reprezentanţi ai altor biserici“, mai spune Tănăsescu.

Fulegerele mici ţintesc lumânările credincioşilor

Apoi, patriarhul iese în faţa credincioşilor, dar şi a celorlaţi preoţi care aşteaptă să ia Lumina Sfântă, coborâtă, după cum spune preotul Eugen Tănăsescu, direct din cer. Şi minunile nu se opresc aici. Cei care cred cu adevărat în Dumnezeu şi în minunile pe care le poate face trăiesc chiar ei o experinţă care le marchează existenţa. 

„Se aprind lumânările celor mai vrednici, mai credincioşi, conform unei rânduilei lăsate din vechime. Sunt mici fulgere care aprind lumânările, nu sunt aprinse toate din biserică, doar a celor mai credincioşi. Sunt înregistrări cu cei cărora li se aprind lumânările când îşi dau flacăra prin barbă, îşi trec mâna prin ea. Este o lumină imaterială, la început nu arde, pentru că este lumina care ne simbolizează duhul“, adaugă preotul.

Contestatarii: fosforul e secretul

Pe lângă feţele bisericeşti şi credincioşii care se închină în faţa minunii, există şi cealaltă tabără compusă din cei care nu cred că într-adevăr Lumina ar coborî din cer. „Există fel de fel de speculaţii. Unii spun că, de fapt, ar fi vorba despre fosforul alb care în contact cu oxigenul se autoaprinde, dar cei care ajung acolo şi văd cu ochii lor se conving despre ce este vorba“, precizează părintele Eugen Tănăsescu. 

Michael Kalopoulos, un istoric grec, a încercat să demonstreze în direct într-o emisiune de televiziune că lumânările se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc. În imaginile postate pe internet se poate observa cum istoricul înmoaie vârful lumânărilor în fosfor, iar acestea se aprind fără a fi necesară o sursă de foc.

:

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite