Cele mai frumoase palate din România

Cele mai frumoase palate din România

Cele mai frumoase palate din România. FOTO Palatul Culturii, Iaşi, sursă iasiradio.ro

Cele mai frumoase palate din România. Cei mai mulţi dintre noi au vizitat Castelul Bran sau Castelul Peleş, însă despre celelalte palate şi castele mai puţin cunoscute şi poate mai impresionante decât cele populare puţini dintre noi ştiu.

 

Chiar dacă pe lista ta de obiective turistice nu se află cele mai frumoase palate din România, ar trebui ca prima cultură şi istorie pe care să-ţi doreşti s-o cunoşti să fie propria ta cultură. România e o ţară care şi-a păstrat tradiţiile şi obiceiurile în zonele rurale şi care e frumoasă nu doar din punct de vedere geografic ci şi din punct de vedere al clădirilor simbolice în care au trăit odată familiile regale.

 

1. Cele mai frumoase palate din România. Palatul Culturii din Iaşi 

 
Palatul Culturii din Iaşi se numără printre cele mai emblematice palate din România. A fost construit în perioada 1906 -1925, de către arhitectul D. Berindey şi reprezintă întru totul stilul neogotic. Palatul Culturii dispune de aproximativ 300 de încăperi, printre care îşi află locul şi sediul Muzeului de Istorie al Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” (1955), precum şi Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975).
 

2. Cele mai frumoase palate din România. Castelul Sturdza de la Miclăuşeni


 
Cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel construit în acelaşi stil neogotic, caracteristic şi Palatului Culturii din Iaşi. A fost construit de către Gheorghe Sturdza între anii 1880 - 1904, în satul Miclăuşeni. Astăzi castelul se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi este considerat monument istoric. 
 

3. Cele mai frumoase palate din România. Castelul Cantacuzino din Buşteni


 
Construcţia Castelului Cantacuzino a fost finalizată în 1922 şi a fost realizată de către arhitectul Grigore Cerchez la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Castelul Cantacuzino este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din România şi astăzi adăposeşte un muzeu. 
 

4. Cele mai frumoase palate din România. Castelul Hunedoarei

 
Numit şi Castelul Corvinilor, Castelul Hunedoarei este o cetate medievală din Hunedoara, de factură gotică. A fost construit în  secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara şi a fost restaurat în anul 1997 şi transformat în muzeu. 
 

5. Cele mai frumoase palate din România. Castelul Peleş


 
Castelul Peleş se află negreşit pe lista celor mai frumoase palate din România, fiind cunoscut şi sub denumirea de „Marele Palat”, enunţată de însăşi Regina Maria. Castelul Peleş se află de asemenea pe lista celor mai impresionante construcţii din Europa secolului XIX-lea. Stilul în care e construit reflectă influenţe Gotice, Baroc Germane, Franceze sau Renascentist Italiene. A fost ridicat între anii 1866 - 1914 şi găzduieşte picturi ale unor artişti celebri. De asemenea, unele picturi din interiorul castelului au fost efectuate de faimosul pictor Gustav Klimt.
citeste totul despre: