Vendeta Akō sau răzbunarea celor 47 de ronini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Răzbunarea celor 47 de ronini a avut loc în Japonia secolului al XVIII-lea şi este catalogată ca fiind „legenda naţională” a ţării. Povestea este cea mai bună exemplificare a  codului de onoare al samurailor, bushidō.

Evenimentul are loc pe vremea cînd Japonia era condusă din Edo, Tokyo de astăzi, în timpul ultimului guvern militar feudal, când împăratul avea doar un rol ceremonial. În 1701, un nobil pe nume Asano Naganori, lord de Ako, i-au fost atribuite anumite sarcini formale la curtea shogunului, în Edo. Un oficial de la curte, Kira Yoshinaka, a avut un comportament care l-a ofensat pe Asano, şi în cele din urmă l-a făcut să îşi piardă cumpătul, şi-a scos sabia şi l-a atacat pe acesta. Acest lucru a reprezentat o încălcare gravă a protocolului, şi lui Asano i s-a cerut să comită seppuku, sinuciderea rituală a samurailor. El a fost înmormântat într-un templu înafara capitalei Edo, şi averea sa a fost confiscată.

Cei 47 de samurai din garda de corp a lui Asano, acum aduşi la statusul de ronini, au decis că a fost încălcat codul de onoare al samurailor, Bushido Soshinonshu, şi doreau să răzbune moartea stăpânului lor. Roninul reprezintă în cultura japoneză samuraiul care a rămas fără maestru, definiţia fiind folosită în perioada Japoniei feudale (1185-1868). Ei au aşteptat răzbunarea  aproape doi ani. Într-o dimineaţă geroasă de la sfârşitul lui ianuarie 1703, ei au pătruns în locuinţa lui Kira, omorându-l pe acesta şi câţiva samurai din garda sa, care l-au apărat vitejeşte. Ei i-au tăiat capul judecătorului şi l-au dus într-o găleată până la mormântul stăpânului lor.

CIti'i continuarea articolului pe www.historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite