Un an mai puţin până la reUnire. Mergem mai departe. Ce urmează...
0Anul 2014 a fost un an bun pentru traseul Reunirii, unul în care tema a fost ridicată tranşant de către întreaga clasă politică de la Bucureşti. Principalul Eveniment îl consider fără nici o rezervă ca fiind Recensământul din Republica Moldova, ale căror rezultate parţiale au fost amânate până în anul 2015.
Eu am să mă refer doar la unul singur şi parţial la ceea ce va urma.
Îl acest an am avut parte de Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova. A fost o perioadă grea în care societatea civilă din al doilea stat românesc s-a mobilizat într-o campanie de informare fără de precedent.
Rezultatele întârzie să apară şi există un motiv serios pentru acest lucru. După ce iniţial se anunţaseră pentru decembrie 2014, adică după alegerile din acest an, acestea au fost amânate pentru prima şedinţă din 2015.
Recensământul, şi aşa fraudat, va aduce rezultate surprinzătoare şi care vor schimba fundamental relaţia dintre cele două state, dar şi percepţia politicienilor de la Bucureşti şi Chişinău despre discursul care va trebui să vină.
Diferenţa între valorile din 2004 şi cele de acum sunt dramatice pentru susţinătorii proiectului Leninist al Republicii Moldova. Acestea sunt cunoscute la nivelul factorilor politici de la Chişinău, care s-au văzut nevoiţi să adopte în mod categoric o înfrăţire cu Bucureştiul, pentru a se adapta noilor realităţi.
Acest lucru s-a văzut în mod evident în modul în care s-a relaţionat, dar şi în noua abordare, mai categorică, a factorilor instituţionali din România.
Rezultatele ce vor apărea la începutul lui ianuarie vor arată un lucru: vin timpuri noi, cu oameni noi, iar dorinţa acestora este clară.
Următorii doi ani sunt fundamentali pentru Reunirea celor două state româneşti. Recensământul va schimba din temelii multe lucruri şi va anula întreaga propagandă sovietică, folosită cu mult succes chiar şi de către actualii guvernanţi.
Anul 2015 va fi anul critic, în care nu va mai exista doar o majoritate uşoară pentru Unire, ci una serioasă.
Este mult de muncă, dar contextul intern şi extern ne este unul favorabil. Mai rămâne ca şi statul român să pună mai mult umărul şi să urmeze oferta generoasă de graţiere a celor de care depinde Reunirea, dar care în acest moment se opun datorită trecutului mai puţin roz. Vor trebui să fie făcute compromisuri, dincolo de limita legii, dar astfel de înţelegeri au mai fost realizate şi sunt necesare atunci când vorbim de interesul neamului românesc.
Munca societăţii civile va continua, dar este nevoie ca politicul să treacă de la vorbe la fapte, la acţiuni concrete. Perioada de tatonare pentru a se permite înţelegerea fenomenului a cam trecut, şi este nevoie de punerea în aplicare a celor promise.
Rezultatele recensământului vor arăta că vine un nou val, iar acel val este unul românesc, care se va revărsa peste Prut.
Vă urez tuturor La mulţi ani plini de Sănătate şi Bucurii, iar anul care are să vină să fie unul mai bun.
Sunt Fericit că am avut ocazia să descoper o România mai bună, o România în care semenii vor să schimbe lumea pentru cei de lângă ei. Este un efort mare, nu atât de mult prin intensitate, cât mai ales prin durată. Am reuşit în această perioadă să educăm, să informăm, să schimbăm puncte de vedere, să determinăm... Şi asta pentru că împreună am lucrat pentru un Scop Nobil, în care fiecare şi-a adus aportul, iar fiecare aport, aparent oricât de mic, a contat. A contat fiecare postare făcută pe Facebook, a contat fiecare pliant împărţit, a contat fiecare comentariu, a constat fiecare dezbatere, a contat fiecare banner ţinut în mână, a contat fiecare grafiti, a contat fiecare abţipild, a contat fiecare discurs ţinut în şcoli, a contat fiecare participare la manifestaţiile societăţii civile, a contat fiecare cameră pusă la dispoziţie....
În 2015 vom continua tot împreună, dar mai mulţi, aşa cum a fost în fiecare an.