Fişă de criminal: Josef Mengele, simbolul malefic al nazismului şi experimentele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii lui Mengele

Notoriul doctor nazist Josef Mengele, care a răspândit teama în lagărul de concentrare de la Auschwitz, a devenit o enigmă a secolului XX.

Trăsăturile fizice plăcute, veşmintele bine alese şi comportamentul calm contrastau puternic cu atracţia sa macabră pentru experimente înfiorătoare şi crime.

Josef Mengele s-a născut pe 16 martie 1911, cel mai mare dintre cei trei fii ai lui Karl şi Walburga Mengele. Sofisticat, inteligent şi popular în tinereţe, Josef a dus o viaţă mic-burgheză studiind filosofia la Munich şi medicina la Universitatea din Frankfurt. În 1935, şi-a scris lucrarea de disertaţia cu tema diferenţele rasiale în structura maxilarului.

În 1937, s-a înscris în partidul nazist, iar un an mai târziu în Waffen-SS, unde a ajuns la gradul de căpitan. În 1942, a fost rănit pe frontul rusesc şi, nemaiputând lupta, s-a oferit voluntar să meargă în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Aici a rămas pentru 21 de luni.

Dornic să devină cât mai cunoscut în lumea medicală, Mengele a căutat secretele eredităţii. Idealul nazist pentru viitor era acela de a beneficia de ajutorul geneticii. Anume, dacă o femeie ariană putea da naştere la gemeni care să fie, cu certitudine, blonzi şi cu ochi albaştri, atunci lumea viitorului ar fi fost salvată. Iar Mengele credea că gemenii deţineau răspunsurile tuturor întrebărilor sale.

 Citeşte şi:

Gemenele din Transilvania care supravieţuiesc doctorului Mengele

Josef Mengele „Îngerul Morţii” de la Auschwitz

  Copiii „Unchiului Mengele”

La Auschwitz, Mengele era continuu în căutare de gemeni. La fiecare nou transport, stătea pe platforma de selecţie şi observa cu atenţie dacă există copii cu trăsături identice – deşi era interesant de orice malformaţie genetică (nanism, gigantism, deformaţii congenitale ale picioarelor etc.).

Continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite