Experimentul făcut de regele Gustav al III-lea al Suediei pentru a le demonstra supuşilor efectele nefaste ale cafelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cafeaua este, la nivel mondial, una dintre cele mai populare băuturi, fiind rapid acceptată în fiecare ţară în care a început să fie comercializată. Totuşi, în unele cazuri, a fost văzută iniţial ca un pericol pentru sănătate. Acesta a fost şi cazul Suediei unde, în 1764, a fost emis un edict regal împotriva cafelei şi ceaiului. Ulterior, regele Gustav al III-lea avea să facă un experiment pentru a dovedi populaţiei cât de nefastă este bătura.

În Suedia, cafeaua a devenit foarte populară la începutul secolului al XVIII-lea, în special printre cei bogaţi. Când edictul regal împotriva acesteia a fost emis, au fost impuse taxe mari pentru consum, iar neplata ducea la amenzi şi chiar la confiscarea ceştilor şi instrumentelor necesare pentru servirea cafelei. Ulterior, a fost interzisă, însă a continuat să fie vândută pe piaţa neagră.

Conform modernotion.com, membrii societăţii suedeze se bucurau prea mult de cafea, prezentând un comportament „alimentat de cafeină”, considerat nepotrivit în epocă.

Regele Gustav al III-lea (1746 – 1792) a fost unul dintre duşmanii declaraţi ai cafelei, fiind hotărât să îşi convingă supuşii că băutura lor preferată este o otravă. Astfel, a ajuns să facă un experiment pe doi gemeni, experiment ale cărui rezultate nu au ieşit aşa cum s-ar fi aşteptat. De fapt, acesta nici nu a mai apucat să le observe.  

Gemenii aleşi  erau doi condamnaţi la moarte cărora regele le-a promis schimbarea pedepsei în închisoare pe viaţă dacă pentru tot restul vieţilor lor, zilnic, unul dintre ei avea să bea trei căni de cafea, iar celălalt trei căni de ceai. Conducătorul considera că cei doi se vor îmbolnăvi rapid, sau poate chiar vor muri, dovedindu-le astfel supuşilor efectele nefaste ale unor astfel de băuturi.

Regele Gustav al III-lea  al Suediei a fost asasinat în anul 1792, la un bal mascat, înainte ca vreunul dintre gemenii băutori de cafea şi ceai să moară. Mai mult, conform vintagenews.com, se pare că înaintea subiecţilor au murit chiar şi cei doi medici însărcinaţi cu monitorizarea lor.

Băutorul de ceai a murit primul, la vârsta de 83 de ani, iar data la care băutorul de cafea a murit este necunoscută. Totuşi, există voci care spun că experimentul lui Gustav al III-lea nu ar fi avut de fapt loc. 

Astăzi, Suedia este una dintre cele mai mari consumatoare de cafea, cu peste 10 kilograme pe cap de locuitor/ an, după cum scrie modernotion.com.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite