Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2015, s-a retras din organizaţia rusă PEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2015, s-a retras din organizaţia PEN din Rusia, alături de alţi 30 de scriitori, în semn de protest faţă de excluderea unui jurnalist care l-a apărat pe regizorul de film Oleg Sentsov, condamnat de autorităţile ruse la 20 de ani de închisoare pentru terorism, informează The Guardian, citat de News.ro.

”Comentariul meu la exluderea lui Parkhomenko (din organizaţia PEN, n.r.) nu poate fi decât cererea mea de a părăsi PEN din Rusia, ale cărei idealuri fundamentale au fost încălcate, dând dovadă de laşitate. În perioada «perestroika» eram mândri de organizaţia noastră PEN, dar acum ne este ruşine de ea.

Scriitorii din Rusia au acţionat atât de revoltător şi au dat dovadă de servilism numai în perioada stalinistă. Însă Putin va pleca de la putere, în timp ce această pagină ruşinoasă a istoriei PEN va rămâne, la fel cum vor rămâne şi numele. Trăim într-o perioadă în care nu putem învinge răul, suntem lipsiţi de putere în faţa «omului roşu». Însă, el nu poate opri timpul. Cred în asta”, a arătat un mesaj scris transmis de Svetlana Aleksievici, care a părăsit organizaţia PEN pe 11 ianuarie.

Citeşte şi: EXCLUSIV INTERVIU Svetlana Aleksievici, scriitor, laureat Nobel: „Putin stârneşte ce e mai rău, mai primitiv în oameni“ VIDEO

Alţi 30 de scriitori au părăsit organizaţia PEN, mulţi dintre ei publicând scrisori pe internet. Boris Akunin, unul dintre cei mai citiţi autori contemporani de romane de ficţiune despre detectivi, s-a retras din organizaţie la o zi după Svetlana Aleksievici.

Boris Akunin a spus că PEN din Rusia nu a susţinut libertatea de exprimare şi că a eşuat în a apăra scriitori persecutaţi şi, prin urmare, a dovedit că ”nu are nimic în comun” cu reţeaua globală de centre PEN.

image
Organizaţia PEN are 145 de centre în peste 100 de ţări, cu misiunea de ”a apăra şi a promova libertatea de exprimare şi de a înlătura barierele din literatură”.

Centrul PEN din Rusia l-a exclus pe Serghei Parkhomenko pentru ”activitate provocatoare” şi ”încercarea de a distruge organizaţia din interior”. Potrivit raportului oficial al unei şedinţe din 28 decembrie, toţi cei 15 membri ai consiliului au votat pentru exluderea lui.

Serghei Parkhomenko a spus că excluderea lui a fost, de fapt, o pedeapsă pentru un mesaj publicat pe Facebook, preluat de site-ul postului de radio Echo Moskvy. Mesajul a criticat conducerea centrului PEN din Rusia pentru refuzul de a îi oferi sprijin regizorului de film Oleg Sentsov, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de o instanţă din Rusia, pentru ”activitate teroristă”.

Oleg Sentsov a fost arestat în 2014 şi a fost acuzat în anul următorul pentru plănuirea unor atacuri teroriste în Crimeea, inclusiv pentru incendierea birourilor unui partid politic din Simferopol, capitala  Republicii Autonome Crimeea, şi pentru tentativa de a detona o statuie a lui Vladimir Ilici Lenin.

Verdictul instanţei a fost criticat ca nefondat, în timp ce Amnesty International a declarat că ”aminteşte de procesele din epoca stalinistă”.

Serghei Parkhomenko este cunoscut drept un disident în Rusia. A fost unul dintre conducătorii mişcării de protest din Rusia din 2011, care a strţns peste 60.000 de persoane din Moscova şi Sankt Petersburg pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale prin care Vladimir Putin a obţinut cel de-al treilea mandat.

În 2012, a fost unul dintre fondatorii League of Voters, care a intentat procese împotriva fraudării aegerilor de către guvern. În 2014, a participat la Congresul “Ukraine – Russia: A Dialogue” (Ucraina – Rusia: Un dialog), inişiat de organizaţii ale societăţii civile ucrainene şi de fostul preşedinte al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski.

Conferinţa a avut scopul de a reuni intelectuali, jurnalişti, scriitori şi politicieni ucraineni şi ruşi pentru a găsi soluţii la criza din Ucraina.

”Suntem conştienţi de conflictul dintre scriitori şi PEN Rusia şi în timp ce toate centrele sunt independente, trebuie să se supună principiilor Cartei PEN. Cu acest lucru în minte, monitorizăm situaţia îndeaproape şi ţinem legătura cu toate părţile implicate”,

a transmis Carles Torner, directorul executive al PEN International într-o declaraţie pentru The Guardian.

Scriitoarea şi jurnalista Svetlana Aleksievici a primit Premiul Nobel pentru Literatură pe 2015 "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre“, potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

Svetlana Aleksievici s-a născut pe 31 mai 1948, tatăl său fiind din Ucraina, iar mama din Belarus. Scriitoarea a absolvit jurnalismul la Universitatea din Minsk în 1972. În anul 2000 va pleca din Belarus, după ce a criticat regimului Lukaşenko. Este printre scriitoarele apărate şi protejate de PEN Club. S-a întors la Minsk în 2011. În scrierile sale a descris drama celui de-al doilea Război Mondial, războiul ruso-afgan şi consecinţele sale, dezastrul de la Cernobîl, prăbuşirea URSS.

În 2011, a primit Premiul Ryszard Kapuscinski pentru reportaj literar, iar în 2013, premiul Médicis pentru eseu.

A mai scris "Copii de zinc” în 1990, "Fermecaţi de moarte” în 1994, "Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor” în1997.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite