Steinhardt: „Bucureştiul a murit. Oraşul, sărmanul, e pe cale de dispariţie sub tîrnăcopuri vrăjmaşe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Steinhardt ( 1912 - 1989)
Nicolae Steinhardt ( 1912 - 1989)

Miercuri, de la ora 11.30, la Catedrala Episcopală „Sfînta Treime” din Baia Mare, în Sala „Sfîntul Iosif Mărturisitorul”, va avea lansarea volumului "Convorbiri cu Nicolae Băciuţ şi Zaharia Sângeorzan", apărut de curând în seria de autor „N. Steinhardt” a Editurii Polirom, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de Florian Roatiş, repere biobibliografice de Virgil Bulat.

La lansarea volumului vor vorbui Preasfinţitul Părinte Episcop Justin Sigheteanul, Preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt”, Adrian Şerban, director editorial Polirom, Florian Roatiş şi Nicolae Băciuţ.

„Ediţia de faţă reuneşte două volume: Zaharia Sângeorzan, Monahul de la Rohia. N. Steinhardt răspunde la 365 de întrebări, şi N. Steinhardt, Între lumi. Convorbiri cu Nicolae Băciuţ.

Dialogurile epistolare purtate de la Rohia şi uneori din Bucureşti cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ pun în evidenţă dinamismul, agitaţia intelectuală din ultimii trei ani de viaţă ai celui pe care prietenul său Alexandru Paleologu îl numise, fără urmă de ironie, «septuagenarul neastîmpărat». Ele revelează un Steinhardt mai deschis, mai disponibil la mărturisiri, aflat uneori în evidentă dispoziţie de «hagealîc». Aprecierile pe care le face, în cîteva fraze de cele mai multe ori, sînt extrem de sugestive, chiar şocante pentru unii, neobişnuiţi cu stilul direct al eseistului de excepţie devenit monah, prilej de reflecţie pentru toţi cititorii. Dialogurile cuprinse în acest volum se dovedesc o lectură captivantă şi completează imaginea scriitorului monah din publicaţiile sale antume.” (Florian Roatiş)

Nicolae Băciuţ: Între o capitală a culturii şi o alta a spiritului (dacă nu greşesc, Bucureşti – Rohia), care au fost tensiunile opţiunilor dv.? În ce locuri vă simţiţi cu adevărat acasă?

N. Steinhardt: Mă simt acasă în amândouă locurile: şi în Bucureşti şi la Rohia. Din ce în ce mai mult la Rohia. Bucureştiul, sărmanul, e pe cale de dispariţie sub tîrnăcopuri vrăjmaşe. Nici nu vă puteţi închipui ce oraş frumos şi plăcut a fost! Un paradis general, vorba lui Cezar Petrescu. Un loc pe care l-am iubit mult şi căruia îi păstrez neştirbită afecţiune e Braşovul. Cît priveşte Bucureştiul, îmi aduc aminte de versurile lui Baudelaire (cred că le-am şi citat undeva): „Mais les formes d’une ville changent plus vite, hélas, que le cœur des mortels”. Bucureştiul a murit. Nu cred să fie numai o impresie, nu cred să fie vorba de remarca lui Proust: că spaţiul e tot atît de trecător ca şi timpul (finalul lui Du côté de chez Swann). Nu, nu e o simplă impresie datorată bătrîneţii. Bucureştiul e pe cale de a fi „executat” şi înlocuit cu altceva – urît.

N. Steinhardt se naşte la Bucureşti pe 29 iulie 1912. Îşi face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Îşi ia bacalaureatul în 1929 şi frecventează cenaclul „Sburătorul”, iar în 1932 îşi ia licenţa în Drept. În 1934 începe să colaboreze la Revista burgheză şi publică sub pseudonimul Antisthius volumul parodic În genul… tinerilor. Îşi ia doctoratul în Drept în 1936. În 1935 şi 1937 publică împreună cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme şi Illusions et réalités juives. Colaborează la Libertatea şi la Revista Fundaţiilor Regale. După război, publică pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului şi, din nou, Revista Fundaţiilor Regale. Refuză să colaboreze cu noul regim. În 1960 este anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de muncă silnică. Trece prin închisorile Jilava (unde este botezat de părintele Mina Dobzeu), Gherla şi Aiud. Eliberat în august 1964, va reveni după cîţiva ani în lumea literară prin traduceri, medalioane, cronici etc. În 1972 termină prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publică volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele sînt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămîne activ pe terenul eseisticii şi al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

coperta convorbiri steinhardt

Evenimentul va avea loc în cadrul „Zilelor culturale N. Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia)”, ediţia a XVII-a, care se vor desfăşura în perioada 20-29 iulie 2015, la Mănăstirea „Sfânta Ana” - Rohia şi la Baia Mare.

Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia 20-29 iulie 2015

      Anul acesta, în perioada 20 – 29 iulie se desfăşoară a şaptesprezecea ediţie a zilelor culturale N. Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia), după următorul program:

      În perioada 20 – 29 iulie la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia are loc Şcoala de pictură „Monahul Nicolae Delarohia”, la care participă Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, coordonat de către Pictorul Sorin Albu asistent la Universitatea de Arte şi Desing din Cluj-Napoca. În paralel, la Mănăstirea Rohiţa se desfăşoară Tabăra de pictura la care participa pictori din Transilvania coordonată de către pictorul Sergiu Andruşcă. .
      Marti, 28 iulie, de la ora 14.00, se va întruni Colectivul redacţional al Integralei N. Steinhardt cu directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a lucra şi analiza care sunt volumele ce vor apărea de acum înainte în cadrul Integralei N. Steinhardt, la Editura Polirom în coeditare cu Editura Mănăstirii Rohia. De la orele 17,oo se vă săvârşi Parastasul de pomenire pentru Părintele Nicolae în cimitirul mănăstirii Rohia. În aceeaşi zi, de la orele 19,oo la Mănăstirea Rohiţa va avea loc Masa rotunda cu tema: „Valori creştine în opera Monahului Nicolae Delarohia”.
      Miercurii, 29 iulie, de la orele 11.00, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, în Sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane realizate în cadrul Şcolii şi taberei de pictura. De la orele 11,30 va avea loc lansarea cărţii „ N. Steinhardt convorbiri cu Nicolae Băciuţ şi Zaharia Sângeorzan ”. Volumul apărut, este al 17-lea din cadrul Operei N. Steinhardt şi este îngrijit de către Conf. Dr. Florian Roatiş. Despre cel mai recent volum apărut, vor vorbi: Preasfinţitul Părinte Episcop Justin Sigheteanul, Preşedintele Fundaţiei N. Steinhardt, Adrian Şerban, director editorial al Editurii Polirom, domnul Florian Roatiş, domnul Nicolae Baciuţ precum şi alţi invitaţi.

Sunt invitaţi şi aşteptaţi la acest eveniment, Membrii Fundaţiei N. Steinhardt, oameni de cultură, preoţi şi monahi.

Programul complet al evenimente lor  aici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite