Scriitoarea Cristina Andrei, la Adevărul Live: "Vizualizez secvenţele. Experienţa din televiziune mi-a marcat scriitura"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul "Abonatul nu poate fi contactat", scris de Cristina Andrei şi publicat de Editura Nemira,  este un tur de forţă narativ din perspectiva mai multor personaje surprinse pe parcursul unor zile încărcate religios – din Vinerea Mare şi până la Înviere. Este vorba despre o dramă a necomunicării atât pe orizontală, cât şi pe verticală, din perspectivă transcedentală, subliniază autoarea.

Cristina Andrei, invitată în studioul Adevarul Live, a câştigat premiul pentru debut al revistei Observator Cultural pentru romanul Abonatul nu poate fi contactat, apărut la editura Nemira în 2014.

Laudatio pentru câştigătoarea Cristina Andrei a fost făcut chiar de preşedinta juriului şi redactor-şef la revistei, Carmen Muşat, care a subliniat faptul că "Abonatul nu poate fi contactat" surprinde cititorii prin multitudinea de planuri narative şi mai ales prin registrele de limbaj foarte diferite, toate însă la fel de autentice.

image

FOTO: David Muntean

Personaje ale căror vieţi se leagă precum firele dintr-o ţesătură complicată, dintre care unele nu acceptă minunile din jurul lor, iar altele dispar inexplicabil. Totul este temporizat de narator cu o precizie de ceasornicar. Tot de mare precizie sunt şi dialogurile şi vocile personajelor, iar aici se simte, poate, experienţa de jurnalist a scriitoarei.

Fac din pasiune ceea ce fac. Am fost norocoasă în profesia mea că am iubit ceea ce am făcut, a spus Cristina Andrei, la Adevarul Live.

Problema necomunicării vine din faptul că noi nu ştim să ascultăm. Eşecul cuplurilor vine şi din faptul că nu ştim să-l ascultăm pe celălalt, a declarat scriitoarea.

Cartea e vizuală, folosesc puţine descrieri, nu folosesc epitete. Eu gândesc în imagini. Vizualizez secvenţele, experienţa din televiziune m-a ajutat în scriitura acestui roman, a subliniat Cristina Andrei.

cristina andrei
image

"Absolventa de Filologie, cu ani multi – peste doua decenii – si fructuosi in TVR, Cristina Andrei debuteaza cu un roman, o privire temerara despre straturile sociale suprapuse, pe care le stie foarte bine ca jurnalista. Cu un puternic simt al detaliului, cu o uimitoare capacitate de a construi dialoguri veridice, autoarea isi urmareste personajele, incepand  din Vinerea Mare si pana la inviere. Personajele sunt indaratnice, nu accepta usor minunile, unii mai si dispar – . Cei amarati si pustiiti ard, deseori, mai repede decat lumanarile, asa ca doar sansa existentei unui prozator precum Cristina Andrei ii mai poate scapa de uitare si indiferenta“, scrie Ovidiu Simonca.

CRISTINA ANDREI a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, specializându-se în limba şi literatura română  şi italiană. După câţiva ani de activitate didactică, odată cu Revoluţia din decembrie 1989, devine jurnalist la Televiziunea Publică, lucrând pe rând în Redacţiile Cultural, Viaţa spirituală, Educaţie-Ştiinţă, Religie-Istorie. În 2001 este martor privilegiat, ca trimis special al TVR, al întâlnirii istorice dintre reprezentanţii a două lumi despărţite de o mie de ani, Papa Ioan Paul al ll-lea  şi Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Vatican.
În ultimii ani a participat ca voluntar în proiecte culturale, realizând filme documentare de autor în legătură cu investigaţiile privind descoperirea victimelor comunismului.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite