„Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea“, prima publicaţie „excelent documentată“ despre familia Ştirbey, de după '89

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri, 20 noiembrie, a avut loc evenimentul de lansare al lucrării monografice „Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea“
Miercuri, 20 noiembrie, a avut loc evenimentul de lansare al lucrării monografice „Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea“

Editura ACS a lansat lucrarea monografică „Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea. Arhitectura şi decoraţia interioară“ a autoarei Oana Marinache.

La evenimentul de lansare, găzduit de Biblioteca Naţională a României, au luat cuvântul conf. Univ. dr. Ioana Beldiman şi baroana Ileana Kripp-Costinescu, strănepoata prinţului Barbu Ştirbey, dar şi soţul ei, baronul Jakob Kripp.

Publicaţie comparabilă cu cea a lui Nicolae Iorga

„Oana Marinache a reuşit ceva extraordinar: o premieră, prima publicaţie excelent documentată despre familia Ştirbey, dupa `89, şi unică în felul ei. Valoric este comparabilă cu cea a lui Nicolae Iorga. Spun valoric fiindcă e altă temă: «Viaţa şi domnia lui Barbu Dimitrie Ştirbey» pe care o închide cu o frază pe care o voi cita, dat fiind că mi-a dat impresia de cea mai aproape de ceea ce a facut Oana: «Înainte de toate un popor trebuie să cunoască totdeauna adevărul asupra trecutului său». Îţi mulţumesc Oana, pentru munca titanică pe care ai făcut-o şi cu sufletul cu care ai făcut-o. Pentru mine şi pentru toată familia mea şi descendenţii mei este cea mai valoroasă carte pe care am avut-o în mâini până acum”, a spus baroana Ileana Kripp-Costinescu.

Familia Ştirbey, un bun model şi o sursă de inspiraţie 

stirbey

„Această carte completează şirul de publicaţii ale Editurii ACS, cărţi dedicate patrimoniului cultural naţional. Ne bucurăm că am realizat această carte împreună cu Oana Marinache deoarece familia Ştirbey reprezintă un bun model despre cum, prin educaţie şi cultură, proprietarii sau comanditarii unui imobil contribuie la definirea în mod armonios a unei zone. Sperăm că familia Ştirbey să inspire în acest sens şi pe ctitorii sau constructorii de azi“, a menţionat Anca Dină, Preşedinte al Asociaţiei Art Conservation Support, coordonator al proiectului editorial.

Monografia celor două reşedinţe pune accent pe arhitectură şi decoraţie, prezentând cititorului genealogii şi portrete de familie, gustul estetic, dar şi organizarea socială şi a vieţii private. Cartea este adresată celor interesaţi de cunoaşterea patrimoniului cultural de arhitectură şi artă din România, tipărirea sa şi în limba engleză asigurând promovarea patrimoniului arhitectural românesc şi în context european şi internaţional. 

Cartea, un semnal de alarmă pentru protejarea unui „patimoniu valoros“

„Nu poate fi subliniată îndeajuns capacitatea autoarei de a investiga multiplu şi de a corela tipuri de surse diferite, spre a formula ipoteze şi a ajunge la noi configurări: bibliografie de istoria arhitecturii, bibliografie de documente, documente inedite de arhivă privind proprietăţile şi testamentele membrilor familiei Stirbey, corespondenţa particulară dintre Nadèje şi mama ei Valentine Bibescu născută de Caraman-Chimay (A.N.I.C., A.N.D.M.B, Fondul de Manuscrise de la B.A.R., Biblioteca Naţională), fondurile de fotografii Stirbey de la Arhivele Statului, memoriile Elisei Bratianu, memoriile lui G.I.Duca“, a apreciat doamna conf. univ. dr. Ioana Beldiman.

„Sper ca această monografie să contribuie la o mai bună punere în valoare a două reşedinţe importante pentru istoria Bucureştiului şi a împrejurimilor. Demersul este cu atât mai necesar în condiţiile în care starea de conservare a palatului din Calea Victoriei este precară, iar pierderea suferită în 2008 nu a putut fi prevenită“, a precizat Oana Marinache, autoarea cărţii. 

Autoarea, alături de toţi cei implicaţi în proiectul editorial speră ca apariţia acestei monografii să contribuie la punerea în valoare a două reşedinţe importante pentru istoria Bucureştiului şi a împrejurimilor. Cartea îşi propune astfel să atragă încă o dată atenţia publică asupra importanţei protejării unui patrimoniu valoros, din care o parte este ameninţat cu dispariţia (Palatul din Calea Victoriei).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite