Picturile moderniştilor, „însoţite” de reţete culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura "Grădina cu găini", pe care a realizat-o artistul Gustav Klimt în 1916, apare în cartea de bucate a criticului de artă Mary Ann Caws.  FOTO: huffingtonpost
Pictura "Grădina cu găini", pe care a realizat-o artistul Gustav Klimt în 1916, apare în cartea de bucate a criticului de artă Mary Ann Caws.  FOTO: huffingtonpost

„Modern Art Cookbook” este o carte de bucate aparte din pricina unei asocieri neobişnuite între mai multe forme de artă: picturală, literară şi culinară. Cartea va fi publicată anul acesta, în octombrie, la Editura Universităţii din Chicago.

Criticul de artă Mary Ann Caws, în vârstă de 80 de ani, a scris reţetele şi a ales picturile în care sunt prezentate mâncărurile pe care le găteau, şi pe care, apoi, le „zugrăveau” artişti precum: Gustav Klimt (pictor simbolist, 1862-1918), Frida Kahlo (pictoriţă suprarealistă, 1907-1954), Pablo Picasso (pictor cubist, 1881-1973), Henri Mattise (pictor fauvist, 1869-1954) şi Paul Cezanne (pictor post-impresionist, 1839-1906).

Întrucât urmăreşte lucrări ce aparţin unor curente artistice precum cel post-impresionist, cubist şi suprarealist, „albumul culinar” realizat de Mary Ann Caws poate fi considerat un studiu asupra reţetelor preferate de artiştii secolului al XX-lea. Pe lângă pictorii ale căror tablouri au constituit o reală sursă de inspiraţie, autoarea a ales să ofere informaţii şi despre alimentele apreciate de scriitori ca Truman Capote (1924-1984) şi Jack Kerouac (1922-1969). 

 Reţeta scrisă pe baza picturii „Peştii roşii”/ „Red Snapper” (foto) a artistei mexicane Frida Kahlo le oferă cititorilor informaţii precise despre cantitatea în care trebuie folosite ingredientele: 2 peşti (red snapper), 6 roşii medii, 1 linguriţă de oregano, 2 căţei de usturoi, 8 ardei iuţi, 1 ceaşcă de ulei de măsline. Pentru ca mâncarea să iasă gustoasă, trebuie să stea în cuptor aproximativ 40 de minute. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite