H.-R. Patapievici despre Radu Vancu, la lansarea jurnalului „Zodia Cancerului”: „La el văd civilitatea literaturii române în momentul de faţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la Bookfest, la standul editurii Humanitas, a fost lansată cea mai recentă carte a poetului Radu Vancu, „Zodia Cancerului- jurnal 2012-2015”. La evenimentul de lansare au vorbit Lidia Bodea, Cristian Pătrăşconiu, Horia-Roman Patapievici şi autorul jurnalului, Radu Vancu.

 Titlul ultimei cărţi a lui Radu Vancu, „Zodia Cancerului”, se explică prin faptul că este despre o perioadă critică a vieţii autorului, când acesta s-a crezut vizitat de cancer, după cum a spus Horia-Roman Patapievici, la evenimentul de lansare, de la Bookfest. 

Radu Vancu a povestit că a început acest jurnal într-un moment în care nu mai putea scrie poezie decât în maniera în care o făcuse deja în volumul „Frânghia înflorită”, lucru pe care îl considera inacceptabil, el încercând mereu să scrie diferit de la un volum la altul.

„Am început să văd că e altă meserie, să-i aflu codurile, să-i aflu procedurile. Şi am constatat cu stupoare că dacă poezia este un gen al biograficului, aşa cum cred eu, junalul este un gen al liricului, adică al intensificării, în sens etimologic, al unor pulsiuni, emoţii, sentimente”, a spus Radu Vancu. 
image

Deşi acest tip de scriere implică, după cum s-a exprimat poetul, „postura inconfortabilă a bârfitorului”, Vancu a încercat să scrie un jurnal discret. Horia-Roman Patapievici a confirmat acest aspect al jurnalului, considerând că subiectul său este tratat discret, dar cu o exprimare care „apare destul de transparent şi uneori destul de trupulent”.

„Sper că am reuşit să scriu un jurnal discret, deşi asta este într-un fel enervant. Toţi căutăm indiscreţiile în jurnale. Sper că o să dezamăgesc lumea şi nu o să găsească prea multe indiscreţii aici.”, a adăugat Vancu.

Luând cuvântul, Patapievici a insistat pe ideea că jurnalele apar „numai în culturile în care persoana umană are o dimensiune a individualităţii eterne, nepieritoare şi de neucis, adânc impregnată în fibra ei ultimă”. Acesta a găsit stranie ideea de a publica jurnale la vârsta lui Radu Vancu, precizând că pe vremuri, ele se publicau după moartea autorului şi că publicarea de jurnale cu personaje în viaţă este o chestiune delicată.

El a adăugat de asemenea că „Zodia Cancerului” are profunde rădăcini existenţiale, dar care nu sunt directe, ci „filtrate print-un spectacol al civilizatiei literare româneşti”. Jurnalul dezvăluie cum arată lumea literaţilor din zona generaţiei poetului, precum şi gândurile acestuia despre situaţia literaturii de astăzi, în general.

image
„Ce văd la el este civilitatea literaturii române în momentul de faţă”, a spus Patapievici despre Radu Vancu.

Prin „Zodia Cancerului” se poate vedea cum arată relaţiile dintre scriitori prin ochii unui membu al acestei societăţi, un membru care, a punctat Patapievici, are „o conştiinţă plină de civilitate, de politeţe şi amenitate.” Mai mult, el l-a descris pe Radu Vancu drept o persoană cu o platformă socială vastă, menţionând însă că autorul jurnalului „Zodia Cancerului” nu este un om sociabil la nivelul citadin, ci unul sociabil în materia culturii, lăudându-i implicarea în viaţa literară românească. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite