O privire spre societatea rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Un cuib de nobili”, de Ivan Sergheevici Turgheniev, va fi distribuit mâine, cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Publicat de Editura Adevărul, volumul a fost tradus în 1967 de Mihail Sevastos, în colaborare cu V. Stoian. Despre autorul romanului, Gabaret Ibrăileanu susţinea că este „cel mai occidental dintre scriitorii ruşi“.

„La orice vârstă însă dragostea îşi are suferinţele sale". Aşa poate fi caracterizat mesajul cărţii lui Turgheniev, scrise în 1859. Acţiunea se petrece în Rusia secolului al XIX-lea şi se concentrează pe suferinţa unui aristocrat, trădat de soţia sa şi îndrăgostit de o nepoată prea tânără.

Protagonistul romanului, Feodor Ivanîci Lavreţki, dezamăgit de relaţiile îndoielnice ale nevestei sale cu diverşi domni, se hotărăşte să evadeze o vreme într-un mic oraş de provincie, unde locuieşte verişoara sa, cu cele două fiice ale ei. Ajuns acolo, Lavreţki se vede atras de nepoata sa de 19 ani, Liza. Tinereţea şi inocenţa fetei declanşează un conflict interior în personajul principal, care, la 35 de ani, se simte prea bătrân.

Nu doar un simplu roman de dragoste

Deşi tema principală este reprezentată de relaţiile tumultuoase ale lui Lavreţki, „Un cuib de nobili" este o carte mult mai complexă. În timp ce prezintă societatea rusească, autorul creează personaje cu identităţi complicate, amplu descrise. O mare parte din capitolele romanului este dedicată trecutului personajului principal.

Şi alte personaje sunt portretizate în diverse capitole, cele mai importante fiind familia Lizei, profesorul ei de pian şi Panşin, un tânăr pretendent al fetei. Panşin ştie să se facă plăcut de cei din jur, dar este egocentrist, „rece şi viclean".

În mintea lui Turgheniev

„Toată biografia mea este cuprinsă în scrierile mele", spunea Turgheniev, la sfârşitul vieţii. Autorul a scris „Un cuib de nobili" la puţin timp de la împlinirea vârstei de 40 de ani. Prin intermediul protagonistului, care se află în situaţia de a-şi confrunta trecutul posomorât şi de a alege o cale pentru viitor, Ivan Turgheniev îşi expune sentimentele faţă de atingerea vârstei mijlocii.

Prieten al scriitorului, Gustave Flaubert îl considera „un etalon", îl admira pentru „pasiunea şi totodată caracterul stăpânit al stilului" şi îi lăuda „simpatia cu care vă aplecaţi asupra oamenilor mărunţi şi care încarcă peisajul de semnificaţii".

Ivan Turgheniev (1818 - 1883) a început să scrie de la vârsta de 25 de ani. Cel mai cunoscut roman al său, „Părinţi şi copii" (1862), se concentrează pe conflictul dintre generaţii, un alt subiect dificil, îndreptat spre societatea rusească.

Ecranizat de Koncealovski

Marele regizor rus Andrei Mihalkov-Koncealovski a ecranizat romanul lui Turgheniev în anul 1970, într-o peliculă devenită de referinţă. Este prima dintre ecranizările extraordinare realizate de cineast, urmându-i, peste un an, capodopera „Unchiul Vania", după A.P. Cehov. În „Un cuib de nobili", Koncealovski o distribuie pe Irina Kupcenko în rolul Lizei şi pe actriţa poloneză Beata Tyszkiewicz, precum şi pe fratele său mai tânăr, viitorul regizor Nikita Mihalkov.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite