O colecţie de cărţi rare, scoase la licitaţie pentru 1,8 milioane de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O colecţie care include diverse volume imprimate în format folio scrise de William Shakespeare, o primă ediţie a volumului ”Călătoriile lui Gulliver”, de Jonathan Swift, volume de poezii cu autograful lui William Wordsworth şi manuscrise medievale, ar putea fi vândută pentru peste 1,8 milioane de lire sterline, miercuri, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, în Londra, informează The Guardian.

Colecţia este a unei biblioteci construite în urmă cu un secol de un judecător irlandez, iar principala ”atracţie” a licitaţiei ar urma să fie volume în format folio scrise de William Shakespeare. Vor fi vândute cel de-al doilea folio, publicat în anul 1632, după 30 de ani de la moartea sa, cel de-al treilea, publicat în 1664, şi cel de-al patrulea, publicat în 1685. Cel de-al treilea este cel mai rar, pentru că un număr necunoscut de exemplare ale acestuia au fost distruse în 1666, în Marele Incendiu din Londra. Acesta este estimat la 50.000 de lire sterline.

Licitaţia include şi o ediţie din anul 1587 a volumului ”Holinshed's Chronicles”, despre care se crede că l-ar fi inspirat pe William Shakespeare în piesele sale istorice, şi o ediţie din anul 1561 a volumului ”Povestirile din Canterbury”, de Geoffrey Chaucer.

Din colecţie face parte, de asemenea, un exemplar al volumului de povestiri din călătoriile făcute de piratul Lionel Wafer în Coasta de Vest a Americii de Sud şi în Indiile de Vest, publicat în 1699, deţinut de Jonathan Swift. Această carte l-ar fi inspirat pe Jonathan Swift să scrie volumul ”Călătoriile lui Gulliver”. Licitaţia cuprinde şi o primă ediţie a acestui volum.

Între alte cărţi pentru care colecţionarii sunt aşteptaţi să se întreacă la licitaţie se numără o primă ediţie rară a volumului ”The Advancement of Learning”, de Francis Bacon – unul dintre textele-cheie în dezvoltarea gândirii ştiinţifice moderne. Valoarea volumului este estimată la 50.000 de lire sterline.

”The Nuremberg Chronicle”, din 1493, descrisă drept una dintre cărţile cu cele mai elaborate ilustraţii tipărite în Europa în secolul al XV-lea. Vomulul este estimat la 40.000 de lire sterline.

Biblioteca a fost construită de judecătorul irlandez William O’Brien, în perioada 1880 – 1890. Colecţia sa a rămas aproape intactă şi necatalogată de când a rămas în grija colegiului comunităţii iezuite din Milltown, Dublin, după moartea judecătorului, în urmă cu un secol.

Comunitatea a decis să vândă biblioteca pentru că este utilizată rar de elevi, iar multe dintre manuscrise au nevoie de îngrijirea specialiştilor. Membrii comunităţii speră să găsească colecţionari care să se bucure de cărţi şi să le păstreze în condiţii bune.

”Este o colecţie specială. A fost acumulată într-o perioadă în care multe biblioteci din case aflate în mediul rural se vindeau, aşa că în acel moment aveai opţiuni excelente de a alege ce anume să cumperi”, a spus Peter Selley, specialist în domeniul cărţilor la casa de licitaţii Sotheby’s.

Colecţionarii vor fi interesaţi şi de incunabula – cărţi tipărite înainte de anul 1501, colecţia fiind descrisă ca una dintre cele mai importante de acest tip care au existat vreodată. 

Peter Selley a mai spus că interesul de a cumpăra cărţi rare a crescut în ultimii ani, incluzând în prezent nu numai lumea vorbitoare de limbă engleză, ci şi Asia şi în special China.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite