Mircea Cărtărescu, la decernarea Premiului de Stat al Austriei: „Niciun moment nu mi-am abandonat convingerile artistice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cărtărescu, în timp ce rostea discurscul de mulţumire.    Foto: pagina de Facebook Ioana Nicolaie
Mircea Cărtărescu, în timp ce rostea discurscul de mulţumire.    Foto: pagina de Facebook Ioana Nicolaie

Luni, 27 iulie, scriitorul Mircea Cărtărescu (59 de ani) a fost distins cu Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Haus für Mozart din Salzburg. Premiul, în valoare de 25 000 de euro, s-a acordat pentru întreaga operă literară.

Cel care i-a oferit lui Mircea Cărtărescu premiul pentru întreaga operă a fost Josef Ostermayer, Ministrul Federal al Artelor şi Culturii. Helga Rabl-Stadler, directorul Festivalului de la Salzburg, şi Wilfried Haslauer, guvernatorul landului, au rostit discursurile de la deschiderea evenimentului. 

A urmat apoi un laudatio susţinut de Ernest Wichner, traducător şi director al Literaturhaus Berlin: „Mircea, povestitorul, este, în mod exemplar, ancorat în europenitate; viziunea sa asupra lumii nu cunoaşte însă o delimitare strict europeană, chiar dacă, tinzând către universalitate, romanul său este profund european din punct de vedere cultural. Nu numai că romanul a fost conceput în Amsterdam, Berlin, Viena şi la Palatul Solitude din Stuttgart, dar ajunge până în New Orleans şi pe coasta de nord olandeză, în spaţii reale şi fantastice, în grote şi palate subterane şi chiar până în microstructurile corpului uman“. La decernare au mai participat E.S. Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Republica Austria, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Viena. •  

 În discursul de mulţumire, Mircea Cărtărescu a mărturisit: „Niciun moment nu mi-am abandonat convingerile artistice şi ataşamentul faţă de rădăcinile mele – arta europeană“. 

 Scriitorul a scris despre eveniment pe contul de Facebook, unde se regăsesc frânturi dintr-o conversaţie cu un cunoscut autor german: „La o discuţie pe terasă cu Hans Magnus Enzensberger, mare poet german şi (am aflat azi) om de o căldură şi o înţelepciune rare. «Îţi spun din experienţă că se poate supravieţui premiilor literare», mi-a spus. «E dur, într-adevăr, dar cu puţin noroc scapi nevătămat... »“. 

Premiul, în valoare de 25 000 de euro, s-a acordat pentru întreaga operă literară. Cărtărescu este primul autor român care îl obţine, după Eugène Ionesco, distins în 1970. Printre laureaţii din anii anteriori se numără scriitori precum Umberto Eco, Milan Kundera, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing şi Patrick Modiano.

În toamna anului trecut, Mircea Cărtărescu a susţinut un turneu de promovare în spaţiul de limbă germană a ultimului volum din trilogia  „Orbitor. Aripa dreaptă“/ „Die Flügel“, în traducerea lui Ferdinand Leopold. Evenimentul a fost organizat de Editura Paul Zsolnay, în colaborare cu Institutul Cultural Român. Pentru „Corpul“/ „Der Körper“ (traducerea Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold, 2011), scriitorul şi traducătorii au obţinut, un an mai târziu, Premiul Internaţional pentru Literatură al Haus der Kulturen der Welt din Berlin. La începutul lui 2015, Mircea Cărtărescu a fost distins cu Premiul pentru Înţelegere Europeană, în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig. Acestora li se adaugă şi alte premii internaţionale prestigioase, precum distincţiile Giuseppe Acerbi (2005) şi Vilenica (2011). De-a lungul anilor, opera sa a fost tradusă în 14 limbi.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. Autorul este căsătorit cu scriitoarea Ioana Nicolaie şi are doi copii. În 1980, a absolvuit Facultatea de Limba şi Literatura Română, din cadrul Universităţii din Bucureşti, iar în 1999 a obţinut doctoratul cu o teză despre „Postmodernismul românesc“. Debutul său poetic a avut loc, în 1971, în revista „România literară“. Scriitorul a predat literatură română şi străină la universităţi din Amsterdam, Viena şi Berlin. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite