Lucian Boia şi Paulo Coelho, învingători la editura Humanitas. Barnes, favorit la Nemira. Surpriză: opusul lui Mihăieş despre „Ulise“, vedetă la Polirom VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzoleala de la Târgul Gaudeamus a meritat în cele din urmă
Vânzoleala de la Târgul Gaudeamus a meritat în cele din urmă

Editurile şi-au făcut bagajele de la Gaudemus şi au numărat cărţile vândute în cele cinci zile de târg. Dacă autori ca Lucian Boia şi Paulo Coelho erau previzibili la editura Humanitas, şi chiar şi Julian Barnes era clar că va învinge la Nemira, recordul stabilit la Polirom de cartea de 1000 de pagini a lui Mircea Mihăieş despre una dintre cele mai necitite cărţi, „Ulise“ a lui Joyce, a dat peste cap toate pronosticurile.

Outsidera Clotilde Armand, aflată la debutul editorial, s-a plasat pe un onorabil loc 4 la Editura Humanitas. Tot Editura Humanitas a reuşit să plaseze pe locul 5 o carte de filozofie destul de specială, dedicată multă vreme ignoratului Alexandru Dragomir la 100 de ani de la naştere.

Vă prezentăm mai jos bilanţurile vânzărilor, aşa cum ne-au fost comunicate de reprezentanţii editurilor:

Ediţia 2016 a Târgului Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România (Centrul Cultural Media), s-a încheiat duminică, 20 noiembrie, în prezenţa unui public foarte numeros. Conform organizatorilor, Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit prin Votul Publicului, a revenit Editurii Arthur, pentru seria „Harry Potter” de J. K. Rowling. Tot la această ediţie, „Adevărul“ a câştigat Trofeul Presei pentru publicaţii. Numărul mare al participanţilor (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 850) şi al vizitatorilor – peste 125.000 - , care egalează recordul înregistrat la ediţia precedentă, reconfirmă statutul evenimentului.

Editura Humanitas: Armand şi Paraschivescu vin tare din urmă

Editura Humanitas a anunţat că cel mai bine vândut autor al ei, la această ediţie, a fost istoricul Lucian Boia, cu noua sa carte „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei“. Lucrul era oarecum previzibil, pentru că la mai toate ediţiile anterioare ale târgului Boia s-a situat în mod constant pe locul 1. Lucrul i-a exasperat şi pe cei care-l editează, după cum s-a exprimat, în glumă, editorul Gabriel Liiceanu. La lansarea cărţii „Am ales România. Povestea mea”, semnată de politicianul USR Clotilde Armand, care a avut loc sâmbătă, Gabriel Liiceanu a declarat că, în momentul respectiv, cartea Clotildei Armand se află pe locul 6 în topul de vânzări şi că speră ca, după discursul său, să o aducă pe locul 2. De ce pe locul 2 şi nu pe locul 1? Pentru că pe locul 1 se află, în fiecare an şi la fiecare Târg, Lucian Boia („ne-a exasperat”, a glumit editorul).

În cele din urmă, outsidera Clotilde Armand, aflată la debutul editorial, s-a plasat pe un onorabil loc 4 la Editura Humanitas. Tot Editura Humanitas a reuşit să plaseze pe locul 5 o carte de filozofie destul de specială, dedicată multă vreme ignoratului Alexandru Dragomir la 100 de ani de la naştere, „O teză de doctorat la Dumnezeu. Exerciţii de gândire“. Locurile 2 şi 3 au fost ocupate de Ioana Pârvulescu, „Inocenţii“, şi Radu Paraschivescu, „Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)“.

„Spioana“ lui Coelho bate orice la Humanitas Fiction

La celălalt „copil“ al grupului Humanitas, editura Humanitas Fiction (condusă de poeta Denisa Comănescu), lucrurile stau oarecum diferit. Pe locul 1 s-a plasat detaşat brazilianul Paulo Coelho, de altfel şi el un abonat al vânzărilor şi al clasamentelor la această editură. Topul editurii Humanitas Fiction arată în felul următor: Paulo Coelho, „Spioana“, Yu Hua, „În viaţă“, Mo Yan, „Femeia cu buchetul de flori şi alte povestiri“, Ludmila Uliţkaia, „Imago“ şi Mario Vargas Llosa, „Cinci Colţuri“.

La aproape un secol de la moartea lui Mata Hari, Paulo Coelho recompune, pornind de la documente de arhivă nepublicate, portretul captivant al uneia dintre cele mai enigmatice, curajoase şi independente femei din istorie, în cartea "Spioana", publicată de Humanitas Fiction.

O dansatoare care a şocat şi a fermecat publicul. O curtezană care a sfidat rigorile vremii. O spioană – poate cea mai faimoasă – care i-a subjugat pe puternicii zilei. Înalta societate a adulat-o şi a detestat-o, ziarele au elogiat-o şi au condamnat-o. Sub numele de Mata Hari a devenit un mit, iar arma ei a fost seducţia. De la copilăria într-un orăşel olandez, la viaţa traumatizantă alături de un ofiţer alcoolic în Java şi până la anii de glorie în capitala Franţei, „Spioana“ e un puzzle fascinant şi o lecţie admirabilă despre echilibrul fragil dintre nonconformism şi luciditate.

Top Humanitas Multimedia

1. ANTOINE DE SAINT-ÉXUPERY, „Micul prinţ“, în lectura OANEI PELLEA

2. ANDREI PLEŞU, „Pardon, scuzaţi, bonsoir“

Editura Nemira: Barnes despre Şostakovici şi „Un băiat numit Crăciun“

La Gaudeamus 2016 editura Nemira a adus cititorilor nenumărate titluri noi din colecţiile consacrate Nautilus SF şi Fantasy, Suspans, Babel, Young Adult, Istoria, Yorick şi Philemon.

S-au lansat mai multe volume semnate de autori români, printre care noua colecţie de poezie Vorpal cu volumele Dodii, de Florin Dumitrescu şi Sisteme de fixare şi prindere, de Ştefania Mihalache, volumul de poeme Trado, scris de Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad şi romanul Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie în colecţia Nautilus.

La editura Nemi pentru copii au apărut la târg cărţi ilustrate şi romane pentru cei mici, ideale de pus sub brad de sărbători.

Top 10 vânzări la editura Nemira

1. Zgomotul timpului, de Julian Barnes (colecţia Babel)
2. Istoria megalomaniei, de Pedro Arturo Aguirre (colecţia Istoria)
3. Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi
4. Pacea eternă, de Joe Haldeman (colecţia Nautilus SF)
5. Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie (colecţia Nautilus SF)
6. Înainte de cădere, de Noah Hawley (colecţia Suspans)
7. Fata cu toate darurile, de M.R. Carey (colecţia Nautilus SF)
8. Numărul de aur, de Matila C. Ghyka (colecţia Porta Magica)
9. Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului, de Marie Louise von Franz (colecţia Philemon)
10. Crăciunul în cele mai frumoase povestiri
 
Top 5 vânzări la editura Nemi de cărţi  pentru copii
 
1. Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig
2. Viaţa pe Marte, de Jennifer Brown
3. Pinguinul care voia sa afle mai multe, de Jill Tomlinson
4. Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weninger
5. Nick si Tesla în laboratorul de înaltă tensiune, de Bob Pflugfelder şi Steve Hockensmith

Grupul Editorial Trei: „Girl on the Train“ rules

Cu peste 600 de titluri cu reducere de până la 50% şi peste 100 de volume la preţul promoţional de 10 lei, Grupul Editorial Trei a fost, şi la această ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură, una dintre destinaţiile preferate ale cititorilor români.

Cele mai vândute volume de ficţiune au fost cele care se află în topurile internaţionale de bestselleruri:

    Fata din tren de Paula Hawkins
    Te las să pleci de Claire Mackintosh
    Cea mai norocoasă fată de Jessica Knoll
    Într-o pădure întunecată de Ruth Ware
    Ţinutul Loney de Andrew Michael Hurley

Colecţiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului, cele mai cumpărate cărţii fiind:

    Cum să-ţi controlzi anxietatea de Bret A. Moore
    Depăşirea de sine de Verena Kast
    Tratat de psihologie jungiană de Renos K. Papadopoulos
    Crearea şi ruperea legăturilor afective de John Bowlby
    Ce este nebunia? de Darian Leader

Tinerii cititori ai Editurii Trei au luat cu asalt zona de stand rezervată colecţiei Young Fiction Connection, căutând în special noutăţile editoriale. Adolescenţii au optat pentru:

    Misterul de la London Eye de Siobhan Dowd
    Cu ochii minţii de James Dashner
    Niciodată înduplecate de Alexandra Bracken

Editura Lifestyle Publishing, imprint al Grupului Editorial Trei, a venit cu o ofertă bogată la Gaudeamus 2016. Cititorii au preferat cărţile care îi pot ajuta să obţină forma fizică optimă, să găsească soluţii naturale pentru diverse probleme de sănătate sau să ajungă la echilibrul emoţional:

    Anatomia alergării de Joe Puleo & Dr. Patrick Milroy
    În formă în15 minute de Joe Wicks
    Medicina bună de Patrick Holford
    Ghidul complet al plantelor medicinale şi al bolilor pe care le vindecă de David Hoffmann
    Magia ordinii de Marie Kondo

 Editura Polirom: Mihăieş şi Joyce au înnobilat Târgul

Cea mai bine vândută carte la târgul Gaudeamus a editurii Polirom a fost ”Ulysses 732. Romanul Romanului” de Mircea Mihăieş, urmată de ”Scrisori către Vera” de Vladimir Nabokov, în traducerea Veronicăi D. Niculescu, cea care a primit Premiul ”Antoaneta Ralian” pentru traducere la această ediţie. Pe locul trei s-a situat cartea ”Meseria de romancier” de Haruki Murakami, lansată duminică de jurnalistul şi omul de televiziune Cezar Paul-Bădescu, fost editor al ziarului „Adevărul“.

Următoarele cele mai vândute titluri la editura Polirom au fost ”Dragoste la 17,50$”, de Charles Bukowski, în traducerea lui Cristian  Neagoe, care s-a aflat la egalitate cu ”Coajă de nucă”, de Ian McEwan, în traducerea lui Dan Croitoru. Pe locul cinci s-a clasat ”Viaţa şi Opera”, de Cristian Tudor Popescu.

Editura RAO: Bergler se bate în parte cu Dan Brown

Potrivit reprezentanţilor editurii RAO, pe primul loc în topul vânzărilor de la această ediţie Gaudeamus a fost cartea lui Dan Brown - ”Infernul”, ediţia de film, care are o copertă aniversară cu ocazia apariţiei filmului pe marile ecrane, în care rolul principal este interpretat de Tom Hanks. Pe locul doi s-a situat ”Preţul demnităţii” de Laura Ganea, povestea lui Emil Constantinescu. Pe locul trei în preferinţele cititorilor a fost ”Crăciun la New York - reţete şi poveşti”, urmată de ”În bucătăria lui Joseph”, de chef Joseph Hadad. Pe locul 5 - ”Biblia în pictura Universală”, o enciclopedie interesantă, iar pe locul şase - ”Taina preşedintelui”, de Steve Berry, urmată de ”Brâncuşi - prinţ al formei pure”, de Ana Calina Garaj. Pe locul opt - ”Biblia pierdută”, ediţie limitată pentru târg, iar pe locul nouă s-a situat cartea ”Călătorind prin Europa” de Gabriel Garcia Marquez şi pe 10 - ”Enciclopedie de copii - Spune-mi câte, spune-mi de ce”.

Editura Litera: “Scurtă istorie a şapte crime

Editura Litera a fost prezentă cu sute de noutăţi editoriale, bestselleruri, colecţii noi, cărţi premiate şi ecranizate, din care cititorii şi-au desemnat titlurile preferate:

Top 5 vânzări Litera

Pe primul loc cititorii au ales bestsellerurile autoarei Jojo Moyes  - povestea ecranizată şi vândută în milioane de exemplare -  Înainte să te cunosc”, şi continuarea acesteia: “După ce te-am pierdut”.  

Pe locul doi se află “Scurtă istorie a şapte crime”, de Marlon James, roman distins cu Premiul Man Booker 2015. O apariţie extrem de aşteptată în Colecţia Clasici Contemporani Litera, “Scurtă istorie a şapte crime este unul dintre cele mai fascinante şi remarcabile romane ale secolului XXI. La lansare ne-am bucurat de prezenţa lui Adrian Despot, a traducătorului Ciprian Şiulea şi a criticului literar Bedros Horasangian, care au declarat la unison că este o carte-monument ce trebuie citită.

Locul trei îl ocupă seria de autor a scriitoarei chiliene Carla Guelfenbein, în cadrul deja binecunoscutei colecţii Buzz Books, cu titlurile “Cu tine în depărtareşi “Restul e tăcere”. Am aflat date biografice despre autoarea chiliană şi impresii despre primele două titluri din serie, "Cu tine în depărtare" şi "Restul e tăcere", de la traducătoarele Tudora Şandru - Mehedinţi şi Lavinia Similaru, şi de la criticii literari Laura Câlţea şi Bedros Horasangian. Monica Davidescu ne-a încântat cu un moment de lectură dintr-un fragment semnat Carla Guelfenbein.

Locul patru îl ocupă titlul “My Dilemma is You”, lansat într-o atmosferă dinamică în prezenţa autoarei Cristina Chiperi, cu sesiune de autografe şi invitaţi talentaţi – Andra Gogan – dansatoare, cântăreaţă  şi Criss & Vlad, prezentatorii emisiunii „Happy Day” de la Happy Channel.

În top cinci preferinţe ale cititorilor se regăseşte şi cea mai nouă serie de autor Agatha Christie. Primele titluri, disponibile la Gaudeamus, au fost: „A treia fată”, „Cei patru mari”, „Ultimele cazuri ale lui Miss Marple”. Până la sfârşitul anului, noi titluri sub semnătura Reginei Crimei vor îmbogăţi colecţia.

Top 3 vânzări Introspectiv, imprint Litera

„15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit”, ghidul motivaţional care a făcut înconjurul lumii, scris de românca Luminiţa Saviuc, a fost pe primul loc în cererea cititorilor în categoria cărţilor de spiritualitate, psihologie şi dezvoltare personală. Lansarea a avut loc în prezenţa autoarei şi a invitaţilor săi – Mirela Retegan, Mirela Vaşadi şi Liana Stanciu.

Al doilea loc îl ocupă binecunoscutul titlu semnat de Thich Nhat Hanh – „Cum să iubeşti”. Thich Nhat Hanh este autorul a peste 100 de cărţi care abordează tematici precum meditaţia, mindfulness-ul sau budismul, volume care s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare doar în SUA.

Cititorii au plasat pe locul trei în top Introspectiv cartea „Jocul vieţii şi cum să-l jucăm” de Florence Scovel Shinn  - susţinătoare de marcă a puterii gândurilor, pledând pentru teoria conform căreia viaţa e un joc şi, pentru a-l juca bine trebuie să înţelegi legile universale care îl guvernează.

Pe primul loc al vânzărilor de carte pentru copii se aflăElena din Avalor – povestea filmului” – Disney!

Următoarele locuri sunt ocupate de Elefănţelul care voia să adoarmă”, de Carl-Johan Forssén Ehrlin, psiholog şi lingvist suedez, “Zootropolis – cartea filmului” , “Soyluna – agenda mea de şcoală” şi “Atlasul lumii pentru elevi” – colecţia National Geographic.

gaudeamus

GAUDEAMUS rămâne cel mai citit târg de carte:
5 zile, 850 de evenimente şi 125.000 de vizitatori  

Ediţia 2016 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS, organizat de Radio România (Centrul Cultural Media), s-a încheiat duminică, 20 noiembrie, în prezenţa unui public încă foarte numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta bogată şi de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului. Numărul mare al participanţilor (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 850) şi al vizitatorilor – peste 125.000 - , care egalează recordul înregistrat la ediţia precedentă, reconfirmă statutul evenimentului şi sloganul sub care s-a desfăşurat şi în acest an: „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din România”.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS, eveniment reper al peisajului cultural românesc de peste două decenii, a avut loc în acest an în perioada 16 – 20 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Ediţia 2017 va avea loc în perioada 22 – 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, şi va avea ca invitat de onoare Statele Unite ale Americii.

Premiile ediţiei 2016 a târgului, decernate duminică, 20 noiembrie, au fost:

• Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3);
• Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Arthur, pentru seria „Harry Potter” de J. K. Rowling;
• Trofeele Presei pe secţiunile TV, radio, publicaţii şi online au fost câştigate de: postul România TV,  postul Europa FM, cotidianul Adevărul şi website-ul HotNews.ro. Trofeul pentru secţiunea agenţii de presă nu a fost acordat. Posturile Radio România, frecvent  indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu au intrat în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.
• Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Tracus Arte, pentru susţinerea generoasă şi amplă a literaturii române contemporane.
• Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus;
• Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie:
- Doamnei Ioana Ieronim - pentru traducerea volumului „House of the People – When Big Is Not Beautiful”, apărut la Editura Vremea şi Doamnei Grete Tartler, pentru traducerea volumului „Poetry and Science – An Anthology of Contemporary Authors from Romania”, apărut la Editura Vremea (acordat pentru traducere din română într-o limbă străină);
- Doamnei Veronica D. Niculescu, pentru traducerea volumului „Scrisori către Vera” de Vladimir Nabokov, apărut la Editura Polirom (pentru traducerea dintr-o limbă străină în limba română).
Miss Lectura pentru ediţia 2016 a Târgului GAUDEAMUS a fost desemnată domnişoara Angela Izvercian. Premiul a fost oferit de Casa de Modă Ilinca din Craiova.

Invitatul de onoare al ediţiei a fost China, prima ţară din afara Europei care a participat la târg în această calitate.
Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS 2016 a fost domnul prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorectorul Universităţii din Bucureşti.
Proiecte Radio România  - Gaudeamus
În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XIV-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”,  dedicat elevilor de liceu; câştigătorii acestei ediţii au fost: locul I – Florentina Dima,  Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti; locul II – Cristina Andrei, Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova; locul III – Andi Munteanu, Colegiul Naţional Iaşi. Premiile au fost oferite de Radio România şi au constat în sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg.
Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor a cuprins circa 2.000 de volume şi va fi preluat de către reprezentanţii bibliotecii publice din localitatea Aninoasa (judeţul Dâmboviţa) şi ai Asociaţiei Art Altfel, pentru derularea unor proiecte umanitare. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2016, 13 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România şi Automobile Dacia.
Cei care au contribuit  la proiectele Radio România  - „Cărţile se întorc acasă”, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” şi la Atelierul de creaţie din cadrul Salonului de Carte pentru Copii „Ion Creangă” au fost editurile Corint, Cetatea de Scaun, Curtea Veche, Didactica Publishing House, Erc Press, Flamingo GD, Fundaţia Euromonitor pentru Excelenţă, Meteor Press, Nemira, Niculescu, Paralela 45, Polirom, Prut, Semne, Sigma, Trei, Tritonic şi Vremea.

Ziarul Târgului (4 numere) a fost realizat într-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, în perioada 16 - 20 noiembrie, de către o echipă redacţională de la cunoscuta publicaţie Caţavencii.

Ediţia 2017 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură va avea loc în perioada 22 – 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, şi va avea ca invitat de onoare Statele Unite ale Americii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite