VIDEO Jurnalista Ramona Ursu, la lansarea cărţii Dosarele Securităţii: „Adevărul doare şi ne costă, dar trebuie să ni-l asumăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean
FOTO David Muntean

Despre cartea Ramonei Ursu, sâmbătă, de la  ora 14.00, au vorbit alături de autoare, la standul Editurii Integral de la Gaudeamus, personalităţi precum: regizorul Stere Gulea, creatorul documentarului “Piaţa Universităţii”, jurnalistul Grigore Cartianu, autor al unei serii de cărţi despre Revoluţia Romana, şi editorul Costel Postolache, fondatorul Editurii Integral.

Lansarea cărţii Ramonei Ursu a urmat imediat dupa cea a Mioarei Roman, intitulată „Preţul libertăţii”, în care sotia primului ministru post-revolutionar isi descrie felul in care a trait Revolutia. În public s-au aflat jurnaliştii de investigaţie Emilia Şercan, Ionel Stoica şi numeroşi alţi colegi de presă, Lavinia Bălulescu, Ramona Găină, dar şi cititori obişnuiţi, interesaţi de a înţelege mai în profunzime acele evenimente cruciale pentru istoria noastră recentă.

Regizorul Stere Gulea a mărturisit că, deşi initial, când a fost solicitat pentru interviu, a crezut că este vorba despre încă o altă carte despre anul 1990, atunci când a văzut cartea finală şi-a dat seama că este vorba depre altceva. Este o carte care ne schimbă felul în care gândim acele evenimente. Regizorul a mai spus că, deşi nu are calitatea de a judeca pe nimeni, îl cuprinde tristeţea când îşi dă seama că tot ce-am trăit în acele vremuri a fost supus manipulării. În ce priveşte motivele gestului lui Marian Munteanu, şi le poate explica prin dorinţa permanentă a acestuia de a ajunge în vârf, de a fi cineva.

Ramona Ursu şi-a lansat cartea la Gaudeamus. FOTO David Muntean

Jurnalistul Grigore Cartianu a fost mai tranşant: el a spus că chiar dacă am afla, prin absurd, că toţi vorbitorii de la balconul Pieţii Universităţii au fost informatori ai Securitătii, aceasta nu ar schimba nimic, nu ar modifica importanţa istorică a momentului în care sute de mii de oameni (care s-au perindat în total în Piaţă) şi-au câştigat dreptul de a se exprima liber. Acele energii ale opozitiei, a indrăznit o presupunere Cartianu, s-a dorit a fi confiscate şi controlate de catre oamenii sistemului, în speţă Virgil Măgureanu, poate si Brucan, care era “diabolic”.

Grigore Cartianu s-a adresat direct autoarei Ramona Ursu, reproducându-I  cuvintele unuia dintre apostolii creştini:

“Daca vrei sa spui adevarul, asteapta-te sa fii rastignit”. Adevarul (spunerea acestuia) ne elibereaza, dar se lasa si cu consecinte neplacute greu de neglijat. Sau, cum se spune in popor, “Adevarul umbla cu capul spart”.

Lansarea cărţii "Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii“, de Ramona Ursu

Prin urmare, Grigore Cartianu a relatat cum, pe la începutul verii, in urma unei discuţii pe Facebook, în care i-a reproşat lui Munteanu că se înconjoară, pentru partidul Alianţa Noastră România, de personaje reprobabile, acesta l-a taxat cu “eşti obraznic”, finalmente blocându-l pe Facebook. Acelaşi lucru, blocarea pe Facebook, i s-a întâmplat şi Ramonei Ursu de curand. Oricum, noul lider politic al Alianţei Noastre România, care va candida la alegerile de pe 11 decembrie, nu a dorit să fie prezent la lansarea cărţii pe care, la urma urmei, a “scris-o” în mare parte, prin notele informative pe care le-a dat la Securitate.

Ramona Ursu şi-a lansat cartea la Gaudeamus. FOTO David Muntean

Jurnalista Ramona Ursu, autoarea cărţii, a mai povestit încă o dată, pentru cei prezenţi, lungul travaliu care a dus la publicarea acestui volum. “Cine ţi l-a comandat?”, e mereu prima întrebare. Chiar Marian Munteanu, a dezvăluit jurnalista, care i-a dat idea să-i cerceteze dosarul la CNSAS prin comportamentul ambiguu în această chestiune pe care l-a avut în scurta perioada cat a fost candidat PNL la Primăria Capitalei. Autoarea a explicat ca, în opinia sa, care nu a trăit personal acele evenimente (având aproape 10 ani la momentul Pieţei Universităţii), numai cunoaşterea deplină a adevărului istoric poate ajuta la mersul înainte al societăţii. Şi-a dat seama, însă, după reacţiile pe care le-a avut, că mulţi oameni preferă cunoalterea emotională a istoriei, şi – fiind ataşati de acel moment si de un simbol ca Munteanu – vor prefera întotdeauna să ignore documentele, oricât de grăitoare vor fi acestea. "Da, adevărul doare şi ne costă, dar trebuie să ni-l asumăm", a subliniat autoarea.

Editorul Costel Postolache a declarat ca volumul este una dintre cărţile editurii de care este cel mai mândru şi că se bucură sa-l ofere cititorilor, la şase luni dupa demararea proiectului Ramonei Ursu.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite