Cărţi de luat în vacanţă: poezia din rucsac

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-am mai citit de ceva vreme liniştită acasă la mine, ca omul, pe pat sau pe un fotoliu, atentă doar la ce se întâmplă în carte. Mereu apare câte ceva, mereu trebuie să mă întrerup pentru că-mi amintesc ce ar mai fi de făcut, aşa că am ajuns să citesc mai bine când sunt în tramvai, în drum spre lucru, de exemplu. Prind uneori dimineaţa chiar şi 40 de minute bune de citit în aglomeraţie, când, culmea, mă pot concentra cel mai bine.

Mi se întâmplă la fel atunci când călătoresc pe distanţe mai mari. Citesc mult în tren, în aeroport şi în aer, în primele două cazuri pentru că se poate, în al treilea caz – pentru că-i obligatoriu să citeşti ca să-ţi iei mintea de la zbor. Asta dacă eşti tralala ca mine. Evident, uneori, în aer, se întâmplă, culmea, să dai peste un text (mi s-a întâmplat cu Malcolm Gladwell) în care autorul vorbeşte despre pericolul zborului pe întuneric şi despre spirala morţii. Mult succes la citit în asemenea condiţii!

Sunt foarte atentă mereu şi la oamenii care citesc în jurul meu. De exemplu, n-am văzut prea mulţi români cărând după ei cărţi de poezii, mai ales în vacanţă, dar cred că ar fi grozav dacă m-aş întâlni cu un asemenea cititor. Aşa că între timp m-am decis să fiu eu acel cititor. În cazul în care vreţi să faceţi şi voi o schimbare în rutina vacanţelor şi aveţi chef de nişte poezie, vă pun la dispoziţie lista mea, începând cu cele mai interesante lecturi din ultima perioadă şi continuând cu unele volume pe care le-am citit anul trecut, fără să am vreo pretenţie că-i o listă exhaustivă sau, mai rău, că-i un fel de top. Eu m-am aprovizionat de la Bookfest, dar găsiţi cărţile şi în librării sau pe site-urile editurilor.

Vorpal, colecţia de poezie a Editurii Nemira, coordonată de Svetlana Cârstean, mi-a umplut o după-amiază tăcută cu două extreme: o poezie trepidantă, plus ceva nostalgie şi calm contagios. În acest sens nu pot decât să vă urez să citiţi „beatitudine (eseu politic)“, de Cosmina Moroşanu, şi „cele mai mici proze“, de Doina Ioanid.

De la Casa de Editură Max Blecher sunt trei de neratat: „Adevăratul băiat de aur (de Andrei Dóşa), „Casa fleacurilor“ (de Rita Chirian) şi „Gerul dintre ei“ (Radu Andriescu). De asemenea, puneţi musai pe listă şi „Cotropitor“, de Cristian Pavel, volum publicat anul acesta, la Editura Neuma, dar şi antologia „#Rezist! Poezia“ (Paralela 45, coordonator – Cosmin Perţa).

Ar mai fi bune de pus în rucsac şi nişte cărţi de anul trecu: „Amintiri din rai“ (Emil Brumaru, Editura Humanitas), „Trado“ (Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad, Editura Nemira), „cer de rigips, nori de glet“ (Alin Ioan, Editura, frACTalia).

Adaug pe listă şi o carte pe care n-am citit-o, dar pe care vreau să pun mâna, pentru că-mi place autoarea şi pentru că-s tare curioasă: „Non Stress Test“, de Elena Vlădăreanu (Editura Casa de Pariuri Literare). Deja sunt 11 titluri, sigur veţi găsi printre ele ceva care să vă vină bine. Asta dacă nu cumva aveţi deja propria voastră listă de vacanţă.

CITIŢI ŞI:

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite