VIDEO Regizorul norvegian Bent Hamer, la TIFF: „Îmi sunt cunoscute filmele lui Mungiu şi Puiu“
0Regizorul Bent Hamer, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai reprezentativi cineaşti norvegieni, prezent la TIFF, mărturiseşte că a fost impresionat de filmele româneşti „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ al lui Cristian Mungiu şi „Moartea domnului Lăzărescu“ al lui Cristi Puiu.
Trei dintre filmele regizorului Bent Hamer, în vârstă de 59 de ani, au fost prezentate publicului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul secţiunii 3x3: „Eggs”, „Water Easy Reach” şi „1001 Grams”. Despre toate acestea, reviste de specialitate precum „The Hollywood Reporter“ sau „Variety“ au avut numai cuvinte de laudă. De altfel, ultimul dintre cele trei filme este propunerea Norvegiei pentru premiile Oscar în 2014.
Invitat la Cluj pentru a-şi prezenta filmele şi pentru o întâlnire cu cinefilii de la TIFF, Bent Hamer a acceptat şi o discuţie cu „Adevărul“, la o cafea, înainte de plecarea spre aeroport, un moment numai bun pentru concluziile vizitei sale.
„Am venit pentru prima dată aici, în România, direct la Cluj. Primul lucru care m-a «lovit» când am ajuns aici a fost politeţea oamenilor. Nu mă gândeam că n-ar fi politicoşi, dar totuşi... Mi-a plăcut. I-am scris nişte e-mailuri unui prieten care a predat la Universitate aici şi când a auzit că vin la Cluj a fost foarte bucuros”, a început să povestească cineastul norvegian. Fireşte că despre români a auzit mai multe aflând poveştile celor care au ajuns în Norvegia: „Sunt mulţi oameni săraci care au venit la noi, şi cei mai mulţi aşa aflăm despre România. Eu nu am făcut asta, dar pentru mine a fost o bucurie să primesc invitaţia din partea TIFF. Oraşul este frumos, oamenii sunt drăguţi. Mi-aş fi dorit să stau puţin mai mult şi să ajung şi la Bucureşti”, spune Hamer, care a fost impresionat de Salina Turda.
Chiar dacă provine dintr-un cinema „sărăcăcios”, aşa cum spune că este cel norvegian, sau mai puţin prolific decât cel suedez sau danez, Bent Hamer este unul dintre cei mai apreciaţi regizori nordici, în cariera sa lucrând cu actori americani precum Matt Dillon, Marisa Tomei sau Lili Taylor, pe care i-a distribuit în celebrul său film „Factotum”, realizat după o nuvelă a lui Charles Bukowski.
Despre această colaborare, regizorul norvegian şi-a amintit o scenă cu un cadru foarte lung, „cam în stilul lui Porumboiu”, înaintea căreia a avut mai multe discuţii cu Matt Dillon. „Este scena în care se trezeşte într-o cameră de
hotel
alături de Lili Taylor. El credea că nu o să se descurce, era foarte emoţionat şi îmi spunea că trebuie să ne luăm măsuri, să iasă scena. Însă la final totul a fost în regulă şi de atunci a vorbit în dese rânduri despre momentul ăsta. Mi-ar plăcea să mai lucrez cu el, este un actor foarte generos”, povesteşte Bent Hamer, care nu se consideră un regizor de comedii, aşa cum a fost catalogat.
„E greu pentru mine să fac filme serioase, fără să introduc umorul. Şi cu toate astea, eu nu regizez comedii, filmele mele nu sunt comedii, chiar dacă presa şi critica de specialitate le-a catalogat astfel”, a subliniat regizorul.
Hamer mărturiseşte că din cinematograful românesc a fost impresionat de câteva pelicule, amintind de „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu şi „Moartea domnului Lăzărescu” al lui Cristi Puiu.
În final, înainte să se urce în maşina care l-a dus la aeroport, Hamer a mai povestit câte ceva şi despre următorul său film: „Într-un an sper să începem filmările. Este o poveste americană, care are loc într-un mic orăşel american. Aş vrea să filmez peste Ocean. Am terminat primul draft al scenariului, dar momentan încă nu pot să povestesc foarte multe. Se bazează pe povestea unui scriitor norvegian, care a scris-o pentru americani”.
Regizorul norvegian Bent Hamer, în interviu pentru Adevărul, la TIFF (fragment)
Bent Hamer s-a născut la Sandefjord, Norvegia, în 1956. A studiat filmul şi literatura la Universitatea din Stockholm şi la Stockholm Film School. Filmul său de debut, „Eggs“, a fost prezentat în premieră la Cannes, în 1995, apoi la Festivalul de Film de la Moscova, unde a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin. Cu aceeaşi peliculă a obţinut premiul FIPRESCI la Toronto Film Festival. „Kitchen Stories“ a fost propunerea Norvegiei la Oscar, în anul 2003. La fel şi „1001 Grams”, care a fost propus pentru acelaşi premiu anul trecut.