Vă mai amintiţi de: Constantin Tănase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost întemeietorul companiei de teatru de revistă „Cărăbuş“, care şi-a început activitatea la 2 iulie 1919 şi avea să se transforme mai târziu în Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“.

Puţine înregistrări video cu actorul şi cupletistul Constantin Tănase au supravieţuit. Una dintre acestea este pelicula „Visul lui Tănase", un film scris şi produs de actor în 1932, în Germania, cu el însuşi cap de afiş.

Constantin Tănase s-a născut pe 5 iulie 1880, la Vaslui. Avea să absolve Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti în 1905, după ce lucrase timp de câţiva ani ca învăţător. Împreună cu compania de teatru înfiinţată de el însuşi în 1919, a creat o adevărată tradiţie a teatrului de revistă, ancorând acest gen în satira socială. Trupa a oferit reprezentaţii de succes nu numai în ţară, pe scena Teatrului Savoy de pe Calea Victoriei, dar şi pe scenele altor teatre europene. În sala din Calea Victoriei s-au lansat o serie de artişti de renume. În mai 1934, pe această scenă urca pentru prima dată Maria Tănase, ulterior angajată în trupa lui Constantin Tănase, actorul fiind un promotor al succesului cântăreţei. Compania „Cărăbuş" a funcţionat cu această denumire şi sub această conducere până în anul 1939, când a fost nevoită să-şi întrerupă activitatea. După moartea lui Constantin Tănase, survenită în 1945, compania a funcţionat sub alte denumiri temporare - „Ansamblul de Estradă", apoi „Teatrul de Stat de Estradă" şi, începând cu 1962 - „Teatrul satiric-muzical Constantin Tănase". După 1990, denumirea acestei instituţii a rămas „Teatrul de Revistă Constantin Tănase".

Cu toate că nu este un lucru dovedit, o satiră scrisă şi recitată de actor pe scenă a creat o impresie atât de puternică asupra publicului, încât aceasta a fost considerată o posibilă cauză a morţii sale: „Rău era cu der, die, das / Da-i mai rău cu davai ceas / De la Nistru pân' la Don / Davai ceas, davai palton / Davai ceas, davai moşie / Haraşo tovărăşie". Actorul a murit după câteva reprezentaţii ale acestui spectacol, pe 29 august 1945.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite