Staruri şi debuturi, în „Manon“. Balerinii Marina Minoiu, Dawid Trzensimiech şi Andra Ionete, la Adevarul Live, despre libertatea de a dansa VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balerinii Marina Minoiu, Dawid Trzensimiech şi Andra Ionete vor fi invitaţi de la ora 15. 00, la Adevarul live, pentru a vorbi despre premiera baletului „Manon“, de la Opera Naţională Bucureşti(ONB), care va avea loc sâmbătă seară.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Premieră naţională pe scena Operei Naţionale Bucureşti: baletul „Manon”, coregrafia de Kenneth MacMillan, muzica de Jules Massenet, va fi sâmbătă, pe  2 aprilie, de la ora 19.00.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc pe 3, 9, 10, 16 şi 17 aprilie, precum şi în 20 mai.

Marina Minoiu va dansa în seara premierei, sâmbătă, 2 aprilie, în rolul principal, Manon.  Balerinul Dawid Trzensimiech va interpreta rolul lui Des Grieux.

Baletul „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan - are un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, marcând întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

Marina Minoiu si Dawid foto cristian lazarescu

Duminică,3 aprilie, în rolul titular, Manon, va fi balerina Andra Ionete (debut, foto). Ea va dansa şi în reprezentaţia de pe 16 aprilie.

Coregrafia nu am putut s-o schimbăm. Am avut doi maeştri caregrafi, care au fost foarte stricţi, nu am putut improviza nimic, a spus Marina Minoiu.

              

image

Dirijorul spectacolului este Martin Yates, cel care a reluat, în anul 2011, studiul asupra aranjamentului muzical pentru producţia de la Baletul Regal din Londra şi a realizat câteva modificări faţă de varianta de la premiera mondială din 1974 a acestei lucrări, convins de faptul că baletul „Manon” se evidenţiază prin „felul special în care MacMillan spune povestea şi foloseşte muzica pentru a transmite emoţie publicului”. Premiera va beneficia de participarea balerinilor Operei Naţionale Bucureşti.

Provocarea a venit din faptul că a trebuit să comprimăm timpul, să redăm în câteva minute ceea ce se întâmplă, în libret, ca acţiune, în doi ani, a spus Dawid Trzensimiech, la Adevarul Live. Contează starea mea, atunci când dansez. Dansul meu e influenţat de ceea ce simt,  a completat Andra Ionete. Partenerul meu de scenă contează, îi dăruiesc şi iau energie de la el, a declarat Marina Minoiu.

Baletul „Manon” este un spectacol reprezentativ pentru creaţia coregrafului şi dansatorului britanic Kenneth MacMillan (1929-1992), una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii dansului în secolul al XX-lea. Asociat cu prestigioasa Şcoală de Balet „Sadler’s Wells” (astăzi Şcoala Regală de Balet) şi cu Baletul Regal din Londra, unde a fost director artistic între anii 1970 şi 1977 şi coregraf principal din 1977 până la finalul vieţii, MacMillan este unul dintre „psihologii dansului”. Creaţiile sale sunt definite de analiza psihologică a personajelor şi, astfel, de folosirea într-un mod expresiv a limbajului dansului clasic în lucrări precum „Romeo şi Julieta”, „Gloria”, „Manon”, „Mayerling”, „Requiem”, „Prinţul pagodelor” etc.

" Johan Kobborg este tot timpul alături de noi, el a dansat mult la Londra acest balet. Ne ajută foarte mult, ne îndrumă, este lângă noi, când avem nevoie de el", a spus Andra Ionete, la Adevarul live.

„Dacă există mesaje ascunse în balet, atunci îi revine fiecărui spectator misiunea de a le găsi. Pe de altă parte, cu toţii citim şi asimilăm lucrurile diferit – de aceea publicul adoră să vadă acest spectacol de mai multe ori, pentru a savura toate nuanţele personajelor din poveste.

De asemenea, trebuie spus că baletul se schimbă cu fiecare nou interpret al unui rol, certificând astfel imensul succes la mai bine de 40 de ani de la premiera mondială”, declara maestrul de balet Karl Burnett, care participă, alături de maestrul de balet Bruce Sansom, amândoi specializaţi în creaţia lui Kenneth MacMillan, la punerea în scenă la Bucureşti a baletului „Manon”.

image

De asemenea, Bruce Sansom precizează:

„Mai ales în baletele cu poveste, Sir MacMillan a integrat dansul în acţiune. Personajele sale continuă să se dezvăluie şi să se dezvolte prin dans. Ele rămân fidele caracterului lor pe tot parcursul spectacolului. Şi astfel povestea merge mai departe, fără a se baza exclusiv pe scenele de pantomimă dintre momentele dansate.”

„Manon” – Premieră naţională
Balet în trei acte
Coregrafia: Kenneth MacMillan
Muzica: Jules Massenet (aranjament orchestral: Martin Yates)
Punere în scenă de: Karl Burnett şi Bruce Sansom

Dirijor: Martin Yates

Scenografia: Mia Stensgaard
Lighting design: Mikki Kunttu

Premiera mondială: 7 martie 1974, Baletul Regal din Londra
Premiera la Opera Naţională Bucureşti – premieră naţională: 2 aprilie 2016

Maeştri de balet: Corina Dumitrescu, Florica Stanescu, Johan Kobborg, Gigel Ungureanu, James Wilkie

Asistent de scenografie: Alina Petrovschi
Asistent lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu

Distribuţia premierei:

Manon: Marina Minoiu
Des Grieux: Dawid Trzensimiech
Lescaut: Henry Dowden
Amanta: Akane Ichii
Monsieur GM: Antonel Oprescu
Temnicerul: Gigel Ungureanu

Distribuţia din data de 3 aprilie:

Manon: Andra Ionete (debut)
Des Grieux: Barnaby Bishop (debut)
Lescaut: Henry Dowden
Amanta: Mihaela Soare (debut)
Monsieur GM: Antonel Oprescu
Temnicerul: Gigel Ungureanu
Cu participarea Orchestrei şi a Baletului Operei Naţionale Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite