Sculptura “Finale”, de Dumitru Chipăruş, vândută pentru 290.500 lire sterline la licitaţie la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
“Finale” de Dumitru Chipăruş
“Finale” de Dumitru Chipăruş

Lucrarea din bronz şi fildeş realizată de Dumitru Chipăruş, dedicată artiştilor de la Les Ballets Russes, a fost vândută pentru 290.500 de lire sterline (348.112 euro) la licitaţia de artă decorativă organizată de casa Bonhams, marţi, la Londra.

Sculptura “Finale” a lui Dumitru Chipăruş a fost “vedeta spectacolului”, după cum au declarat reprezentanţii casei de licitaţii Bonhams, fiind cumpărată prin telefon. Opera de artă, creată în anul 1928, fusese estimată la o sumă cuprinsă între 230.000 şi 355.000 de euro.

Figura centrală a sculpturii l-ar putea reprezenta pe Vaslav Nijinksky, celebrul dansator al The Ballet Russes. Înalt de 65 de centimetri, personajul masculin este cel mai impozant din cele trei figurine proiectate de Chipăruş. Sculptura de bronz postată pe o structură de fildeş reprezintă un balerin într-un costum complicat roşu cu auriu, flancat de două femei cu fustele învolburate.

“Acest triplu grup al lui Dumitru Chipăruş evocă toate cele trei elemente oferite de Les Ballets Russes audienţei, mai exact culoare, emoţie şi inspiraţie. Este cea de-a treia sculptură a lui Chipăruş care a fost scoasă la vânzare în ultimul an şi este o lucrare rară. Consider că interesul internaţional faţă de această licitaţie va fi extrem de ridicat”, declara directorul licitaţiei, Mark Oliver, când a anunţat evenimentul.
Dumitru (Demetre) Chipăruş, născut în România, în 1886, a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai reprezentativi sculptori ai stilului Art Deco. În 1909, acesta a plecat în Italia, pentru a studia în atelierul scuptorului Raffaello Romanelli, iar în 1912, el a ajuns la Paris, unde s-a înscris la cursurile de la Ecole des Beaux Arts, în clasa lui Antonin Mercie şi Jean Boucher.

Primele sculpturi ale lui Chipăruş, realizate în stil realist, au fost expuse la Salonul din 1914. A început să folosească un amestec de bronz şi fildeş, tehnică denumită criselefantină, cele mai cunoscute lucrări ale sale fiind realizate între 1914 şi 1933. Stilul de maturitate al lui Chipăruş a început să se contureze în anii '20, sculpturile acestei perioade remarcându-se pentru deosebitul lor efect decorativ. Printre subiectele predilecte erau balerinele baletului rusesc, personajele teatrului din Paris şi cele din primele filme, ilustrate într-o manieră stilizată, cu trupuri zvelte şi alungite.

La începutul anilor '40, sculpturile sale se vindeau greu, dar Chipăruş a continuat să lucreze pentru propria plăcere, realizând statuete cu animale în stil Art Deco. Interesul colecţionarilor pentru opera lui Chipăruş a reapărut în anii '70, iar din anii '90 lucrările sale au devenit foarte căutate.

În aprilie 2006, Sotheby's vindea sculptura "Thaïs", una dintre cele mai importante sculpturi criselefantine ale lui Chipăruş care au apărut în licitaţii - realizată din fildeş sculptat şi bronz patinat şi pictat, pe un soclu elaborat din onix -, pentru 216.000 dolari. Tot la acea licitaţie era adjudecată o altă lucrare de-a sa, "Dansatoare cu evantaie", din fildeş sculptat, policrom şi bronz suflat cu aur şi argint, pe soclu de onix, la preţul de 204.000 dolari. O altă variantă a sculpturii se vindea în iunie 2008, la Christie's pentru 266.500 dolari.

Recordul lui Dumitru Chipăruş pe piaţa internaţională de artă a fost stabilit în aprilie 2007, când, la New York, la casa Sotheby's, sculptura "Les Girls" a fost adjudecată cu 590.240 de euro. Pe piaţa românescă de artă, recordul lui Demeter Chipăruş este de doar 15.000 de euro, pentru opera "Dansatoare asiriană", stabilit în licitaţia Artmark din noiembrie 2012.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite