Sabia unui ofiţer nazist şi un tun sovietic, printre armele licitate pe 27 octombrie de Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesă de artilerie sovietică ZIS3, model 1942, armă istorică, cu rol decorativ
Piesă de artilerie sovietică ZIS3, model 1942, armă istorică, cu rol decorativ

Sabia unui ofiţer nazist va fi scoasă la licitaţie la casa Artmark din Bucureşti, pe 27 octombrie, preţul de pornire al acestui obiect fiind de 10.000 de euro. De asemenea, o piesă de artilerie sovietică ZIS3, model 1942, armă istorică, cu rol decorativ, va fi scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 2.000 de euro.

Sabia din licitaţie are o lungime de 89 cm şi a aparţinut unei persoane apropiate lui Hitler, dar care avea şi un statut înalt în societatea germană a vremii: arma este bogat şi reprezentativ decorată cu motive naziste, inclusiv vulturul, în stilizări specifice curentului Art Deco. Preţul de pornire este de 10.000 euro.

Publicul poate admira obiectul de artă până pe 26 octombrie, la sediul casei Artmark din Bucureşti.

De asemenea, o altă piesă scoasă la licitaţie, ZIS-3, a fost una dintre cele mai bune piese de artilerie din perioada celui de-al doilea război. Fiind folosit mai târziu şi în dotarea autotunului SU-76 , modelul ZIS-3, a fost cea mai populară şi mai eficientă piesă de artilerie antitanc folosită de armata roşie în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În urma unei demonstraţii din 1942, Stalin a afirmat că acestă piesă reprezintă "o realizare măreaţă în ce priveşte deisignul sistemelor de artilerie". 

sabie artmark

Modelul ZIS-3 s-a aflat în dotarea multor armate zeci de ani după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, fiind folosit şi în conflictul din fosta Iugoslavie (1991-1995). Simplu şi uşor de mânuit, a preluat denumirea după numele fabricii de automobile şi armament, "Zavod imeni Stalina" (Fabrica Stalin) şi a rămas aceeaşi chiar şi după amplul proces de de-Stalinizare din perioada lui Nikita Sergheevici Hruşciov. În 1956, numele fabricii a fost schimbat în "Zavod imeni Likhachova", după numele fostului director, Ivan Alekseevich Likhachov.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite