Radu Jude: „Ursul de Argint este al echipei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Jude şi cel mai important trofeu din carieră                     FOTOGRAFII: Florin Ghioca / Berlin
Radu Jude şi cel mai important trofeu din carieră                     FOTOGRAFII: Florin Ghioca / Berlin

DISTINCŢIE Succes românesc la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Ediţia a 65-a a competiţiei i-a adus lui Radu Jude Ursul de Argint, premiul pentru regie. „Aferim!”, singurul film românesc în selecţia oficială, a concurat cu alte 19 pelicule.

Zeci de vedete, sute de ziarişti şi mii de fani au luat cu asalt Berlinul în perioada 5-15 februarie, pentru a asista la un adevărat maraton cinematografic. România a participat cu două filme, „Aferim!” al lui Radu Jude, în competiţia oficială şi „De ce eu?” regizat de Tudor Giurgiu, la secţiunea Panorama Special.

Sâmbătă seara, pe scena Berlinale Palast, în luminile reflectoarelor şi în aplauzele a peste 1300 de invitaţi, Radu Jude a primit premiul pentru regie, respectiv Ursul de Argint. Distincţia vine la doi ani după Ursul de Aur obţinut de Călin Netzer pentru „Poziţia copilului”, iar acest lucru a bucurat-o pe producătoarea Ada Solomon, cea care se face „vinovată” de cele două producţii româneşti premiate la Berlin. De altfel, imediat după festivitatea de premiere, Ada  Solomon a declarat:

„Este important acest premiu pentru că ne păstrează în lumina reflectoarelor şi păstrează totodată şi interesul internaţional asupra filmelor româneşti. Mai mult decât atât, propunerea noastră este complet diferită de ceea ce numin generic «minimalismul românesc», fiind vorba de un film de epocă, cu multe personaje. E o propunere care demonstrează un alt fel de a face cinema în România, un mare potenţial internaţional”.

„Aş fi fost mai atent la filmări”

Regizorul Radu Jude a urcat pe scenă şi a declarat cu umor că, dacă ar fi ştiut că va câştiga un asemenea premiu, „ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”. De asemenea, Jude le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor. El a mai spus şi că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult. Ulterior, la conferinţa de presă regizorul a glumit câteva minute cu fotografii prezenţi şi a povestit din nou că în urma interviurilor pe care le-a acordat a fost „acuzat” că primeşte premii pentru că este evreu, negând atât acest fapt, cât şi apartenenţa la comunitatea evreiască, glumind pe seama numelui său.

L-au premiat pe Radu „Schude”

image

De altfel, imediat după ce s-a întors în sală, Radu Jude le-a arătat amuzat colegilor foaia pe care era trecut numele său, cu tot cu felul în care acesta ar trebui pronunţat de Matthew Weiner, respectiv „Schude” (foto).  

După festivitatea de premiere, Radu Jude a răspuns întrebărilor jurnaliştilor şi a declarat că, deşi nu şi-a propus să facă o comedie, umorul are un rol foarte important în lungmetrajul său.

 „Adevărul” a fost în permanenţă în preajma echipei „Aferim!”, inclusiv în sala de festivităţi sau în culisele evenimentului. Chiar dacă fusese anunţat că urmează să i se înmâneze un premiu, Radu Jude nu a ştiut până în ultimul moment ce distincţie urmează să primească. De altfel, el a declarat că se întorsese în ţară când a fost sunat şi rechemat de organizatori, cu o zi înaintea festivităţilor. În momentul în care cameramanul televiziunii germane s-a postat în faţa regizorului român, delegaţia „Aferim!” a ştiut că urmează, conform desfăşurătorului, ca Jude să urce pe scenă pentru Ursul de Argint. De altfel, în acest an premiul pentru regie s-a acordat ex-aequo, aceeaşi distincţie primind-o şi regizoarea Malgorzata Szumowska, pentru filmul „Body”.

echipa aferim in sala_FG

Aferim prezintă drumul făcut de un zapciu (interpretat de Teodor Corban, nominalizat la Ursul de Argint pentru cel mai bun actor) şi de fiul lui, în căutarea unui sclav rom, fugit de la boierul pe care îl slujea după ce a fost prins într-o relaţie extraconjugală cu boieroaica. Filmul tratează problema sclaviei romilor la început de secol XIX, dar şi metehne ale societăţii, discriminarea femeilor şi rasismul. Filmul „Aferim!” al lui Radu Jude va fi lansat pe marile ecrane din România la jumătatea lunii martie.

Românii, „abonaţi” la Urşi

La Berlinale, premiile sunt împărţite pe mai multe categorii, iar valoarea aurului şi argintului nu este aceeaşi ca în întrecerile sportive. Ursul de Aur revine doar celui mai bun film (anul acesta l-a primit „Taxi”, al iranianului Jafar Panahi), în timp ce Ursul de Argint premiază cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă sau filmul care deschide noi perspective, numit şi premiul Alfred Bauer. De asemenea, se mai acordă Ursul de Argint pentru „remarcabila contribuţie artistică”, în fapt celei mai bune imagini.

În plus, Premiul Special al Juriului reprezintă o categorie aparte, considerată superioară Ursului de Argint şi inferioară Ursului de Aur, care este distincţia supremă a Berlinalei. Ursul de Argint – Premiul Special al Juriului i-a revenit anul acesta filmului „El Club”, al lui Pablo Larrain.

Anul acesta, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Tom Courtenay, pentru rolul din filmul „45 Years”, în timp ce distincţia pentru cea mai bună actriţă a fost primită de Charlotte Rampling pentru rolul din acelaşi film, aceasta fiind şi o premieră în istoria Berlinalei.

De-a lungul timpului, România a mai primit Urşi de Argint, printre cei premiaţi aflându-se Florin Şerban („Eu când vreau să fluier, fluier) sau Cristi Puiu (scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”).

Florin Ghioca

Corespodnenţă de la Berlin

Deplasare susţinută de Institutul Cultural Român.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite