O scrisoare a romancierului Lewis Carroll, vândută la licitaţie cu 14.130 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scrisoare a romancierului Lewis Carroll, autorul volumului "Alice în Ţara Minunilor", în care scriitorul britanic se plângea de inconvenientele celebrităţii, a fost vândută la licitaţie cu suma de 11.825 de lire sterline (14.130 euro), informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Scrisoarea avea un preţ estimativ cuprins între 3.000 şi 4.000 de lire sterline şi a fost vândută de casa Bonham's la Londra.
În această scrisoare semnată cu numele real al scriitorului, Charles Dodgson, acesta spunea că ura "să fie arătat cu degetul, să fie privit insistent de persoane necunoscute şi să fie tratat ca un «leu»".

Documentul a fost expediat pe adresa lui Anne Symonds, o bună prietenă a scriitorului, în anul 1891.

Lewis Carroll, renumit pentru timiditatea sa, afirmă în acea scrisoare că, deşi înţelege faptul că multor oameni "le place să fie priviţi de alţii, ca un semn al notorietăţii..., nu toţi suntem făcuţi după acelaşi tipar şi preferinţele şi antipatiile noastre sunt foarte diferite".

"Urăsc toate aceste lucruri atât de intens, încât, uneori, aproape că îmi doresc să nu fi scris niciodată vreo carte", spunea romancierul.

Scrisoarea a fost achiziţionată de un colecţionar britanic şi a făcut parte dintr-un lot mai mare de obiecte scoase la vânzare, printre care s-au aflat cărţi, manuscrise, hărţi şi fotografii.

Două fotografii realizate de Lewis Carroll s-au vândut la aceeaşi licitaţie. Printre celelalte obiecte tranzacţionate s-au numărat ediţii princeps ale romanelor "Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, şi "Poveste despre două oraşe", de Charles Dickens.

Lewis Caroll a fost profesor de matematică la Christ Church din Oxford şi a scris iniţial povestea "Alice în Ţara Minunilor" ca un cadou pentru Alice Liddell, o fetiţă în vârstă de 12 ani, în 1864.

"Alice în Ţara Minunilor/ Alice in Wonderland" a fost publicată în 1865 şi a cunoscut un succes atât de mare, încât a fost urmată, la scurt timp, de "Alice în Ţara din Oglindă/ Through the Looking-Glass", în 1871 (ce cuprinde povestirile "Through the Looking-Glass" şi "What Alice Found There").

La vremea respectivă, operele scriitorului deveniseră atât de celebre, încât regina Victoria i-a scris personal pentru a-i transmite cât de mult i-au plăcut cărţile sale, potrivit telegraph.co.uk.

Lewis Carroll (1832 - 1898) a fost un prozator, matematician, logician, cleric şi fotograf englez. Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd şi satiră.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite