Gală de balet la New York, pentru balerinii români. Premierele Operei Naţionale Bucureşti, în stagiunea 2015-2016, până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg organizează, pe 9 decembrie. o Gală de Balet la New York,  proiect cu scop caritabil pentru balerinii români din Corpul de Balet al Operei Naţionale Române (ONB).

O gală de balet, cu scop caritabil, pentru artiştii români de la Corpul Naţional de Balet din Opera Naţională Bucureşti, va avea loc pe 9 decembrie, la New York, la Time Warner Center, pe Broadway. La gală vor participa staruri ale baletului românesc, în frunte cu Alina Cojocaru, alături de care vor dansa, printre alţii, Bianca Fota, Tamara Rojo, Marina Minoiu, Bogdan Cănilă, Adina Tudor, Dawid Trzensimiech, Sena Hidaka, şi, nu în ultimul rând, Johan Kobborg, director artistic al Corpului de Balet din Opera Naţională Bucureşti (partener de viaţă şi de scenă  al Alinei Cojocaru).

Gala de la New York este organizată cu sprijinul Mara Society, fondată de medicul Maria Elena Buruiana, stabilită din 1992 la New York. Mara Society a fost înfiinţată pentru a sprijini arta şi cultura românească.  

afis gala new york

Fondurile strânse în urma cestei gale caritabile, al cărei cap de afiş este celebra Alina Cojocaru, vor fi donate pentru necesităţile Corpului de Balet al Operei Naţionale Române (ONB).

„Avem nevoie de o infrastructură puternică pentru a obţine excelenţa în baletul românesc. Balerinii români au nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi performanţi“, a declarat Alina Cojocaru.

Corpul de Balet, pe scenele lumii

„E prima dată când baletul din România ajunge la New York“, a declarat Johan Kobborg, pentru „Adevărul“. „Sper să duc Corpul de Balet şi la Sydney, pas cu pas ne impunem pe plan internaţional. Îmi folosesc toate relaţiile şi legăturile internaţionale, pe care le am, în acest sens.

Voi duce Corpul de Balet Românesc pe scenele lumii, aşa cum mi-am propus de la începutul mandatului meu de director artistic“, a subliniat johan Kobborg.

PROIECTELE OPEREI NAŢIONALE BUCUREŞTI ÎN STAGIUNEA 2015-2016

Stagiunea 2015-2016 a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) s-a deschis în aceste zile, după o o perioadă marcată de convulsii şi nelinişti.

george calin director interimar

George Călin, director interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB)  FOTOGRAFII: Eduard Enea

Fondurile pentru premierele din noua stagiune au fost blocate un timp la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Culturii, însă directorul interimar George Călin (41 ani) este optimist:

„Acum s-a reglementat situaţia, am primit banii alocaţi. Toate premierele de la Opera Naţională Bucureşti vor avea loc, programul artistic al directorului Răzvan Ioan Dincă va fi continuat în stagiunea 2015-2016“.
„În România ai două şanse: să stai cuminte, să accepţi ce ţi se dă sau să fortezi să obţii mai mult. Ne-am împiedicat în perioada asta. Au fost nişte blocaje, s-au rezolvat: avem în prezent bani pentru toate proiectele“, a subliniat noul director interimar.

 George Călin, ex-director adjunct, de formaţie actor şi producător de spectacole, a fost numit director interimar la ONB în luna iunie. 

Conferinţa Opera Europa

În perioada 19 – 22 noiembrie 2015, Opera Naţională Bucureşti va fi gazda conferinţei de toamnă Opera Europa, ce îi va aduce la Bucureşti, pentru prima dată, pe cei mai importanţi directori ai teatrelor lirice şi festivalurilor de gen din Europa. Programul include peste 30 de conferinţe, precum şi trei evenimente artistice: premiera operei ,,Oedipe“ de George Enescu, vizonarea spectacolului ,,Falstaff“ de Giuseppe Verdi, în regia lui Graham Vick, şi  Gala Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto ,,Le Grand Prix de`l Opera“.

Premiera operei „Oedipe“, în regia Valentinei Carrasco (scenografie: Blanca Añon, costume: Barbara del Piano), va  avea loc pe 20 noiembrie. Valentina Carrasco are o carieră regizorală impresionantă. Printre altele, ea este coregizor a unei alte montări ,,Oedipe“ care va fi prezentată în luna mai 2016 la Royal Opera House, sub bagheta lui Leo Hussain.

Opera Europa este principala asociaţie internaţională dedicată activităţilor companiilor de operă profesioniste şi festivalurilor de opera din Europa şi America de Nord şi include în prezent peste 155 de companii membre, printre care Opera de Stat din Viena, Royal Opera House Covent Garden, Opera National de Paris, Opera de Stat din Munchen, Teatro alla Scala din Milano, Bolshoi Theatre din Moscova şi Grand Teatr del Liceu  din Barcelona.
Tema principală a întâlnirii o constituie dezvoltarea profesională.

PREMIERE PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI 2015

Spectacol de opera : Oedipe
Data premierei :20 noiembrie

Regia: Valentina Carrasco
Scenografie: Blanca Añon
Costume: Barbara del Piano
Design video: Esterina Zarrillo
Lighting design: Peter van Praet

Premieră spectacol de balet : DSCH/The Dream

image

Johan Kobborg, director artistic al Corpului Naţional de Balet din ONB  FOTOGRAFII: Eduard Enea

DSCH

Muzica: Dmitri Şostakovici
Coregrafia: Alexei Ratmansky

balerini ONB foto Eduard Enea

The Dream

Muzica: Felix Mendelssohn
Coregrafia: Sir Frederick Ashton

Stagiunea 2015-2016 s-a deschis, pe 17 octombrie, la Corpul de Balet de la Opera Naţională cu tripticul „Classical Symphony. Petite Mort. Marguerite and Armand“, care va fi reluat vineri, 23 octombrie. Duminică, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va fi reprezentat baletul „La Fille mal gardée“, cu Bianca Fota în rolul principal (Lise).
Până la sfârşitul anului va avea loc premiera spectacolului de balet : „DSCH/The Dream“ ( „DSCH“ - muzica Dmitri Şostakovici, coregrafia: Alexei Ratmansky, „The Dream“ - muzica Felix Mendelssohn, coregrafia: Sir Frederick Ashton).
Corpul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti va face şi un turneu în China de pe 15 decembrie  până pe 10 ianuarie 2016.

Aniversare: 65 de ani de Teatru de Operetă

Luna noiembrie este dedicata sarbatoririi celor 65 de ani ai Teatrului de Opereta. Vor avea loc saptamanal gale, spectacole, recitaluri, concerte, tururi ghidate.

Spectacole: Silvia - Kalman (regia: Kero), Fantoma de la Opera - A.L.Webber (regia: Stephen Barlow), Paris, mon amour (regia Razvan Ioan Dincă), Dolce Vita (regia: Dragoş Galgoţiu).

Gale: Gala Opereta 65 si Gala Alfredo Pascu şi invitaţii săi.

Concerte: Concert de gala al Corului, Invitatie la vals, Concert de muzica romaneasca, Concert de muzică religioasă.

Recital : Musical Avenue (Florin Budnaru şi invitaţii săi), Cvartet Bella Musica, Anais (poveste cu muzica, poezie si dans).

Luna decembrie se va deschide cu Gala ,,Ion Dacian”, eveniment dedicat Zilei Nationale a României. Apoi se vor juca spectacolele "Silvia", "Dolce Vita" şi "Fantoma de la Opera", va fi si concertul orchestrei ,,Invitaţie la vals”. Tot în luna decembrie se va organiza cea de-a treia ediţie a Festivalului ,,Poveşti pentru Copii şi Oameni Mari”, un festival care are drept scop principal familiarizarea cu artele spectacolului muzical a copiilor care provin din medii defavorizate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite