Video VIDEO Filmul experimental revine în festival: BIEFF, înainte de a şaptea ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF revine anul acesta, între 28 martie şi 2 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artişti vizuali proeminenţi.

Creată sub semnul salutului antic al civilizaţiei Maya In lak’ech ala k’in – care se traduce prin Tu eşti un alt eu – ediţia de anul acesta invită publicul la un exerciţiu de empatie, punând în discuţie abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noştri. O bună parte din filmele prezentate anul acesta de BIEFF ne confruntă cu istoriile personale care se ascund în spatele ştirilor adesea senzaţionaliste şi superficiale ce ne asaltează în ultimul timp, ştiri ce creează o atmosferă generală de anxietate şi respingere. Supunând dezbaterii noţiunea de graniţă – exterioară versus interioară, geografică versus socio-politică şi culturală, conceptuală versus stilistică – selecţia de anul acesta incită publicul la o negare a barierelor, atât a celor dintre oameni, cât şi a celor de limbaj cinematografic, invitând spectatorul să internalizeze tragedia aproapelui său şi să privească lumea prin ochii acestuia.

Parteneriatele BIEFF, unice în România, cu câteva dintre cele mai importante festivaluri europene de film revin anul acesta, cu aceeaşi invitaţie adresată publicului de a-şi activa aşa numiţii neuroni-oglindă, acea parte a creierului uman responsabilă pentru abilitatea noastră nu doar de a înţelege la nivel raţional, ci şi de a simţi visceral emoţiile celorlalţi.

Renumitul Festival Internaţional de Film de la Berlin în colaborare cu Arsenal Berlin (Institutul Naţional de Film şi Artă Video din Germania) prezintă publicului cinefil român câteva dintre cele mai provocatoare lucrări din secţiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded, în cadrul programului tematic Nostalgia For the Future: Manufactured Histories. Unul dintre highlight-urile acestui program este cel mai recent film al maestrului cinema-ului experimental Guy Maddin, controversatul Bring Me The Head of Tim Horton, ce a provocat dezbateri aprinse în prestigioasele festivaluri în care a fost deja proiectat: Berlin, Toronto şi New York.

image

De asemenea, BIEFF 2017 continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, care prezintă publicului român o mostră impresionantă de activism politic în arta vizuală, în cadrul programului tematic Painting With History. Pentru al treilea an consecutiv, popularul program ce îmbină cinema-ul şi coregrafia va fi prezentat în parteneriat cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Amsterdam, sub tema Emotional Bodies: Anxiety, Desire and Solitude in the Post-Internet Urbanscape.

Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, parteneriatul de lungă durată al BIEFF cu secţiunea Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internaţional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes, aduce şi de această dată în premieră românească un nou lungmetraj al unui maestru al cinema-ului de avangardă îndrăgit deja de publicul BIEFF.

Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câştigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film (Cannes, Veneţia, Locarno, Clermont-Ferrand). În programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals va fi proiectat, printre altele, Timecode, de Juanjo Giménez – câştigătorul Palme d’Or-ului pentru scurtmetraj din 2016, nominalizat pentru un premiu Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Competiţia You Are Another Me prezintă şi ea filme multipremiate: printre acestea se numără câştigătorul premiului pentru scurtmetraj al Academiei Europene de Film (European Film Awards 2016), 9 Days – From My Window in Aleppo, de Floor van der Meulen, Thomas Vroege şi Issa Touma, şi scurtmetrajul Over, de Jörn Threlfall, nominalizat la premiile BAFTA (Oscarurile britanice).

În finalul ediţiei sale de anul acesta, BIEFF aduce în premieră în România filmul-eveniment Manifesto, în care celebra actriţă Cate Blanchett interpretează 13 personaje diferite într-un impresionant tur de forţă actoricesc. Conceput iniţial ca instalaţie video, Manifesto, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii şi muzee prestigioase din întreaga lume. 

Cu mai multe detalii legate de ediţia din acest an a venit la Adevărul LIVE Adina Pintilie, director artistic/curator al festivalului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite