Festivalul Dilema Veche, cu de toate: diplomaţie, religie şi muzică de dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formaţia Bella Ciao, o legendă a muzicii folk italiene, a concertat în cetatea Alba Iulia, în cadrul Festivalului Dilema Veche            FOTOGRAFII:David Muntean/ Cristian Delcea
Formaţia Bella Ciao, o legendă a muzicii folk italiene, a concertat în cetatea Alba Iulia, în cadrul Festivalului Dilema Veche            FOTOGRAFII:David Muntean/ Cristian Delcea

A cincea ediţie a festivalului Dilema Veche se încheie duminică seară cu un concert al formaţiei Holograf. Au fost trei zile în care cetatea din Alba Iulia a găzduit zeci de evenimente culturale în care au fost implicate nume importante din viaţa publică românească.

Cele 17 evenimente culturale şi artistice care au avut loc în week-end-ul trecut în cetatea Alba Carolina, din Alba iulia, au adunat câteva mii de spectatori. Festivalul a debutat vineri seară cu o conferinţă în aer liber, susţinută de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Acesta a vorbit, între altele, despre subscripţia publică pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, afirmând că soluţia financiară este simplă şi se află în mâna Guvernului. “80% din profitul Băncii Naţionale merge către bugetul de stat, ca donaţie. Asta înseamnă câteva sute de milioane de euro pe an. Dumneavoastră, intelectualii, puteţi merge la Guvern să-i spuneţi să ia din această donaţie a noastră 5 milioane de euro şi să completeze ce a mai rămas din preţul pentru Cuminţenia Pământului”, i-a îndemnat Isărescu pe cei prezenţi la dezbatere.

festival dilema veche foto david muntean

Mugur Isărescu, alături de Mircea Vasilescu

Seara de vineri s-a încheiat cu trei concerte: un recital de pian susţinut de Ana Silvestru în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, un concert de muzică americană în care cap de afiş a fost AG Weinberger (a fost primul concert din România susţinut într-o fostă cazarmă militară) şi o demonstraţie de virtuozitate oferită de cei 138 de muzicieni din Budapest Gypsy Symphony Orchestra. Aceştia i-au cucerit de la început pe spectatori şi au încheiat seara cu „Ciocârlia”.

festival dilema veche/ foto david muntean

Budapest Gypsy Symphony Orchestra

Magia lăutărească

„Orchestra noastră ţigănească este un dar de la Dumnezeu pentru întreaga omenire. Numai Dumneazeu a ţinut această formaţie împreună”, ne-a spus, la final, Nándor Beke Farkas, preşedintele orchestrei. Budapest Gypsy Symphony Orchestra a apărut în 1984, când, la înmormântarea unui mare dirijor maghiar de etnie romă, peste 100 de lăutari s-au adunat spontan pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Au cântat şi, dându-şi seamă că viorile sună mai bine împreună, au hotărât să formeze o mare orchestră. În cei peste 30 de ani de activitate, generaţiile s-au schimbat, viorile au fost date din tată în fiu, dar repertoriul a rămas acelaşi: muzică simfonică cu un pic de magie lăutărească.

Concert Budapest Gypsy Orchestra Festival Dilema Veche foto david muntean

Ziua de sâmbătă a fost marcată de dezbaterea despre migraţie, la care au luat parte patru ambasadori: Hans Klemm – ambasadorul SUA în România, George Maior – ambasadorul României în SUA, Angela Cristea – Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România. Dilema de la care s-a pornit a fost: migraţia - criză sau oportunitate?

festival dilema veche foto

Discuţia, moderată de Sever Voinescu, redactorul-şef al revistei Dilema Veche, nu a ieşit din rigorile diplomatice, concluzia fiind că, da, migraţia poate fi şi criză, dar şi oportunitate. O imagine elocventă asupra dezbarerii este aceea că întrebările moderatorului şi cele venite din public au fost mai aplaudate decât răspunsurile.

Seara de sâmbătă a adus pe scena principală a festivalului formaţia Bella Ciao, o legendă a muzicii folk italiene. S-a cântat muzică de dans, dar şi de dragoste, s-au recitat poezii, iar cei mai în vârstă dintre spectatori s-au dus cu gândul vechile festivaluri de la Sanremo.

festival dilema veche foto david muntean

Solista de la Bella Ciao, o legendă a muzicii folk italiene

Şedinţă de redacţie cu 100 de oameni

Tema migraţiei a revenit şi ieri, într-o dezbatere în unică în România. Doi lideri religioşi -  ÎPS Andrei -Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Rafael Shaffer - Rabinul României au vorbit despre substratul religios al fenomenului migraţiei. La poarta cetăţii Alba Carolina, într-o cafenea foarte vizitată de turişti, scriitorii Andrei Oişteanu, Teodor Baconschi şi Armand Goşu au ţinut lecturi publice.

festival dilema veche foto

Tot acolo, redactorii de la Dilema Veche au ţinut o şedinţă de redacţie cu public, astfel încât cititorii şi curioşii să vadă cum se face o revistă. Şedinţa a fost un succes: peste 100 de oameni au venit să asiste la discuţia dintre cei 11 jurnalişti care formează redacţia. S-a vorbit despre jurnalism, s-au spus poveşti amuzante din redacţie şi s-a dezbătut următorul dosar din Dilema: unul care are ca temă pietonul. Oamenii din public au venit cu sugestii, semn că festivalul începe să-şi atingă scopul: acela de a forma o comunitate în jurul Dilemei Vechi.
Festivalul Dilema Veche 2016 s-a încheiat cu două concerte: Holograf (pe scena principală) şi Mahala Rai Banda (pe scena secundară).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite