EXCLUSIV Cine va fi noul director al Festivalului Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Jurowski va fi noul director al Festivalului Enescu
Vladimir Jurowski va fi noul director al Festivalului Enescu

După 12 ani de directorat artistic, Ioan Holender nu va mai fi director artistic al Festivalului „George Enescu“. Potrivit surselor Adevărul, noul director va fi dirijorul rus Vladimir Jurowski.

Ediţia din 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu” este ultima care se desfăşoară sub conducerea artistică a lui Ioan Holender (80 de ani), cel care i-a dat strălucire în aceşti 12 ani, în care a devenit cel mai important eveniment artistic al României. Ioan Holender, care la sfârşitul ediţiei din 2013 îşi anunţa retragerea, a mai rămas la conducerea Festivalului doar pentru ediţia aflată acum în desfăşurare (30 august-20 septembrie) şi de la deschiderea căreia, sâmbătă, a lipsit.

Numele noului director al festivalului rămâne însă un mister - deşi, conform unui comunicat de presă trimis ieri, acest nou director „a analizat programul artistic în lucru pentru ediţia din 2017“ alături de maestrul Zubin Mehta, care a acceptat invitaţia de a fi Preşedintele Onorific al Festivalului Internaţional George Enescu pentru ediţia următoare. Mihai Constantinescu de la conducerea Artexim, firma producătoare a festivalului, păstrează tăcerea, la fel şi Oana Marinescu, director de comunicare al festivalului, iar Ministerul Culturii încă nu vrea să divulge numele celui care îl va înlocui pe Ioan Holender.

Conform unor informaţii din surse neoficiale, muzicianul care se va afla la conducerea Festivalului Enescu este dirijorul rus Vladimir Jurowski (43 de ani), unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai lumii la acest moment.

Prezent ieri în studioul Adevărul Live, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, a conturat un „portret robot” al viitorului director care i se potriveşte ca o mănuşă lui Vladimir Jurowski: „În opinia mea, un astfel de director de festival trebuie să fie o personalitate cu autoritate mondială, cunoscut în mediul acesta şi care să aibă bune raporturi cu marile figuri ale muzicii mondiale. În afara relaţiilor personale, directorul Festivalului trebuie să aibă şi o experienţă administrativă. Un personaj necunoscut nu va avea acces nici la Mehta, nici la Barenboim, nici la marii instrumentişti. Cred că e un risc mare înlocuirea domnului Ioan Holender. Cred că e o pierdere faptul că Festivalul va avea un alt director artistic”.

Greutăţi şi înjosiri

După 12 ani, era Ioan Holender se încheie. Directorul încă în funcţie al festivalului se va afla în această seară, pe scena de la Sala Palatului, unde va susţine un discurs înaintea concertului Orchestrei Filarmonicii din Berlin, prezentă pentru prima dată în România.

Potrivit aceloraşi surse neoficiale, înlocuirea lui Ioan Holender de la conducerea Festivalului „George Enescu” s-a produs încă din această primăvară. În aprilie, într-un articol publicat în ”Dilema Veche”, Ioan Holender a criticat dur întreaga organizare a festivalului, anticipând astfel retragerea sa.

„În paralel cu creşterea calităţii şi renumelui festivalului, au apărut din ce în ce mai multe dificultăţi în privinţa organizării şi finanţării acestuia. Numeroasele schimbări ale decidenţilor din cadrul Ministerului Culturii şi dezinteresul continuu al Guvernului şi al Preşedinţiei României de-a lungul ultimelor şase ediţii m-au plictisit, obosit şi, în cele din urmă, m-au determinat, enervat fiind de greutăţile şi indiferenţa politicienilor aflaţi la putere, să renunţ la conducerea festivalului. Nesiguranţa faptului că bugetul alocat pentru alcătuirea programului va fi suficient, dependenţa de Guvern a agenţiei Artexim, cea care asigură organizarea operativă a festivalului, şi, mai ales, situaţia dezastruoasă a Sălii Palatului mi-au făcut mai uşoară decizia părăsirii festivalului”, spunea el la acel moment.

De asemenea, Ioan Holender acuză „indolenţa şi aroganţa, împletite cu lipsa de cultură şi obrăznicia conducerii Sălii Palatului, instituţie subordonată Guvernului României, care sunt factori permanenţi de greutăţi şi înjosiri”, vorbind despre „numărul insuficient al plasatorilor, personalul impropriu, economia făcută la iluminatul sălii de spectacole, paharele de plastic în care se oferă băutură la bufetul Sălii Palatului”, toate astea la preţuri triple faţă de ediţia precedentă.

jurowski

Jurowski, dirijor de top

Vladimir Jurowski, numele vehiculat ca înlocuitor al lui Ioan Holender, a fost pentru prima dată la Festivalul „George Enescu” la ediţia din 2005, când era considerat unul dintre tinerii dirijori de top ai momentului. La ediţia din 2013, Jurowski s-a aflat la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra, al cărei dirijor principal este. Până acum a fost invitat să dirijeze de către cele mai importante instituţii muzicale din lume, printre care Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia, Opéra Bastille de Paris, Théâtre de la Monnaie Bruxelles, Maggio Musicale Festival Florence. Nu este nimic neobişnuit în faptul că un muzician străin va fi directorul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Este o practică la marile evenimente de gen ale lumii. Important este ca acesta să fie un nume incontestabil la nivel internaţional care să ducă într-o altă eră Festivalul Enescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite