Documentarul „Bruce Lee, regele canalelor“, recompensat de Royal Television Society VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul român Radu Ciorniciuc, producătorul Jim Wickens şi Paraic O'Brien, reporter Channel 4 FOTO:rts.org.uk
Jurnalistul român Radu Ciorniciuc, producătorul Jim Wickens şi Paraic O'Brien, reporter Channel 4 FOTO:rts.org.uk

De la Londra, locul unde românii s-au adunat pentru a protesta nemulţumiţi de documentarul "Vin românii!", difuzat de Channel 4, din partea aceluiaşi post de televiziune vine şi o veste bună: documentarul "Bruce Lee, regele canalelor", realizat în Bucureşti împreună cu reporteri de la Casa Jurnalistului, a fost recompensat cu Royal Television Society Award, un fel de "Oscar britanic de televiziune".

Gala Royal Television Society Award a adus un prim trofeu pentru filmul documentar care şoca opinia publică internaţională în 2014. "Bruce Lee, regele canalelor" a primit premiul pentru cel mai bun film de televiziune făcut de o echipă independentă, iar Radu Ciorniciuc de la Casa Jurnalistului a primit distincţia pe scenă.

Documentarul care prezintă viaţa unor oameni fără adăpost, aciuaţi în canalele de lângă Gara de Nord din Bucureşti, bolnavi şi drogaţi, a făcut înconjurul lumii. Liderul "aurolacilor", supranumit Bruce Lee, avea să fie personaj al unui film care prezintă realitatea şocant de crudă a bolnavilor infestaţi cu HIV, care populează canalele din Capitală.

Filmul nostru a fost nominalizat alături de alte două reportaje extrem de emoţionante şi importante jurnalistic. Am câştigat pentru că am venit cu o abordare mai mult umanistă şi mai puţin politică - abordare super nouă pentru stilul tradiţional de jurnalism TV britanic. "Bruce Lee, King of the sewers" e o poveste despre natura umană, despre viaţă şi moarte, despre oameni care trăiesc într-un mediu brutal, greu de înţeles pentru mulţi dintre noi. Cred că am cîştigat pentru că ne-am dat silinţa să-i înţelegem pe oamenii din canale, apoi am făcut tot ce ne-a stat în puteri să-i facem şi pe alţii să înţeleagă şi să empatizeze cu suferinţele şi bucuriile lor. Am încercat să le redăm un drept cu care ne-am născut cu toţii: dreptul la demnitate. Iar efortul nostru a fost răsplătit, a declarat pentru Adevărul jurnalistul Radu Ciorniciuc.

Povestea lui "Bruce Lee" din canale a ajuns în presa din întreaga lume, imaginile cu seropozitivii români fiind prezentate cu lux de amănunte de cele mai importante publicaţii.

bruce lee_radu cioiniciuc

"Bruce Lee" şi prietenii lui, la Gara de Nord    FOTO: Radu Ciorniciuc / Casa Jurnalistului

"De mulţumit trebuie să le mulţumesc colegilor de la Casa Jurnalistului, pentru că alături de ei am învăţat jurnalism - apoi băieţilor de la Channel 4, pentru că au înţeles că jurnalismul trebuie să evolueze, iar noi, tinerii reporteri de la Casa Jurnalistului avem capacitatea să contribuim cu poveşti şi subiecte de interes internaţional şi să fim şi premiaţi pentru asta", a concluzionat Radu Ciorniciuc după primirea premiului Royal Television Society.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite