Cum arată o pictură originală, realizată de Inteligenţa Artificială. Cotată la peste 7.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de antreprenori francezi a creat un algoritm care poate crea picturi originale, similare ca stil, cu cele ale Vechilor Maeştri, precum Rembdrandt, scrie Reuters.

Pictura care înfăţişează un personaj ficţional, baronul Edmond Belamy, va fi scoasă la licitaţie la Christie's, în octombrie, fiind cotată la un preţ cuprins între 7.000 şi 10.000 de euro. 

Pictura face parte dintr-un grup de portrete ale familiei ficţionale Belamy, creată de „Obvious”, o echipă din Paris, formată din  Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel şi Gauthier Vernier, după cum informează site-ul casei de licitaţii. Echipa explorează interfaţa dintre artă şi inteligenţa artificială. 

„Suntem artişti cu un tip diferit de pensulă. Pensula noastră e un algoritm creat pe un computer”, a declaat Caselles-Dupre, fondatorul grupului, pentru reuters. 

                                                                                         Una dintre picturile „Belamy”, care va fi scoasă                                                                                                         la licitaţie (Foto: christies.com)

pictură AI_foto_christies.com

Picturile sunt create de un algoritm care generează noi imagini după crearea unei baze de date cu picturi deja existente, în cazul picturilor „Belamy”, aproximativ 15.000 de portrete. 

Totuşi, picturile sunt încă neclare, acest lucru fiind, conform creatorilor „logic, pentru că e o tehnologie care este încă foarte nouă şi care are rezultate bune, avem nevoie de o putere de calcul puternică, pe care, deocamdată, în acest apartament, nu o avem”. 

Cei trei antreprenori au vândut o pictură intitulată „Contele de Belamy” pentru aproximativ 10.000 de dolari unui colecţionar din Paris pe nume Nicolas Laugero-Lasserre care s-a declarat uluit de faptul că cei trei nu ştiau absolut nimic despre artă, conform agenţiei de ştiri. 

Totuşi, mulţi artişi nu sunt convinşi de faptul că o maşină ar putea crea artă reală. „Dacă nu era furie de la Picasso, Guernica nu ar fi existat. Dacă Modigliani nu ar fi fost îndrăgostit de modelele sale, nudurile lui ar fi fost neinteresante. Mereu există un sentiment în spatele unei picturi, mereu- fie că e furie, dorinţă. Şi inteligenţa artificială- ei bine ai cuvântul <<artificial>> în el, poftim ”, a spus pictorul Robert Prestigiacomo.

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite