CRONICĂ O poveste de dragoste ambiguă şi viaţa celor din subteranele Bucureştiului, în coproducţia româno-olandeză ”In Blue” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”In Blue” este o coproducţie româno-olandeză despre relaţia care se formează între Nicu, un adolescent care trăieşte pe străzile din Bucureşti, şi o stewardesă din Olanda, pe nume Lin. Regizat de Jaap van Heusden, filmul este o dramă care vorbeşte despre ambiguitatea sentimentelor, dar şi o mărturie a felului în care îşi duc zilele „copiii uitaţi” ai Capitalei.

Două personaje total diferite se întâlnesc, într-un mod violent, pe străzile Bucureştiului: o stewardesă care, din cauză că a întârziat pentru următorul zbor, ia un taxi, respectiv un adolescent de 15 ani care iese în calea maşinii. 

Accidentat la mână în urma impactului,stewardesa Lin (Maria Kraakman), dintr-un sentiment de milă maternă cel mai probabil, îi oferă lui Nicu (Bogdan Iancu) bani şi numărul său de telefon, însoţindu-l de asemenea, la Urgenţe. Aici, acesta se va face rapid nevăzut, lăsând costurile în grija străinei în albastru. 

La scurt timp după ce revine acasă, Lin primeşte un mesaj de la băiat în care acesta îi spune că îi este dor de ea. În filmul lui Heusden, lucrurile se întâmplă fără prea multe explicaţii, ca în viaţă uneori, în funcţie de sentimentele oamenilor, aşa că, astfel văzute lucrurile, nu e de mirare că Lin decide să facă schimb de tură cu un coleg pentru a ajunge din nou în Bucureşti. Vizitele se vor repeta, căci băiatul îi trezeşte un puternic sentiment matern. 

Lin ajunge să exploreze zonele Bucureştiului, inclusiv canalul în care Nicu trăieşte, cu patul său format dintr-o ţeavă fierbinte acoperită cu pături, în timp ce el se gândeşte că există o şansă ca ea să îi ia pe el şi pe sora lui mai mică, Flori (Maria Rainea), la ea acasă. 

image

Nicu (Bogdan Iancu) (Foto. imdb.com)

Pe lângă momentele comice care apar în interacţiunea a două personaje- „doamna şi vagabondul”-, ceea ce atrage cel mai mult la ”In Blue” este starea de tensiune creată de ambiguitatea în ceea ce priveşte sentimentele protagoniştilor. Deşi Lin refuză orice încercare de-a lui Nicu de a crea o legătură romantică, în acelaşi timp se machiază atent înainte de a se întâlni cu el şi îl invită în camera sa de hotel. Pe de altă parte, Nicu oscilează: într-o oarecare măsură devine dependent de afecţiunea lui Lin, dar în acelaşi timp, îşi doreşte să scăpe din situaţia în care se află, situaţie în care este nevoit să se prostitueze şi să se apere împotriva altor oameni ai străzii care îl atacă pentru că nu răspunde unei provocări populare printre ei- aceea de a sta cu capul pe şina de metrou în timp ce acesta se apropie, şi de a-l retrage în utima clipă. 

Prin intermediul personajului Nicu, jucat cu cea mai lucidă maturitate de Bogdan Iancu, Heusden înfăţişează în manieră realistă tabloul dezolant din subteranele Bucureştiului: cu „podele” formate din sergini, cu rude aflate în centre de plasament şi cu o atmosferă mereu dominată de violenţă. 

Totuşi, în ciuda sentimentului dezolant provocat de situaţia lui Nicu, întâlnirile dintre cei doi sunt dominate de frumos, de felul în care el îi devine ghid, învăţând-o, de exemplu, cum să danseze hora în doi, sau cum să meargă prin tunelurile de la metrou fără să îi fie frică.”In Blue” (Foto: contactzutphen.nl)

image

”In Blue” cucereşte spectatorul prin ambiguitatea relaţiei celor doi protagonişti, dar şi prin suspanul creat de aşteptarea cu privire la soarta lui Nicu şi a surorii sale, care pare să stea în mâinile lui Lin. Totuşi, finalul dezvăluie că Nicu, după  micile repetate încercări, nu se hazardează, iar Lin nu se împotriveşte deciziei sale.

Data la care ”In Blue” intră în cinematografe urmează să fie anunţată în perioada următoare. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite