Ciocnire în Senat între Şuteu şi Severin pe tema Legii Cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu a atras asupra sa mânia forţelor tribaliste din Parlament    FOTO: Eduard Enea
Corina Şuteu a atras asupra sa mânia forţelor tribaliste din Parlament    FOTO: Eduard Enea

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a fost chemată marţi în Comisia de Cultură şi Media a Senatului pentru a discuta pe marginea Ordonanţei de Urgenţă cu privire la completarea şi modificarea OG 39/2005 privind cinematografia şi despre priorităţile legislative pe care le are pentru următoarele luni.

Senatorii i-au cerut ministrului şi echipei de consilieri să facă precizări punctuale cu privire la modificările aduse acestui proiect de lege. Transferarea a 1% din cifra de afaceri a furnizorilor de internet fix şi mobil pentru cinematografie a suscitat multe nemulţumiri, iar preşedintele Comisiei, Georgică Severin, a numit aceasta ”o taxă inechitabilă”. El a mai menţionat că, în rolul de ministru al Culturii, Corina Şuteu ar trebui să se gândească la ansamblu.

În deschiderea şedinţei, Corina Şuteu a vorbit despre urgenţele pe care le are în vedere în aceste ultime luni de mandat.

”Cinematografia este o urgenţă. Sunt primul ministru după Rebreanu, cred, care pune cinematografia ca prioritate a mandatului său.

Cred că cinematografia este unul dintre produsele culturale care atrage atenţia pe plan internaţional, care poate deveni un generator economic. De fapt, urgenţa constă în deblocarea unor situaţii care nu permit alinierea industriei noastre la industria cinematografică mondială. Iniţiez o dezbatere serioasă în legătură cu Legea managementului 189. Ea trebuie revizuită. O primă dezbatere va fi la Gala HOP. De asemenea, doresc ca această toamnă să fie folosită pentru o mai mare fluidizare a sistemului de aplicare de avize în ceea ce priveşte patrimoniul. Lucrăm la simplificarea acestor proceduri, să facilităm şi să modernizăm modul de activitate al acestor comisii”, a spus ea.

Ministrul a adăugat că se lucrează şi la Legea Cărţii, împreună cu edituri şi actori importanţi şi se doreşte propunerea unui text de lege pentru Legea Mecenatului, dar şi la strategia sectorială de cultură. ”Pe lângă acestea, o Ordonanţă de urgenţă care priveşte industriile de spectacol se impune”, a mai spus ea.

”Tentativa de a crea Ordonanţa de Urgenţă mi se pare că excede caracterul constituţional”, a spus în cadrul şedinţei Georgică Severin. În replică, Corina Şuteu a spus că ”este foarte greu să susţii o urgenţă culturală. Cinematografia cere măsuri de urgenţă”. Senatoarea Gabriela Creţu a completat: ”Este o mare diferenţă între Ordonanţă de Urgenţă şi Lege. Prin OG se produc nişte efecte care nu mai pot fi retrase”.

”Veniţi cu Legea în Parlament. Nu e nevoie de Ordonanţă de Urgenţă”, a adăugat Georgică Severin.

Între propunerile făcute de Ministerul Culturii cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pe Legea cinematografiei se regăseşte transferarea a 1% din cifra de afaceri a furnizorilor de internet fix şi mobil către fondul cinematografic.

Ministrul Culturii a recunoscut în faţa comisiei că nu a luat în calcul efectul pe care îl va avea această propunere asupra radiodifuzorilor.

Despre aceasta, Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, spune că televiziunea publică va fi cea mai afectată.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat a făcut câteva precizări cu privire la acest proiect de ordonanţă: ”Oficial, această ordonanţă nu a ajuns la noi. Ea a apărut în dezbatere publică pe 25 august şi termenul a fost până luni. Mi s-a părut un termen scurt pentru o ordonanţă cu implicaţii atât de mari. Se introduc foarte multe taxe pe consum, care îl vor afecta direct, foarte mult, pe cetăţean. Se doreşte 1% din cifra de afaceri a furnizorilor de internet fix şi mobil pentru fondul cinematografic. Diferenţa de preţ, e clar, în proiectul de ordonanţă, să fie suportată de consumatorul final. În al doilea rând, televiziunile, care şi aşa o duc foarte rău, sunt puse în situaţia în care taxa pe care o plăteau să se mărească de la 3% la 4%şi dispare acea cotă pe care şi-o păstrau dacă făceau producţie proprie, 2%. Cel mai afectat va fi TVR”.

Printre modificări se anunţă introducerea unor măriri de taxe în zona de publicitate.

”Toate astea pentru industria cinematografică. Eu nu spun că nu merită. Culmea, chiar funcţionează, ia premii, dar nu prea are spectatori - asta e partea a doua.

În acelaşi timp, toată această taxă pe internet, dacă va fi adoptată, va creea un scandal imens şi va deschide o cutie a Pandorei, pentru că la fel de îndreptăţită ca cinematografia este, de exemplu, industria muzicală, care este poate mai afectată de streamingul audio pe internet. Şi atunci ce vom face? Împărţim acest 1% şi cu industria muzicală sau mai introducem un 1% pe care să-l plătească toţi cetăţenii?”, s-a întrebat preşedintele comisiei.

Dincolo de succesiunea de taxe, Georgică Severin a declarat că ”se creează foarte multe inegalităţi şi inechităţi. De exemplu, cum sunt abonamentele noastre pe internet, fie că te uiţi la filme pe internet sau nu, vei plăti respectiva taxă, ceea ce nu e corect pentru că plăteşti pentru ce consumi, nu pentru ipoteza a ceea ce ai fi putut consuma”.

Preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului a mai precizat că astfel se face o mare nedreptate între zona cărţii, pentru că sunt şi pe internet, cea muzicală şi cea a cinematografiei. ”Denotă un parti-pris”, a spus Georgică Severin. ”Se vorbeşte în această Ordonanţă şi de promovarea exportului de servicii către cei care vor să facă filme în România. Sunt de acord. Profitul e exportat şi sunt două sau trei studiouri mari care fac un lobby teribil pentru ca să-şi promoveze afacerile. Dar bugetul României nu numai că nu va primi cota de 25% prin servicii, ci va fi defavorizat”.

Din punctul de vedere al senatorilor, lucrurile sunt grave. ”Pentru că se încearcă, favorizând o anumită zonă culturală importantă, să se introducă noi taxe, şi care, după părerea mea, sunt nejustificabile”, a mai subliniat Georgică Severin.

Nedumerirea cea mare a preşedintelui Comisiei de Cultură este legată de alegerea unei Ordonanţe de Urgenţă în detrimentul unui proiect de lege.

”Se vorbeşte de acest caracter de urgenţă. Credeţi că era nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă dată în şapte zile? Se prăbuşeşte ceva? Parcă am luat premii la Cannes şi anul ăsta! Se doreşte asta pentru că sunt interese din anumite zone, şi să se profite rapid de acest moment”.

O modificare în Ordonanţa de Urgenţă va fi adusă la articolul 13, litera J, care prevede ca 1% din încasările lunare din cifra de afaceri a furnizorilor de internet să meargă către fondul cinematografic. Această cifră este de 64 de milioane de lei pentru 2016, estimare făcută de Ministerul Finanţelor.

”Credeţi că impactul pe toată cifra de afaceri de internet este de 64 de milioane de lei? Eu nu cred. Mi-e imposibil să cred. Şi dacă se lucrează cu cifre care par eronate, deja avem dubii foarte mari”, a fost punctul de vedere al senatorului.

Întrebat despre ce interese este vorba, Georgică Severin a spus că ”sunt ale celor care au afaceri în zonă, studiourile cinematografice private, care, evident vor o formă de ajutor de la stat, prin care statul să le atragă noi clienţi. Nu spun că e rău, dar trebuie să vii cu o chestie mult mai mult fundamentată”. Georgică Severin a spus că nu va vota această Ordonanţă, ”dacă vine cu toate aceste taxe nedefinite şi încearcă să mute tot suportul către cetăţean”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite