Cineaştii au pichetat Ministerul Culturii. I-au trimis lui Ionuţ Vulpescu o scrisoare deschisă, semnată de 400 de oameni de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Rus şi mesajul său pentru ministrul Ionuţ Vulpescu
Andrei Rus şi mesajul său pentru ministrul Ionuţ Vulpescu

Peste 400 de cineaşti şi studenţi ai facultăţilor de film solicită ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, să susţină reforma cinematografiei. O parte dintre aceştia au pichetat în cursul dimineţii sediul Ministerului Culturii după ce au depus încă de ieri o scrisoare deschisă.

Nume importante din cinematografia românească, precum regizorii Lucian Pintilie, Stere Gulea, Nae Caranfil, Radu Muntean, Alexandru Solomon, Radu Jude, Tudor Giurgiu, Răzvan Rădulescu sau Adrian Sitaru, producătorul Ada Solomon, actorii Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Tudor Chirilă, Dorina Chiriac, Andi Vasluianu, Marius Manole, Crina Semciuc, Levente Molnár, Daniela Nane, monteurul Dana Bunescu sau directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile şi Marius Panduru susţin necesitatea unei dezbateri reale pe marginea ordonanţei de urgenţă şi a problemelor critice ale sectorului cinematografic, care ţin de sprijinul acordat producţiei de film, de obligaţiile europene ale României, de starea critică a patrimoniului cinematografic naţional sau lipsa unei reţele de cinematografe.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului culturii Ionuţ Vulpescu, cineaştii semnatari, alături de membrii Consiliului de administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei, solicită ministrului să îşi argumenteze lipsa unei poziţii publice şi susţinerii respingerii în bloc a acestui act normativ în cadrul Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. 

Redăm mai jos textul integral al scrisorii deschise, semnată de 400 de oameni de film din România:

image

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

„Ieri, 23 mai 2017, plenul Camerei Deputaţilor a respins, fără nici un fel de dezbatere publică, Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2016, pe baza unui aviz negativ din partea Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă. Raportul Comisiei, redactat în data de 22 mai 2017, include ca singur argument împotriva ordonanţei de urgenţă (în condiţiile menţionării avizelor pozitive din partea Consiliului Legislativ şi a Comisiei pentru învâţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor) faptul că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale „nu susţine adoptarea proiectului de lege”, poziţie transmisă în cadrul şedinţei Comisiei din data de 16 mai de domnul Secretar de stat Alexandru Pugna.

 

În aceste condiţii, cineaştii semnatari, alături de membrii Consiliului de administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei vă solicită:

 

Să ne precizaţi care sunt motivele pentru care Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu susţine proiectul de adoptare a OUG 91/2016, în condiţiile în care acesta a fost elaborat, în decursul unui an întreg şi pe baza unui larg proces de consultare şi dezbatere, tocmai pentru a răspunde unor chestiuni critice ale sectorului;

 

De ce Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu a propus eventuale amendamente acestui act normativ, ci a susţinut respingerea sa integrală;

 

Cum anume intenţionează Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale să răspundă acestor probleme critice, care ţin de sprijinul acordat producţiei de film, de obligaţiile eu-ropene ale României, de starea critică a patrimoniului cinematografic naţional şi de lipsa unei reţele de cinematografe care să asigure atât accesul la cultură prevăzut de Constituţia României tuturor cetăţenilor, cât şi posibilitatea exploatării în cinematografe a filmului românesc? 

 

Vă reamintim că membrii Consiliului de administraţie al CNC, precum şi reprezentanţi ai breslei v-au solicitat în mai multe rânduri o întâlnire pentru a discuta despre extrem de necesara reformă a cadrului legislativ şi administrativ a sectorului cinematografic, solicitări la care nu au primit nici un răspuns.

 

Este evident că există persoane care doresc menţinerea status quo-ului, însă sperăm că dumneavoastră veţi acorda tuturor reprezentanţilor sectorului cinematografic, semnatarii de mai jos aparţinând unor generaţii, profesii şi experienţe profesionale extrem de diferite, şansa unui dialog şi a îmbunătăţirii cadrului legislativ şi administrativ pentru o consolidare a concurenţei, transparenţei, competenţei, profesionalismului şi calităţii în domeniul cinematografic”.

În cursul zilei de astăzi, câteva zeci de persoane s-au strâns în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în speranţa unei întrevederi cu ministrul Vulpescu.

„Rămâne un mare vis acela de a ajunge să comunici direct cu actualul ministru al Culturii, domnul Ionuţ Vulpescu. După ce a primit ieri o scrisoare deschisă semnată de aproape 400 de cineaşti, am stat azi câteva ore în faţa Ministerului Culturii, aşteptând cuminţi un semn de la domnia sa pentru a vedea dacă putem fi primiţi în audienţă. Ni s-a spus iniţial că se află într-o întâlnire, dar că imediat după ce se termină, vom fi anunţaţi negreşit dacă ne va putea face loc în programul său încărcat. Şi aşa ne-am petrecut primele trei ore ale şederii noastre pe treptele ferite de ploaie ale ministerului”, a scris pe contul de Facebook criticul de film Andrei Rus.
tudor cristian jurgiu protest

Regizorul Tudor Cristian Jurgiu, printre protestatari

Acesta precizează că după mai multe ore de aşteptare, secretarul de stat Erwin Simsensohn a ieşit pentru a discuta cu cineaştii, precizând că ministrul nu îi poate primi momentan. Discuţiile nu au dus la nicio concluzie, astfel că oamenii de film au cerut ca mai devreme sau mai târziu să fie primiţi de Ionuţ Vulpescu sau măcar de echipa de specialişti a acestuia.

„După scurt timp, Erwin Simsensohn a revenit cu un răspuns de la cabinetul ministrului, prin care eram asiguraţi că în această seară, sau cel târziu, mâine, ni se va răspunde public la scrisoare; de asemenea, eram informaţi că ministrul părăsise între timp clădirea. Prin faţă vă asigur că nu ieşise, pentru că acolo îl aşteptam noi de câteva ore”, a concluzionat Andrei Rus.

Cei 400 de semnatari ai scrisorii deschise susţin întoarcerea în Parlament, în vederea unei reale dezbateri, a Ordonanţei de urgenţă nr. 91/2016 de modificare a legislaţiei privind cinematografia, după ce aceasta a fost respinsă de Camera Deputaţilor marţi.

Cineaştii semnatari, alături de membrii Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei, solicită ministrului să îşi argumenteze lipsa unei poziţii publice şi susţinerii respingerii în bloc a acestui act normativ în cadrul Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite