Caravana Muzeelor invită copiii la ateliere cultural-artistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua ediţie a Cravanei Muzeelor se va desfăşura între 17 iulie şi 13 septembrie, perioadă în care nouă muzee şi organizaţii culturale din Bucureşti vor găzdui ateliere de educaţie cultural-artistică pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani.

Prin intermediul jocului şi al artelor, organizatorii îşi propun să le dezvăluie copiilor, pe înţelesul lor, câteva secrete ale muzeelor şi tehnici artistice inspirate din obiectele de preţ care alcătuiesc expoziţiile. 

Caravana asigură turul celor mai frumoase muzee

Atelierele de vacanţă vor debuta la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unde copiii se vor bucura de poveştile despre constelaţii zodiacale, monştri marini sau hărţi şi vor lucra abordând tehnici precum pictura şi modelajul. 

A doua săptămână a programului este dedicată  Muzeului de Artă „Vasile Grigore-pictor şi colecţionar“, unde cei mici vor avea ocazia să descopere personalităţi portretizate de diverşi artişti şi detalii despre colecţia de artă tradiţională românească şi li se va acorda şansa de a realiza propriile lucrări chiar în spaţiul de expunere.

La Muzeul Naţional al Pompierilor din Foişorul de Foc, participanţii vor vizita turnul de observarea a incendiilor – cea mai înaltă construcţie a Bucureştiului la sfârşitul secolului al XIX-lea, vor vedea pompe, machete, uniforme, medalii şi îi vor cunoaşte mai bine pe cei care ne protejează de foc.

Micuţii vor afla detalii despre colecţia impresionantă a Muzeului Naţional „Regele Ferdinand I“, în plus expoziţiile vor fi îmbogăţite, special pentru aceste ateliere, cu obiecte selectate din depozitele muzeului. 

Ineditul acestei ediţii este Muzeul Naţional al Ţăranului Român, care se alătură Caravanei, unde copii vor avea ocazia să se familiarizeze cu universul rural dintr-o perspectiva contemporană, li se va povesti despre centrul casei ţărăneşti în jurul căruia se reunea familia şi vecinii, prin comparaţie cu locuinţa urbană. Îşi vor aminti semnificaţia zilei de „Sfânta Maria Mare“ şi vor afla tehnicile prin care materiile naturale se pot transforma în obiecte de artă.

image

La Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Inginer Dimitrie Leonida“, participanţii vor înţelege mai bine cum s-a făcut trecerea de la trăsură la automobil.

Ultima săptămâna dedicată muzeului-surpriză

La sfârşitul lunii august, o selecţie inedită de lucrări de artă contemporană românească le va permite copiilor să se familiarizeze cu temele de actualitate şi experimentarea unor tehnici artistice inovative la Anaid Art Gallery

În septembrie, copiii vor observa modul în care lumea artei şi cea a teatrului s-au împletit în creaţia artistului George Löwendal şi vor realiza propriile lucrări inspirate de colecţia găzduită de Fundaţia Löwendal.

Tradiţia se păstrează şi în acest an, iar utlima săptămână este dedicată unui muzeu surpriză din Bucureşti. Atelierele vor avea loc de miercuri până vineri, începând cu ora 10:00 şi vor dura aproximativ două ore. În funcţie de spaţiul disponibil în fiecare locaţie, numărul maxim de participanţi se situează între 15 şi 20 de copii, iar participarea se face doar pe bază de programare confirmată de organizatori. 

Proiectul Caravana Muzeelor a debutat anul trecut şi este realizat de Global Mindscape în parteneriat cu muzeele şi organizaţiile implicate, cu sprijinul Australians Studying Abroad şi este coordonat de Angelica Iacob, specialist educaţie culturală. 

Pentru mai multe detalii referitoare la înscrieri şi program puteţi accesa pagina oficială a Caravanei: http://caravanamuzeelor.wordpress.com/

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite