„Avangardist te naşti”. Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneţia

„Avangardist te naşti”. Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneţia

Geta Brătescu

Joi, 20 aprilie 2017, la sediul Institutului Cultural Român a avut loc conferinţa de presă „Participarea României la Bienala de Artă de la Veneţia 2017”, cu lansarea proiectului care ne va reprezenta Geta Brătescu – Apariţii. Bienala de la Veneţia se va deschide pe 10 mai şi îşi va aştepta publicul până pe 26 noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

La eveniment au participat Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Attila Kim, comisarul Pavilionului României, Magda Radu, curatoarea expoziţiei, Corina Bucea, manager de proiect, membri ai echipei proiectului, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Institutului Cultural Român, ai partenerilor şi sponsorilor.

„Avangardist te naşti. Geta Brătescu este unul dintre cele mai complete cazuri de artişti avangardişti. La o vârstă atât de generoasă şi de frumoasă, artista se reinventează continuu. Geta Brătescu e întotdeauna surprinzătoare, aşa cum arta ei este întotdeauna surprinzătoare. După ce, la ultima ediţie a Bienalei Adrian Ghenie a fost în topul vânzărilor, iată-ne prezenţi din nou la Veneţia cu o altă artistă excepţională”, a spus  Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român.

„Am venit la această conferinţă mai puţin în calitate de ministru al Culturii şi mai mult în calitate de purtător de cuvânt al doamnei Geta Brătescu. Am întâlnit-o pe doamna Geta Brătescu, atunci când citeam Revista Secolul 20, devenită între timp Secolul 21. Şi-a legat numele de istoria celei mai prestigioase reviste culturale din România din secolul trecut, condusă pe rând de Dan Hăulică şi de Ştefan Augustin Doinaş. Recent, Secolul 21 i-a consacrat un număr, am văzut la lansare cât de iubită este doamna Geta Brătescu de către cei tineri. Aceştia au devenit între timp profesori şi asta spune foarte mult despre altruismul domniei sale”, a declarat ministrul culturii.

„Cultura română are câteva piscuri, are câteva exemple excepţionale, şi cred că e rostul celor care, vremelnic ocupând demnităţi publice, să construiască continuităţi solide. Prezenţe de tip Geta Brătescu nu trebuie să fie excepţii, ci exemple în jurul cărora să se consolideze structuri şi cât mai multe generaţii. Într-un fel, e o legătură directă între 2015 şi 2017, între Şcoala de la Cluj, cu Fabrica de Pensule - Adrian Ghenie şi Geta Brătescu, e un semn de continuitate şi sunt sigur că prezenţa românească la Veneţia va fi una la cote înalte. Creaţia sa - desenele, grafica, ilustraţia - marchează ludicul din eseurile doamnei Brătescu, toate înseamnă un drum spre alb şi spre lumină. Nu este o întâmplare faptul că ne aflăm în Săptămâna Luminată şi cred că România la Veneţia va fi reprezentată extraordinar”, a conchis Ionuţ Vulpescu.

În continuare, ministrul a citit mesajul artistei Geta Brătescu, care nu a putut fi prezentă la conferinţă.

„Participarea lucrărilor mele la Bienala de la Veneţia, reprezentând România, este o fericită repetare, o dată în 1960 şi din nou astăzi. Sunt fericită, pentru că, fără nicio intenţie, ceea ce am lucrat în micul meu atelier s-a ivit din mişcarea gândurilor spre aceste desene, acestea printre multe altele, realizate într-o viaţă.” – Geta Brătescu.

Ionuţ Vulpescu a subliniat buna colaborare dintre Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român. „Pentru mine este un privilegiu să iau parte la un eveniment în avanpremiera Bienalei. Şi în 2015, dar şi în 2017, l-am avut alături, în organizarea prezenţei româneşti la Bienală, pe preşedintele ICR, domnul Radu Boroianu. Aş vrea să îi mulţumesc domnului Boroianu pentru tot ceea ce a făcut pentru Institutul Cultural Român”, a spus Ionuţ Vulpescu.

Invitaţii speciali au vorbit despre contextul Bienalei de la Veneţia. Arhitectul Attila Kim, comisarul proiectului, a apreciat că în ultimii ani, participarea României la Bienala de la Veneţia a fost un mare succes. „Bienala de la Veneţia este cel mai important eveniment de diplomaţie culturală a României”, a spus el.

Curatorul expoziţiei, Magda Radu şi managerul de proiect, Corina Bucea au prezentat Pavilionul României, Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, locurile de expunere ale expoziţiei Apariţii, semnată de Geta Brătescu.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Asociaţia Salonul de proiecte.

Proiectul Geta Brătescu – Apariţii va fi prezent în două locuri: Pavilionul României, Giardini della Biennale şi la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică.

Deschidere:  10 – 12 mai 2017. Vernisaj:  11 mai 2017, 17:15, Pavilionul României, Giardini della Biennale. 12 mai, 19:00, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică.

Durata expoziţiei : 13 mai – 26 noiembrie 2017. 

 

citeste totul despre: